Δεκτό επί της αρχής το σ/ν για την πνευματική ιδιοκτησία

Δεκτό επί της αρχής το σ/ν για την πνευματική ιδιοκτησία

Δεκτό έγινε επί της αρχής των άρθρων και κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία και πρόκειται να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη 21 Νοεμβρίου.

Στη σημερινή, δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα, παραβρέθηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος ο οποίος, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, εξήγγειλε τον εκσυγχρονισμό του ελέγχου για καλύτερη προστασία των δικαιούχων καλλιτεχνών, καθώς και των άλλων κοινωνικών ομάδων.

 «Θα αναζητήσουμε ένα νέο σημείο ισορροπίας σταθμίζοντας τα συμφέροντα κάθε, σχετιζόμενης με το θέμα, κοινωνικής ομάδας» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας: «Υπερασπιζόμαστε σταθερά την ανάγκη να προστατευθούν οι δημιουργοί και τα δικαιώματά τους. Από την άλλη, συμμεριζόμαστε και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, που υφίστανται μια προβληματική διαδικασία είσπραξης».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγγειλε ότι έως το τέλος του χρόνου θα συσταθεί επιτροπή υπό τον συντονισμό της Ειρήνης Σταματούδη, επικεφαλής του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και κάλεσε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να συμμετάσχουν σε αυτή, ώστε: «Να προχωρήσουμε στη διαδικασία της συμπλήρωσης τού νομοθετικού πλαισίου, που σήμερα είναι ελλιπές ως προς τις διαδικασίες ελέγχου. Στο διάλογο αυτό θα έχουν θέση και εκπρόσωποι κεντρικών φορέων των επιμελητηρίων απ’ όλη τη χώρα και, βέβαια, εκπρόσωποι όλων των καλλιτεχνών. Τα πνευματικά δικαιώματα προέρχονται από τον κεντρικό πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι σεβαστά και απαράγραπτα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι με την ψήφιση του νέου σχεδίου νόμου, που βασίζεται σε δύο οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δημιουργηθεί «ένα πλέγμα προστασίας γύρω από τα λεγόμενα “ορφανά έργα” που θα αξιοποιούνται από συγκεκριμένους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, αποκλειστικά για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς». Πρόσθεσε: «Δεν πρέπει κανείς να δυσπιστεί απέναντι στον επιβλέποντα Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Έχει εξάλλου σημασία να είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενσωματώνουν στο εθνικό τους δίκαιο ένα τόσο ευνοϊκό για την πολιτιστική κληρονομιά καθεστώς».

Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι η πρότασή του για τη θέσπιση της δυνατότητας άρσης του απορρήτου (όταν είναι, κατά νόμον, απαραίτητο), εντάσσεται στα μέτρα προστασίας των καλλιτεχνών και μόνο: «Προστασίας, επαναλαμβάνω, όχι από τον φοιτητή που “κατέβασε” ένα τραγούδι, αλλά από τον συστηματικό, τον κατ’ επάγγελμα παρανομούντα “πειρατή”, που κάνει στο διαδίκτυο χοντρές “μπίζνες” σε βάρος των καλλιτεχνών, αλλά και του κοινωνικού συνόλου».

Στα πλαίσια της γενικότερης συζήτησης για τον Πολιτισμό, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία Αρχείου της Ελληνικής Δισκογραφίας, κάτι που θεωρεί «όχι μόνο πολιτιστική, αλλά εθνική επιταγή». «Η μουσική μας έκφραση αποτελεί μια φλέβα της γνήσιας και διαχρονικής ελληνικότητας, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε» σημείωσε και πρόσθεσε: «Με τον γνώμονα αυτόν, οφείλουμε να συζητήσουμε και για τον βαθμό της παρουσίας της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας στα μέσα επικοινωνίας, στα πλαίσια, βέβαια, μιας ανοιχτής κοινωνίας και ενός ελεύθερου διαλόγου».

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ