ΒΙΝΤΕΟ-Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις

ΒΙΝΤΕΟ-Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιδράσεις

 

Πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα. “Εμείς απαντάμε στις μομφές και προχωράμε. Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές” απάντησε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.  Η συζήτηση για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Κυριακή το βράδυ.

“Η πορεία προς την οικονομική καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού μας πρέπει να σταματήσει τώρα. Οφείλουμε να τη σταματήσουμε. Η συρρίκνωση και η απαξίωση της δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει . Έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε και με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε αυτή την πορεία” τόνισε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της βουλής και παρέδωσε την πρόταση δυσπιστίας στον αντιπρόεδρο της βουλής Χρήστο Μαρκογιαννάκη .

 “Την αποτυχία των επιλογών σας προσδοκάτε να την μετατρέψετε σε σκληρή τιμωρία δίχως τέλος. Σε αυτές τις επιλογές σας δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχετε καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Μόνοι σας σύντροφοι είναι μία μικρή ολιγαρχία προνομιούχων επιχειρηματιών.  Έχετε χάσει κάθε λαϊκή νομιμοποίηση. Προκειμένου να συνεχίσετε το καταστροφικό σας έργο γίνεστε ολοένα και πιο επικίνδυνοι”, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχθές αποφάσισε να χαρίσει στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών την περιουσία των ψηφιακών συχνοτήτων.

“Δύο μέρες μετά, ολοκληρώνοντας πλήρως την εκτροπή και την μετατροπή της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σε μιντιακή δημοκρατία, εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις στο κτίριο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης” ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

“Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά, ετοιμάζεται να μπήξει για τρίτη φορά το μαχαίρι στην πληγή με νέα μέτρα, να φορολογήσει ακόμη και τις στάνες και τις αγροικίες, χαρίζετε εκατομμύρια στη διαπλοκή και φιμώνετε για χάρη της την ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση” συνέχισε.

“Το χειρότερο είναι ότι αποφασίσατε να μπείτε νύχτα στο ραδιομέγαρο προκειμένου, αύριο πάλι νύχτα, να μπαίνετε στα σπίτια των ανθρώπων που χρωστάνε και να τα βγάζετε σε πελιστηριασμό, γιατί αυτό απαιτεί η τρόικα”, πρόσθεσε.

“Αυτή τη μέγιστη θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την αποδεχτούμε”, είπε, υπογραμμίζοντας: “Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο εμάς, αλλά τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Είναι βαριά και ιστορική”.

 

Σαμαράς: Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές

“Εμείς απαντάμε στις μομφές και προχωράμε. Η Δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του σε απόφοιτους του Χάρβαρντ απαντώντας στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

“Το άλμα προς τα εμπρός κάποιοι δεν το θέλουν. Για κάποιους είναι μομφή να πιστεύεις στην Ελλάδα, είναι μομφή να πιστεύεις στα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι μομφή να περνάς από την ύφεση στην ανάπτυξη. Είναι μομφή να αποκαθιστάς την νομιμότητα”, τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Εμείς απαντάμε στις μομφές και προχωράμε. Η Δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και τις μομφές από υπολείμματα του παρελθόντος επειδή εφαρμόστηκε ο νόμος και αποδίδεται στον ελληνικό λαό ένα δημόσιο κτίριο”

 

Η αντιδράση της κυβέρνησης και των κομμάτων

 

Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από τον Αλέξη Τσίπρα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.  Στην κυβέρνηση πάντως κάνουν λόγο για κίνηση πανικού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι είναι μια κίνηση που θα γυρίσει μπούμερανκ εναντίον του κ. Τσίπρα και ότι θα επιβεβαιωθεί η κυβερνητική υπεροχή. Θεωρούν ότι από όλη αυτή τη διαδικασία αυτό που θα βγει είναι η συσπείρωση των ΚΟ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον ALPHA, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μόλις πληροφορήθηκε την είδηση, ζήτησε από συνεργάτες του να ξεκινήσει ακόμα και σήμερα η συζήτηση στη βουλή.

Τον Ευάγγελο Βενιζέλο ενημέρωσε για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Ρήγας. Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με το MEGA, ανέφερε στον Πρωθυπουργό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αδιέξοδο και ότι αυτό ακριβώς αντικατοπτρίζει και η πρόταση μομφής. Μιλώντας σε συνεργάτες του, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της πρότασης, προσπαθεί να καλύψει τα εσωτερικά του προβλήματα και να αλλάξει την ατζέντα προκειμένου να μη φανεί το αδιέξοδο.

 

Κεδίκογλου:Ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε το τελευταίο του χαρτί

 “Το τελευταίο του χαρτί έριξε απόψε ο ΣΥΡΙΖΑ”, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή την κατάθεση Πρότασης Δυσπιστίας από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

“Υποτίθεται για την ΕΡΤ που ο ίδιος κάποτε κατήγγειλε ως αμαρτωλή.   Στην ουσία το κάνει για να συγκρατήσει το κόμμα του που σπαράσσεται  μεταξύ ευρώ και δραχμής. Χωρίς βέβαια να νοιάζεται  καθόλου ότι η κίνηση αυτή λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί” τονίζει ο κ. Κεδίκογλου, υπογραμμίζοντας: “Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση”.

 

ΠΑΣΟΚ: Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα

“Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του” αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου,  η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

 

Κουβέλης:Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει προβλήματα

 

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προσθέσει τίποτε, αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε ότι αύριο το πρωί τα συλλογικά όργανα του κόμματος θα αποφασίσουν για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της.

“Αυτή την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με τους δανειστές, που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα, στην οικονομία και σε κάθε περίπτωση στην κοινωνία, μία πρόταση μομφής δεν θα προσθέσει τίποτε, αντίθετα θα δημιουργήσει, νομίζω, προβλήματα. Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας, οι αντιρρήσεις μας, οι αντιπαραθέσεις μας με αυτά που κάνει η κυβέρνηση, αλλά, από την άλλη πλευρά, επαναλαμβάνω, τα συγκεκριμένα ζητήματα, η συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμιά πλευρά”, επισήμανε ο κ. Κουβέλης.

 

 

Καμμένος: Οι θεατρινισμοί τελείωσαν

Σχολιάζοντας την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Οι θεατρινισμοί και οι μπαλωθιές για την τιμή των όπλων τελείωσαν, οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να απαντήσουν με την ψήφο τους εάν συναινούν στη δήμευση των σπιτιών και των χωραφιών των Ελλήνων που απαιτεί η τρόικα, καλούνται να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι στην άφεση αμαρτιών των εγκλημάτων που διέπραξαν πολιτικοί όπως η υπόθεση των υποβρυχίων, η αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων και η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο.

Η συλλογική ευθύνη τελείωσε. Ο κάθε βουλευτής αναλαμβάνει πλέον τις προσωπικές του ευθύνες απέναντι στο λαό”.

 

ΚΚΕ: Σχέδιο αποπροσανατολισμού

“Είναι σε εξέλιξη σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς», αναφέρει το ΚΚΕ σχετικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση “η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση να επιβάλει τις αξιώσεις των μονοπωλίων και της ΕΕ και να περάσει δια πυρός και σιδήρου τις αναδιαρθρώσεις, τη διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τη φοροληστεία, τα άλλα μέτρα που έρχονται”.

 

Χρυσή Αυγή: Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση

“Η Χρυσή Αυγή επαναλαμβάνει την πάγια θέση της πως μόνη λύση για την Ελλάδα είναι να πέσει η χούντα Βενιζέλου – Σαμαρά. Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής – παρόλο που κατετέθη με καθυστέρηση και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους – και θα ζητήσουμε για μία ακόμη φορά την άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών” αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή.

 

Λοβέρδος: Μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ

“Μεγάλο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ”, χαρακτήρισε την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για μια Νέα Ελλάδα», Ανδρέας Λοβέρδος.

Είπε ότι το κόμμα του θα συνεδριάσει απόψε και αύριο για τη στάση που θα κρατήσει, όμως αυτό είναι το πολιτικό σκεπτικό και με βάση αυτό θα κάνει και την εισήγηση του.

 

Έτσι φτάσαμε στην πρόταση μομφής

 

 Ομόφωνη ήταν η απόφαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Μόλις επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το Τέξας συνομίλησε τηλεφωνικά με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναφορικά με το θέμα της ΕΡΤ. Αμέσως μετά συνεδρίασε εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησε η συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου κατέληξε ομόφωνα σε αυτή την απόφαση.

Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έκανε εισήγηση για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην επέμβαση της αστυνομίας στην ΕΡΤ και στις διαπραγματεύσεις της Τρόικας με την κυβέρνηση, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έγιναν και στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποτυχία των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε διατυπώθηκαν διάφορες ιδέες και προτάσεις με κυρίαρχη την πρόταση για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Μετά την ανταλλαγή απόψεων στην ΠΓ συνεδρίασε το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, παρόντος του Αλέξη Τσίπρα. Συμμετείχαν επίσης ο Γραμματέας της ΚΟ Νίκος Βούτσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Παπαδημούλης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της Κουμουνδούρου λένε ότι δεν πήγαινε άλλο η κατάσταση ούτε για την κοινωνία, ούτε για την οικονομία. Αναφορικά με το ζήτημα της ΕΡΤ σημειώνουν ότι τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας ενώ για την έφοδο των ΜΑΤ  υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη απόφαση του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει και πάλι αύριο, προκειμένου να συζητήσει ζητήματα τακτικής κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας στη Βουλή.

Η απάντηση του Μητσοτάκη στην πρόταση δυσπιστίας

 

“Δώσατε μία μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να αποδείξει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αρραγής” είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και απαντώντας στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Όπως σημείωσε ο υπουργός, “στις επόμενες μέρες θα δοθεί η ευκαιρία να μπορέσουμε όλοι να τοποθετηθούμε για το πώς αντιλαμβανόμαστε το μέλλον της χώρας. Η κυβέρνηση θα είναι παρούσα σε αυτή τη συζήτηση”

 

 

Μετά την ανακοίνωση της πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η βουλή διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση για να αποφασιστεί το πότε θα συζητηθεί. Συγκεκριμένα  ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε για την συγκεκριμένη εξέλιξη τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησης της πρότασης μομφής στη Βουλή.

Περίπου μισή ώρα μετά, η συνεδρίασε ξανάρχισε με τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση πρότεινε μάλιστα η συζήτηση να ξεκινήσει την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.

Δεκτή έκαναν την πρόταση της κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων, Βασίλης Καπερνάρος, ώστε να ξεκινήσει αύριο το μεσημέρι η συζήτηση για την πρόταση μομφής που κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Κάνουμε αποδεκτή την πρόταση με μία βασική προϋπόθεση ότι ο χρόνος από αύριο μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα κατανεμηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει ισοτιμία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση”, ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Καπερνάρος σημείωσε: “Κάνουμε δεκτή την πρόταση αλλά πρέπει να αποσαφηνίσουμε μέχρι ποια ώρα θα γίνονται οι εγγραφές των βουλευτών προκειμένου να μιλήσουν”.

 

Tην Κυριακή η ψηφοφορία

Τελικά, το Σώμα συμφώνησ να ξεκινήσει αύριο στις 12 το μεσημέρι, η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και έχουν υπογράψει 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχετική ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής 10 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η πρόταση δυσπιστίας, «πάγωσε» το συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον δημόσιο τομέα, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφισή του στην ολομέλεια της Βουλής.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης θα επιτραπεί η εγγραφή των ομιλητών μέχρι τις 10 το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να μπορέσουν να επιστρέψουν όσοι απουσιάζουν. 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ