Ο Κάρολος Παπούλιας στην Αλβανία

Ο Κάρολος Παπούλιας στην Αλβανία

Με συναντήσεις με τα μέλη της ελληνικής ομογένειας και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο άρχισε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο Παπούλια, ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής, Βαγγέλη Ντούλε, έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς που παραμένει άλυτο – όπως ανέφερε ο κ. Ντούλε- τα προβλήματα της εκπαίδευσης κλπ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με τους «φίλους Αλβανούς ηγέτες» θα συζητήσει ανοιχτά και με ειλικρίνεια όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

Αναφερόμενος στις προσπάθειές του ως υπουργός Εξωτερικών στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 να λιώσει τον πάγο με το τότε κομουνιστικό καθεστώς είπε χαρακτηριστικά ότι “αφού τα βρήκα με τον Μαλιλε (τον τότε ΥΠΕΞ) δεν θα τα βρω σήμερα με την δημοκρατική ηγεσία της Αλβανίας;”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα τον πεσόντων του έπους του ‘40 και την ανάγκη να έχουν έναν τάφο αυτοί που πολέμησαν τον φασισμό μαζί με τους ίδιους τους Αλβανούς.

Ο κ. Παπούλιας εξήρε την συμβολή και το ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην ανάπτυξη της Αλβανικής κοινωνίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της παρά τις δύσκολες ώρες που περνά και θα στηρίζει την πορεία της Αλβανίας προς τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας και μετά θα ταξιδέψει αεροπορικά στη νότια Αλβανία όπου θα επισκεφθεί τις περιοχές της ελληνικής μειονότητας στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ