Τι θα πουν Σαμαράς και Λαγκάρντ

Τι θα πουν Σαμαράς και Λαγκάρντ

Στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα μεταφέρει τις θέσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συναντάται σήμερα με την Κριστίν Λαγκάρντ με το ΔΝΤ να κρατά πάντως κλειστά τα χαρτιά του για το «αγκάθι» του χρηματοδοτικού κενού και για το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων.

Η συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ γίνεται στην πιο κρίσιμη συγκυρία για την ελληνική κυβέρνηση αφού πλέον οι γερμανικές εκλογές πέρασαν και η Αθήνα πρέπει να κάνει τους πρώτους υπολογισμούς για το μέλλον του ελληνικού χρέους αλλά και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015 – 2016.

Η Αθήνα επισήμως αποφεύγει να μπει σε αριθμολογία μιλώντας μόνο για το «όποιο χρηματοδοτικό κενό που δεν θα καλυφθεί με μέτρα λιτότητας» ωστόσο γρίφος παραμένει η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ και ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται ότι θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει τις προθέσεις του ταμείου ως προς την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος πάνω στην παραδοχή του χρηματοδοτικού κενού.

Το ζήτημα θεωρείται κομβικής σημασίας και συνδέεται άμεσα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αν και η κυβέρνηση γνωρίζει πως δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις πριν από το τέλος του έτους πάντα με τη σφραγίδα του Eurogroup και αφού πρώτα έχει πάρει θέση και το Βερολίνο το οποίο μέχρι σήμερα, δια του Β. Σόιμπλε, δεν έχει δώσει κανένα νούμερο στη δημοσιότητα για το χρηματοδοτικό κενό στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση με την Κριστίν Λαγκάρντ ο Πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα θέσει και το θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους γνωρίζοντας ότι το ΔΝΤ έχει επισήμως τοποθετηθεί υπέρ μιας νέας αναδιάρθρωσης κόντρα στις γερμανικές επιταγές. Η ίδια η κ. Λαγκάρντ άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξή της (CNN) υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και χωρίς φόβο για το εάν αυτό θα είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις εντός της ευρωζώνης.

Η συζήτηση ούτως ή άλλως δεν μπορεί να επηρεαστεί ευθέως από την Αθήνα και το μόνο που μπορεί να κάνει ο κ. Σαμαράς είναι να διαβεβαιώσει την Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, το πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς και θα πρέπει να δοθεί «ανάσα» στην Ελλάδα τόσο ως προς τη διαχείριση του χρέους όσο και ως προς την ανάγκη να μη ζητηθούν σε καμία περίπτωση άλλα μέτρα λιτότητας τα οποία η κυβέρνησή δεν μπορεί να «σηκώσει».

Ανεργία, λιτότητα, ύφεση όπως θεωρούν στην Αθήνα μπορεί να αποτελέσουν σημαντικά διαπραγματευτικά «χαρτιά» για τον πρωθυπουργό στη σκιά και των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα με το ξήλωμα της Χρυσής Αυγής.

Μπορεί ο Τζέρι Ράις στην τελευταία συνέντευξη τύπου να απέφυγε να σχολιάσει τα της Χρυσής Αυγής και εάν η άνοδος του ναζισμού στην Ελλάδα συνδέεται με τις πολιτικές του ταμείου, ωστόσο ο κ. Σαμαράς -όπως είχε πράξει και από την εποχή που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο του ΕΛΚ -θα επιχειρήσει να συνδέσει τη γενική πολιτική κατάσταση με τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια -και αυτό παρά το γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση προσπαθεί να ακυρώσει πολιτικά την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής συνδέεται ευθέως με το μνημόνιο και τις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ