Ζητά τη μόνιμη άρση ασυλίας των βουλευτών

Ζητά τη μόνιμη άρση ασυλίας των βουλευτών

 

Τη “μόνιμη” άρση της ασυλίας των βουλευτών ζητά ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Ανδρέας Μαρίνος, με επιστολή του στον πρόεδρο της βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη. “Μόνο μία τέτοια κίνηση θα συνδράμει στο περί δικαίου αίσθημα”, τονίζει ο κ. Μαρίνος ο οποίος είναι η δεύτερη φορά που στέλνει παρόμοια επιστολή.

 

 

Το κείμενο έχει ως εξής:

“Κύριε Πρόεδρε, με το παρόν έγγραφο επιθυμώ να επικαιροποιήσω την προ μηνών επιστολή που σας είχα αποστείλει και με την οποία έθιγα το θέμα της Άρσης Ασυλίας των Βουλευτών, ζητώντας σας να κινήσετε τις προβλεπόμενες κατά το Σύνταγμα και κατά τον Κανονισμό της Βουλής διαδικασίες, ώστε οι εν λόγω διατάξεις να μεταρρυθμιστούν και να προβεί το Σώμα σε «Μόνιμη» άρση της βουλευτικής ασυλίας όλων των Βουλευτών. Μόνο μία τέτοια κίνηση θα συνδράμει στο περί δικαίου αίσθημα.

Με την κατάργηση της ασυλίας και της διαδικασίας των άρσεων ασυλίας Βουλευτών θα δοθεί η ευκαιρία την περίοδο αυτή να δείξουμε και στην πράξη ότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ πολιτών και πολιτικών. Η επιστολή που σας είχα απευθύνει [ . . . . ] εστιάζει στην ύπαρξη ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων με τους πολίτες και στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος ώστε οι βουλευτές και οι πολιτικοί να αποτελούν πρότυπα για την κοινωνία.  

Πέραν αυτών, όλοι μας αντιληφθήκαμε το τελευταίο διάστημα τις ελλείψεις και τις κακοτοπιές του ήδη υπάρχοντος πλαισίου της έννομης τάξης. Όλοι αισθανθήκαμε πως το Σύνταγμα μας, ενώ αποτελεί ένα Σύνταγμα πολυεπίπεδο, δίκαιο, προοδευτικό, δεν μπορεί παρόλα αυτά να προβλέψει την αποτροπή πράξεων που μπορούν να το πλήξουν. Όλοι αισθανθήκαμε πως ενώ είναι αυτονόητη η ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε αυτή την ελεύθερη χώρα που καλούμε Ελλάδα, παρόλα αυτά δεν μπορεί η Δημοκρατία μας δεν μπόρεσε να απομονώσει και να καταδικάσει εκφάνσεις λόγου, που καμία διαφορά δεν έχουν με τον ιδεολογικό μανδύα του Ναζισμού και του Φασισμού. Σίγουρα οι ιδέες πολεμούνται με ιδέες, αλλά πως μπορεί να αντικρούσει κανείς μια ιδέα που βασίζεται στην δυναμική των όπλων και στο δίκαιο της πυγμής; Είναι δυνατόν να αφήσουμε την πολιτική ομαλότητα στην τύχη της; Σίγουρα όχι κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να θωρακίσουμε την Δημοκρατία άμεσα [ . . . . ] Είμαι βέβαιος πως εάν είχαμε διαλέξει τον δρόμο που τότε πρότεινα περί μόνιμης άρσης της Βουλευτικής Ασυλίας, τώρα η Δικαιοσύνη θα αντιμετώπιζε πολύ πιο εύκολα τα έκνομα τέκνα των απολυταρχικών ιδεολογιών. Διότι κύριε Πρόεδρε η βία δεν θα πρέπει να είναι δεκτή από πουθενά και θα πρέπει να καταδικάζεται όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη. Τέλος θα ήθελα να κάνω μία έκκληση αν τελικά κινηθούμε ως Σώμα προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήθελα χωρίς να παρέμβω στον θεσμό της δικαιοσύνης, να ζητήσω να προβλεφθούν διατάξεις που θα υποχρεώνουν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δρουν ταχέως και να εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου άμεσα, ώστε πράγματι το πολιτικό σύστημα και δη η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να παραμένει καθαρή και να αποτελεί πρότυπο για όλους και δίκαια μετά να μπορεί να παίρνει στα χέρια της την τύχη της χώρας και του Ελληνικού λαού. Με αυτόν τον τρόπο η πολιτική ομαλότητα δεν θα είναι δέσμια και όμηρος χρονοβόρων διαδικασιών.

Ελεύθερη διακίνηση και έκφραση πολιτικών θέσεων, καταδικαστέα αλλά και σιδηροδέσμια η βία, πραγματική ισότητα πολιτών-πολιτικών, μη δίωξη του ελεύθερου πολιτικού και κοινοβουλευτικού λόγου, πάταξη της διαφθοράς, είναι η απαίτηση της κοινωνίας και στο δρόμο αυτό έχουμε χρέος να κινηθούμε.”

 

Πηγή:ilialive.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ