Ο απόηχος της επίσκεψης Λαβρόφ

Ο απόηχος της επίσκεψης Λαβρόφ

Ρεπορτάζ: Τασούλη Αλεξία

Το σχέδιο επανεργοποίησης του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, αλλά και η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα τεθούν σήμερα στις συζητήσεις που θα έχει ο επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Ετιγκερ με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Ο Ετιγνκερ φτάνει στη Αθήνα αμέσως μετά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος στις επαφές που είχε στην Αθήνα, άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να υπάρξουν αμοιβαίως επωφελείς συμφωνίες.

Η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ ενεργοποίησε τις παγωμένες ελληνορωσικές σχέσεις, το αν όμως θα προκύψουν άμεσα συγκεκριμένα αποτελέσματα, θα πρέπει να περιμένουμε για να το δούμε , καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαβρόφ η πρόθεση για αποτελεσματική μεν συνεργασία έχει εκφραστεί εκατέρωθεν, έθεσε όμως διπλωματικά ότι “το πως θα προωθηθεί η διαδικασία είναι δύσκολο να το προβλέψουμε”.

Οι Ρώσοι πάντως φαίνεται να επενδύουν πολλά στην επικείμενη ελληνική προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς τότε η ελληνική κυβέρνηση θα διαχειριστεί την απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού για την έρευνα για τη Γκάζπρομ.

Για αυτό και στις δηλώσεις του ο Λαβρόφ είπε με το σκεπτικό αυτό ότι, “τα ζητήματα μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάστηκαν στη συνάντηση λαμβάνοντας υπόψη αυτό τον σημαντικό παράγοντα”.

Ο έμπειρος πολιτικός ήταν πολύ προσεκτικός και δεν άφησε περιθώρια να αντιληφθούμε ότι υπάρχει θεματική στροφή της ρωσικής πολιτικής σε πολλά θέματα. Δεν αντέδρασε, όταν ρωτήθηκε, ούτε διασκέδασε τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα είπε ο Πούτιν για αρνητικό επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ