Ο Αβραμόπουλος για την 28η

Ο Αβραμόπουλος για την 28η

Ημερήσια διαταγή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες και Πολιτικό Προσωπικό,

Στη μακραίωνη και ένδοξη ιστορία μας, ξεχωριστή θέση κατέχει η 28η Οκτωβρίου 1940 και γι’ αυτό την εορτάζουμε με υπερηφάνεια και εθνική ομοψυχία.

Το «ΟΧΙ» του 1940 ενσαρκώνει τη διαχρονική πίστη του λαού μας στο ιδανικό της ελευθερίας και στην ανώτερη αξία της αξιοπρέπειας.

Η μικρή σε αριθμούς Ελλάδα, αλλά μεγάλη σε αξίες, για άλλη μια φορά, ύψωσε το ανάστημά της, στάθηκε όρθια ενάντια στον φασισμό, στη βαρβαρότητα και στην αλαζονεία.

Ο αγώνας που έδωσαν ο Ελληνικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις του, δεν τίμησε μόνο την ιστορία του Έθνους μας. Έδωσε ελπίδα στα έθνη του κόσμου σε μία στιγμή που ο φασισμός νικούσε. Μια πράξη που ακόμα και σήμερα εξακολουθεί και αποτελεί για όλους τους λαούς του κόσμου σύμβολο ηρωικής στάσης για την υπεράσπιση των αξιών του πολιτισμού μας.

Τιμούμε σήμερα την αυτοθυσία των προγόνων μας, αλλά πάνω από όλα τιμούμε την παρακαταθήκη που μας άφησαν.

Τιμούμε την πίστη στην ελευθερία και τη δημοκρατία. Γιατί η Ελλάδα είναι ταυτόσημη με την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Το αποδείξαμε το 1940 στα βουνά της Πίνδου. Θα το αποδείξουμε και πάλι, αν χρειασθεί, μπροστά σε κάθε νέα απειλή για την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και τη δημοκρατία μας.

Τιμούμε το πνεύμα ενότητας. Γιατί ενωμένοι νικήσαμε το 1940, ενωμένοι έχουμε πετύχει όλα τα θαύματα της ιστορίας μας και ενωμένοι πρέπει να είμαστε αυτές τις δύσκολες, για τον τόπο και το λαό μας, ώρες.

Δεν υποστείλαμε την σημαία ακόμα και όταν όλα ήταν εναντίον μας. Με ομοψυχία, εθνική αλληλεγγύη, αυταπάρνηση και αυτοθυσία, δώσαμε τον αγώνα μας και νικήσαμε, κατακτώντας επάξια τη διεθνή αναγνώριση, τον σεβασμό και τον θαυμασμό φίλων και αντιπάλων.

Αυτό το ιστορικό μάθημα δεν πρέπει να αφήσουμε να λησμονηθεί.

Η Ελλάδα και πάλι με συνέπεια, πείσμα και επιμονή σταδιακά αλλά σταθερά τα καταφέρνει, επιστρατεύοντας όλες τις εθνικές δημιουργικές της δυνάμεις και με σύνεση, τόλμη, αυτογνωσία και αποφασιστικότητα, θα ανοίξει και πάλι το δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της προοπτικής.

Είναι ώρα να ξαναβρούμε αυτή την ελληνική ψυχή για να ξεπεράσουμε όλα εκείνα που απογοήτευσαν, πίκραναν και πλήγωσαν τον λαό μας.

Σήμερα, με την επέτειο αυτή, τιμούμε φίλους και συμμάχους. Γιατί η Ελλάδα στον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έδωσε τον αγώνα μόνη της.

Αγωνιστήκαμε μαζί με τους συμμάχους ενάντια στην βαρβαρότητα και την μισαλλοδοξία. Από κοινού δώσαμε τον αγώνα και ανοίξαμε το δρόμο για την μεγάλη νίκη των συμμάχων, που ήρθε τέσσερα χρόνια μετά και που εγκαινίασε μία νέα περίοδο ειρήνης, δημιουργίας και συνύπαρξης και έθεσε τα θεμέλια της νέας μεγάλης μας πατρίδας της Ευρώπης, στους κόλπους της οποίας, η σύγχρονη Ελλάδα συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις, τους ανθρώπους και τις ιδέες της, στην ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου οράματος που γεννήθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Τιμούμε τέλος την αγάπη για τον τόπο μας. Την αγάπη για την πατρίδα, που έχει μεγαλύτερη ισχύ από οποιοδήποτε οπλικό σύστημα, μεγαλύτερη αξία από την όποια οικονομική δύναμη.

Γιατί αυτό είναι ακριβώς που ενώνει τους Έλληνες, πέρα και πάνω από τις όποιες πραγματικές ή τεχνητές διαφορές.

Αυτή η αγάπη είναι που λειτουργεί ως καταλύτης για την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος αλληλεγγύης και εθνικής ομοψυχίας.

Άνδρες και Γυναίκες των Ενόπλων μας Δυνάμεων,

Πιστοί στις παρακαταθήκες της γενιάς του ΄40, με τη διάθεση προσφοράς και την αυταπάρνηση που επιδεικνύετε καθημερινά, δικαιούστε το σεβασμό, την αγάπη και την εμπιστοσύνη, με τα οποία σας περιβάλλει ο Ελληνικός λαός.

Η σημερινή επέτειος αποτελεί μια ευκαιρία για να επικαιροποιήσουμε τα ανώτερα εθνικά μηνύματα της εποχής εκείνης και ν’ αποκτήσουμε ξανά δύναμη, αυτοπεποίθηση και ελπίδα, για να ξαναδώσουμε στην Ελλάδα μας την προοπτική, το κύρος και τον δυναμισμό που της αξίζει, στο όνομα των θυσιών του ελληνικού λαού και των ονείρων της νεώτερης γενιάς.

Θέλω να γνωρίζετε, ότι με τιμή και υπερηφάνεια βρίσκομαι και εγώ στις τάξεις της μεγάλης αυτής οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων και να είσθε βέβαιες και βέβαιοι, ότι θα στέκομαι στο πλευρό σας, στη συλλογική όλων μας προσπάθεια να κρατήσουμε το εθνικό αμυντικό μας σύστημα στο ύψος, που οι ελπίδες και οι θυσίες των Ελλήνων αλλά και το εθνικό μας χρέος επιβάλλει.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940.

Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ζήτω το Έθνος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ