Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος

Μέρκελ: Δεν θα υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος

 

Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

 

Αποστάσεις από την στάση της Ελλάδας πήρε η Α. Μέρκελ στην συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ. Η Γερμανίδα καγκελάριος όταν ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα που είχε η συνάντηση της με τον Α. Σαμαρά απάντησε πως είχε διάρκεια πέντε λεπτων «δεν συζητήθηκε το ελληνικό πρόβλημα» είπε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση».

Την ίδια ώρα μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας παραμένει ως προς την εκπλήρωση του λεγόμενου δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο η πλευρά των ευρωπαίων υπολογίζει σε πάνω από 2 δισ., ενώ ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών το προσδιόριζε στα μόλις 500 εκατ. στο χειρότερο σενάριο.

Ωστόσο, οι διαφορές των δύο πλευρών απηχούν βαθιές, δομικές, διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με τους μακροοικονομικούς δείκτες του 2014, τις προσδοκίες των εσόδων τη δυνατότητα εφαρμογής (enforcement) των μέτρων μείωσης των δαπανών στην πράξη. Το χάσμα το οποίο συνεχίζει να υπάρχει και αυτή την ώρα επιθυμεί να καλύψει ο υπούργος Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνεργασία με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση παρουσιάζοντας στην τρόικα σειρά σημαντικών, στοχευμένων, διαρθρωτικών μέτρων με δημοσιονομική επίπτωση.

Παρότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται να χαρακτηρίσει για επικοινωνιακούς λόγους τα μέτρα αυτά ως μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών πρότεινε επισήμως στην τρόικα το κενό να καλυφθεί από την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου εκεί που σήμερα δεν εφαρμόζεται, από το κατέβασμα της οροφής των δαπανών σε ΔΕΚΟ και υπουργεία και από νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο θα πραγματοποιεί μίνι-λίφτινγκ στο ασφαλιστικό με σημαντικές παρεμβάσεις στο μέλλον που αφορούν τον έλεγχο της καταβολής των εισφορών, τα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις, μεταξύ άλλων, και προσδοκά από μόνο του να φέρει στα ταμεία του κράτους 500 εκατ. ευρώ.

Οι παραπάνω προτάσεις δεν έχουν κοστολογηθεί απολύτως σε συνεργασία με την τρόικα. Αυτό θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Ο υπουργός Οικονομικών φέρεται αποφασισμένος να παραδώσει στην τρόικα όσα στοιχεία απαιτούνται ώστε να εκπληρωθούν οι κανόνες για την επιστροφή της από τη μια, αναμένει δε και την απάντηση της Κομισιόν για το σχέδιο εκκαθάρισης των ΕΑΣ. Βεβαίως η κυβέρνηση επιμένει σε υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που οριακά υπολογίζει η τρόικα, επιμένει σε μεγαλύτερη επίπτωση του ΑΕΠ μέσω των πολλαπλασιαστών στον προϋπολογισμό και σε σημαντικά καλύτερη πορεία των εσόδων.

Στο συμβούλιο των υπουργών θεωρείται εξαιρετικά θετικό για την πορεία της χώρας το πολύ μεγάλο κυκλικά διορθωμένο ποσοστό πρωτογενούς διόρθωσης του ελλείμματος ύψους 19%. Ωστόσο, αμφισβητεί έμπρακτα όλους τους άλλους υπολογισμούς. «Δεν μπορείς να βάζεις στον προϋπολογισμό προσδοκίες εσόδων 500 εκατ. από το μάννα που θα πέσει εξ ουρανού», λέει κοινοτική πηγή.

Η συνέχεια αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή, καμία από τις δύο πλευρές δεν σκοπεύει να κάνει πίσω, η δε πλευρά της τρόικας έχει την αμέριστη πολιτική στήριξη ανεξαιρέτως όλων των υπολοίπων εταίρων στο ευρώ.

 

Πηγή: real.gr

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ