Τι είπε ο Παπούλιας στα Τίρανα

Τι είπε ο Παπούλιας στα Τίρανα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, προχώρησε σε δηλώσεις, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της αλβανικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε τις δηλώσεις:

“Με τον Πρόεδρο Νισάνι, είχαμε μία εγκάρδια αλλά και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων. Εξετάσαμε τόσο τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας όσο και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. 

Η επίσκεψή μου στα Τίρανα μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε μία νέα ώθηση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν. Θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα αποτελεί σταθερό και άρρηκτο δεσμό φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας. Οι Έλληνες της Αλβανίας είναι ένα από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Από την άλλη πλευρά, οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα αποτελούν επίσης ένα ισχυρό συνδετικό στοιχείο στις σχέσεις μας.

Η οικονομική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, θα δώσει την ευκαιρία σε Έλληνες και Αλβανούς επιχειρηματίες να ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική μας συνεργασία. Η Αλβανία αποτελεί φύσει και θέσει οικονομικό εταίρο της Ελλάδας. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα παραμένει ανάμεσα στους κορυφαίους επενδυτές στη χώρα σας.

Με τον Πρόεδρο της Αλβανίας είχαμε επίσης την ευκαιρία να εξετάσουμε την ελληνο-αλβανική ενεργειακή συνεργασία που συνιστά σημαντική πτυχή των διμερών μας σχέσεων. Ο Δια-Αδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί ένα νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Συζητήσαμε επίσης, την Συμφωνία για τον Καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών. Ενημέρωσα τον φίλο Πρόεδρο ότι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική θα είναι μία προτεραιότητα τόσο της επερχόμενης Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ιταλικής που θα ακολουθήσει.

Ενημέρωσα τον Πρόεδρο Νισάνι για την πορεία προτεραιοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για περιφερειακά θέματα. Σε ό,τι αφορά στην  Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τόνισα ότι επιδιώκουμε να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα, με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να εξετάσουμε την πορεία των σχέσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο Νισάνι ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας, η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και εις το παρελθόν αταλάντευτα έπραξε.

Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Νισάνι για τη θερμή του φιλοξενία και εύχομαι στον αλβανικό λαό σταθερότητα και πρόοδο”.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ