Ολοκληρώνεται η διαβούλευση

Ολοκληρώνεται η διαβούλευση

Ολοκληρώνεται σήμερα η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το 2014 το ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο εισπράττεται, μέσω της ΔΕΗ και το φόρο ακίνητης περιουσίας.

Φορολογούμενοι, μέσω της ιστοσελίδας στη «Διαύγεια», ζητούν αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν, κυρίως, τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων, καθώς και ακινήτων που είναι για διάφορους λόγους «δεσμευμένα», ενώ το υπουργείο Οικονομικών χθες προχώρησε σε διορθώσεις που αφορούν τους αγρότες.

Το υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι εξαιρούνται από τον ενιαίο φόρο ακινήτων οι αγροτικές αποθήκες, καθώς και οι στάνες και τα θερμοκήπια, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημα των αγροτών, όπως προκύπτει από τη διαδικασία της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα στη «Διαύγεια», ένα μεγάλο ποσοστό του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, συγκεντρώνει το θέμα του τρόπου φορολόγησης των αγροτεμαχίων που είναι δίπλα στη θάλασσα και χρησιμοποιούνται ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προβλέπεται να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή.

Επίσης, αρκετές είναι οι αναφορές σε περιπτώσεις μεγάλων κληρονομιών σε φορολογούμενους με χαμηλό εισόδημα, καθώς και αυτές που αφορούν εκτάσεις που είναι «δεσμευμένες» και μη αξιοποιήσιμες από τους ιδιοκτήτες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ