Βουλή με «καυτά» θέματα

Βουλή με «καυτά» θέματα

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής, δεδομένου του τεταμένου πολιτικού κλίματος, λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Με τον γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο και δύο ακόμα βουλευτές να είναι προφυλακισμένοι, τρεις ακόμα να βρίσκονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και αιτήματα άρσης ασυλιών για κάποιους να βρίσκονται καθ’ οδόν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τη Βουλή, η Ολομέλεια ξεκινά σήμερα τις εργασίες της. Ο καθιερωμένος αγιασμός θα τελεστεί στις 11 το πρωί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ, δίνοντας το σήμα έναρξης μίας κρίσιμης εβδομάδας στη Βουλή, αφού οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2014, που λέγεται ότι είναι ο πρώτος πλεονασματικός μετά από 13 χρόνια, αλλά και το νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί – με μεγάλη καθυστέρηση – κατά της ρατσιστικής βίας.

Παράλληλα με τον αντιρατσιστικό νόμο, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της διακοπής της καταβολής της αποζημίωσης στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που βρίσκονται στην φυλακή, ενώ αφού έρθουν στη Βουλή, θα οριστεί συζήτηση επί των αιτήσεων άρσης ασυλίας κατά βουλευτών της Χρυσής Αυγής, για άλλα αδικήματα που δεν εμπίπτουν στα αυτόφωρα κακουργήματα, όπως η παράνομη οπλοκατοχή.

Την ίδια ώρα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει κατατεθεί και αναμένεται να συζητηθεί τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την διακοπή χρηματοδότησης από το κράτος κομμάτων, κατά βουλευτών των οποίων έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματική δράση, ενώ ήδη δρομολογείται προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Επίσης, φέρονται να δρομολογούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες θωράκισης της πολιτικής σταθερότητας, στον βαθμό που αυτή θα επιχειρηθεί να διασαλευτεί, ενδεχομένως με μαζικές παραιτήσεις βουλευτών εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, όπως έχει στο παρελθόν απειλήσει.

Την ίδια ώρα, φρούραρχος και φύλακες της Βουλής φέρονται να καλούνται να εφαρμόζουν στο έπακρο τα μέτρα ασφαλείας, μη επιτρέποντας φαινόμενα άρνησης εκ μέρους των βουλευτών να ελεγχθούν – κατά την είσοδο για παράδειγμα. Παράλληλα, ερώτημα παραμένει το πώς θα κινηθεί στο εξής το προεδρείο της Ολομέλειας, στον βαθμό που θα υπάρξουν νέες προκλήσεις εκ μέρους βουλευτών της Χρυσής Αυγής ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επιδειχθεί συμπεριφορά δύο μέτρων και δύο σταθμών που θα οδηγούσε στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ