Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το πόρισμα των «αδιάφθορων»

Ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για το πόρισμα των «αδιάφθορων»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Τομέα Προστασίας του πολίτη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το Πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για  την Αστυνομική Βία και τη συσχέτιση Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής.

«Η ανακοίνωση του πορίσματος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων για τις έρευνες που έγιναν από το 2009 μέχρι το 2013 σε σχέση με περιστατικά  άσκησης βίας αστυνομικών και τις σχέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή, αποτελεί έστω και καθυστερημένα μια θετική κίνηση. Δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε ορισμένες Διευθύνσεις και Υπηρεσίες. Επιπλέον δείχνει ότι απαιτείται σοβαρότερη και σε βάθος έρευνα αλλά και συνολική αντιμετώπιση, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο αριθμός των πραγματικών περιστατικών αστυνομικής βίας που δεν έχουν έλθει στην επιφάνεια, με οποιοδήποτε τρόπο. Θεωρούμε ότι το ζήτημα είναι σοβαρότερο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατό να υπάρχουν «μάρτυρες» στις επαφές αστυνομικών με πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται επίσης και η ανάληψη πρωτοβουλιών από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών.

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να προχωρήσει στην εκπόνηση σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών που φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη εμπλοκή σε πράξεις βίας ενώ είναι καιρός πια να αναβαθμιστεί η  εκπαίδευση των αστυνομικών σε όλα τα επίπεδα. 

Ένα σημαντικό κενό της ανακοίνωσης θεωρούμε ότι είναι η έλλειψη αξιολόγησης των αστυνομικών υπηρεσιών καταπολέμησης ρατσισμού, αν και όπου έχουν δημιουργηθεί, για τις οποίες θα περιμέναμε περισσότερα στοιχεία. Άποψή μας βέβαια είναι ότι αντί να λειτουργούν αντιρατσιστικές υπηρεσίες μέσα στην Αστυνομία ως «θύλακες» για να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη αυταπάρνηση και δυσκολίες σε ένα δυσμενές υπηρεσιακό περιβάλλον «θύλακες» ρατσιστικών συμπεριφορών, πρέπει να επιδιωχθεί το σύνολο των αστυνομικών να έχουν αντιρατσιστική συμπεριφορά.

Είναι κρίμα ο πολίτης να βασίζεται στην τύχη για το σε  ποιον «θύλακα» θα πέσει».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ