Γεννηματά: Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση για τα ΕΑΣ

Γεννηματά: Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση για τα ΕΑΣ

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Τη στήριξη από όλα τα κόμματα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ζήτησε στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Σημειώνοντας ότι η ΕΛΒΟ και τα ΕΑΣ ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, η κ. Γεννηματά περιέγραψε την κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η κυβέρνηση προ τετραμήνου. Έκανε λόγο για μία εταιρεία σε επίσχεση εργασίας, χωρίς διοίκηση, που ελέγχεται για ένα δις παράνομες ενισχύσεις, με μηδενικές συμβάσεις για εξαγωγές και 87 εκατομμύρια κρατικές ενισχύσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Τονίζοντας τον αυτονόητο ρόλο των ελληνικών αμυντικών συστημάτων και κατ’ επέκταση της ελληνικής βιομηχανίας τόσο για την χώρα όσο και για την ασφάλειά μας, η κυρία Γεννηματά επιχείρησε να περιγράψει το σκεπτικό της κυβέρνησης στην ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτή η εταιρία. Έκανε λόγο για ομαδική δουλειά και συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας με τη διοίκηση της εταιρίας που τοποθετήθηκε άμεσα, καθώς και τρεις μεγάλες εταιρείες συμβούλων, προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς και να στηριχθεί η πολιτική άποψη ότι δεν πρέπει να μπει λουκέτο.

«Θέλουμε τα ΕΑΣ να αναδιαρθρωθούν», είπε, υποστηρίζοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης σαφέστατα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρίας. Εξηγώντας γιατί προχώρησαν σε ΠΝΠ, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ζητούν να δοθούν στην εταιρεία συγκεκριμένα ποσά 30-35 εκατομμυρίων, προκειμένου να πάρει μπροστά η εταιρία και να πληρωθούν συσσωρευμένα χρέη κυρίως του 2013, ώστε να ξεκινήσει από καθαρή βάση και να γίνει βιώσιμη και «γιατί όχι, κερδοφόρα», όπως είπε.

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για την “προσωρινή” λύση που επιδιώκεται, η Αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι αν δεν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και δεν κλείσει το θέμα του ελέγχου του ενός δις, οποιαδήποτε ενισχυση από το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δύσκολους δρόμους. «Μόνος τρόπος για να σταματήσει η επίσχεση, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να συνεχίσουν να δίνονται πράγματα στον ελληνικό στρατό, ήταν να προσεγγίζουμε το θέμα μεσοπρόθεσμα, αφού ούτως ή άλλως πρόθεσή μας είναι να λυθεί συνολικά», είπε, παραδεχόμενη ότι συζητείται σοβαρά η παράταση της ΠΝΠ και η δυνατότητα συμμετοχής σε διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη. Εξέφρασε δε την ελπίδα της ότι ώσπου να αρχίσει η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια, θα είναι σε θέση να φέρει τροποποιήσεις, κάτι που πρέπει να γίνει όμως χωρίς να υπονομεύσει την διαπραγμάτευση.

Δίνοντας στοιχεία για τα χρήματα που πηγαίνουν προς την εταιρεία, έκανε λόγο για περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν συμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί από την εταιρία. Τα καθαρά από αυτά που θα φτάσουν στην εταιρία υποστήριξε ότι είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ, με σχεδόν τα μισά να έχουν ήδη πάει, και το 70% των χρημάτων αυτών να πηγαίνουν προς τους εργαζόμενους.

«Η πρόταση απαντά στις ανάγκες εθνικής άμυνας και προμήθευσης, στην ανάγκη για μια βιώσιμη εταιρεία και τους κανόνες ανταγωνισμού», είπε, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη βιώσιμη απάντηση σε σχέση με το μέλλον τη αμυντικής βιομηχανίας».

Όσο για τις επικρίσεις που δέχθηκε περί “ατυχούς χειρισμού”, απάντησε σε οξείς τόνους. «Δεν κατάλαβα», είπε, «αν εννοείτε ότι είναι ατυχής χειρισμός να μην κρύβεται η αλήθεια, έχω μάθει να μη την κρύβω», είπε, επιθυμώντας να μην μπουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Η κυρία Γεννηματά, ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την ΠΝΠ. «Δεν χωρούν μισόλογα», είπε, «δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι ʽνοιάζομαι για το μέλλον της εταιρείας, αλλά δεν παίρνω την απόφαση να στηρίξω την μόνη λύση που υπάρχει για τη βιωσιμότητά της. Ή λέει “ναι”, ή είναι με το τίποτα και με αυτούς που θέλουν να βάλουν λουκέτο στην εταιρία», είπε, κάνοντας λόγο για μία προσπάθεια που αξίζει να στηριχθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ