Σκληρό παζάρι για τα ΕΑΣ

Σκληρό παζάρι για τα ΕΑΣ

 

Σε ένα δυνατό «μπραντ εφ ερ» εξελίσσεται το διαπραγματευτικό θρίλερ μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών. Το σκληρό παζάρι συνεχίζεται με τρόικα από την μεριά της να επιμένει στο κλείσιμο τους, εμμένοντας στη θέση ότι η βιομηχανία δεν είναι βιώσιμη, ενώ η κυβέρνηση εμφανίζεται σταθερή στην κόκκινη γραμμή της για εκκαθάριση αυτών των επιχειρήσεων εν λειτουργία.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενέστερα στη σύσκεψη που είχαν Σαμαράς Βενιζέλος όπου, σύμφωνα με σύμφωνα με πληροφορίες, από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «Βούληση της κυβέρνησης είναι να τελειώσουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει ηρεμία, ώστε να ξαναβρεί η χώρα τον ρυθμό της σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο». Και σημείωναν με νόημα ότι, η δέσμευση της Κυβέρνησης και του Ευ. Βενιζέλου για όχι νέα μέτρα παραμένει σταθερή. Σε ότι αφορά το θέμα των ΕΑΣ η θέση μας είναι γνωστή, σημείωνε ο ίδιος συνεργάτης, εκκαθάριση εν λειτουργία και τα αμυντικά συστήματα να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα.

Η τρόικα επιμένει να θέλει το κλείσιμο των ΕΑΣ αφού πιστεύει ότι είναι μη βιώσιμες και «πατάει» πάνω στο ευρωπαϊκό δίκαιο καθώς οι συγκεκριμένες βιομηχανίες έχουν διαχειριστεί μεγάλο αριθμό κοινοτικών κονδυλίων με τους τροικανούς να εκφράζουν επιφυλάξεις για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση αυτών (κονδυλίων).

Η κυβέρνηση αντιπροτείνει το κλείσιμο της ΕΛΒΟ την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και την συρρίκνωση του πολιτικού προσωπικού στα ΕΑΣ. Παράλληλα ζητά να παραμείνει το στρατιωτικό μέρος και ο εξαγωγικός χαρακτήρας της αμυντικής βιομηχανίας. Επίσης, η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει από τους εκπροσώπους της τρόικας, οι υπάλληλοι που θα απολυθούν να προσμετρηθούν στις 4.000, αριθμός που είναι και ο μνημονιακός στόχος μέχρι το τέλος του έτους.

Η Παρασκευή είναι ίσως η πλέον κρίσιμη ημέρα των διαπραγματεύσεων με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας αναμένεται να δώσουν την οριστική τους απάντηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Την Τετάρτη η ΠΝΠ για τα ΕΑΣ

Την επόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Η ΠΝΠ θα δίνει τη δυνατότητα στα ΕΑΣ να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (τους έχει αφαιρεθεί) ώστε σε πρώτη φάση το κράτος να μπορέσει να αποδώσει τα οφειλόμενα και στη συνέχεια να πληρωθούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ισχύς του ΑΦΜ θα είναι για ένα μήνα και πρόκειται για καθαρά τυπική υπόθεση η οποία δεν συνδέεται με την τελική λύση για την πολύπαθη αμυντική βιομηχανία.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ