ΚΚΕ: Κοροϊδία η ρύθμιση

ΚΚΕ: Κοροϊδία η ρύθμιση 

 

«Ο Μεταναστευτικός Κώδικας που έθεσε για διαβούλευση η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας», τονίζει σε ανακοίνωση το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, «ενσωματώνει και κωδικοποιεί όλους τους αντιμεταναστευτικούς νόμους που έχουν κατά καιρούς ψηφιστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ. Προσαρμόζει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες εισόδου εποχιακών μεταναστών εργατών στις ανάγκες των εργοδοτών».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο συγκεκριμένος Κώδικας δεν ασχολείται καθόλου ούτε με τους χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα «χωρίς χαρτιά», ούτε με τους επίσης χιλιάδες εγκλωβισμένους με τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ, εξαιτίας του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και της Σένγκεν. Και αυτό, την ίδια ώρα που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια και η εκμετάλλευση, φουσκώνουν τα κύματα των κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων και προκαλούν συνεχώς εκατόμβες θυμάτων, όπως οι τελευταίες στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και τη Μάλτα».

«Αλλά και για τους λεγόμενους «νόμιμους» μετανάστες, οι ρυθμίσεις του Κώδικα δεν προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση. Η πενταετής άδεια παραμονής, η λεγόμενη και «άδεια επί μακρόν διαμένοντος», η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή άδεια 10ετούς διάρκειας, αφορά παλιούς μετανάστες, έχει αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν και στις άδειες για οικογενειακή επανένωση, από τις οποίες θα ξεκινήσει και η εφαρμογή συλλογής DNA (γενετικό φακέλωμα) για την εξακρίβωση της συγγένειας» σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Για όσους παραμείνουν στο καθεστώς της ανανέωσης των αδειών  κάθε 1 ή 2 χρόνια, διατηρείται η υποχρέωση συγκέντρωσης 120 ενσήμων το χρόνο. Η προσωρινή ρύθμιση που προβλέπει λιγότερα ένσημα δε λύνει το πρόβλημα, ειδικά σε περίοδο κρίσης, ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας».

«Κοροϊδία, που προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, αποτελεί και η ρύθμιση για χορήγηση της άδειας του «επί μακρόν διαμένοντος» στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, αντί για την αυτοδίκαιη απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν», υπογραμμίζει το ΚΚΕ καλώντας Έλληνες και μετανάστες «σε οργάνωση και διεκδίκηση για τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που ζουν πολλά χρόνια. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ