ΣΥΡΙΖΑ: Τα στοιχεία διαψεύδουν τον Βρούτση

ΣΥΡΙΖΑ: “Τα στοιχεία διαψεύδουν τον Βρούτση”

 

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ουσιαστικά «υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία των ΟΑΕΔ & ΙΚΑ διαψεύδουν τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας περί ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Ακολουθεί η Ερώτηση:

«Προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Τα στοιχεία των ΟΑΕΔ & ΙΚΑ διαψεύδουν τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας περί ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας.

Ο υπουργός Εργασίας προβαίνει κάθε μήνα και σε μία νέα ανακοίνωση, για να διατυμπανίσει πως η Ελλάδα τώρα μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης, οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης. Στην τελευταία ανακοίνωση, ισχυρίζεται πως το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου οκταμήνου του 2013 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 102.580 νέες θέσεις εργασίας, την υψηλότερη επίδοση, από το 2004 μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μία προσπάθεια συστηματικής παραπλάνησης και εμπαιγμού των ανέργων. Καταρχήν, τα στοιχεία του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ για το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν είναι έγκαιρα. Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΔ αφορούν το μήνα Μάρτιο του 2013 και του ΙΚΑ το Σεπτέμβριο του 2012. Επιπροσθέτως, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αποκρύβει τους εγγεγραμμένους άνεργους και παρουσιάζει μόνο τις ροές μισθωτής απασχόλησης, δημιουργώντας μία εικονική πραγματικότητα.

Στις ροές απασχόλησης, δεν εξετάζεται το προφίλ των προσλήψεων, εάν δηλαδή αυτές είναι με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία. Δεν εξετάζεται, επίσης, η χρονική στιγμή των ροών, καθώς, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, λόγω της εποχικής και της εκτεταμένης προσωρινής απασχόλησης, οι προσλήψεις υπερτερούν των απολύσεων, ενώ, το δεύτερο εξάμηνο, γίνεται το αντίστροφο.

Εξάλλου, για να θεωρήσει κανείς αξιόπιστα τα συμπεράσματα, θα έπρεπε η απογραφή εκροών – εισροών να γινόταν επί του συνόλου του ενεργού πληθυσμού και όχι μόνο από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποκλείει ανέργους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κλπ. Αλλά και για τους μισθωτούς τα στοιχεία δεν είναι επαρκή, διότι δεν λαμβάνεται υπόψη η αδήλωτη εργασία, η οποία φτάνει το 33% του συνόλου των απασχολούμενων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΔ, όταν εγγράφει τους ανέργους, τους διαχωρίζει σε όσους ζητούν εργασία και σε όσους δεν ζητούν. Όταν, όμως, ανακοινώνει τα στοιχεία ανέργων, παρουσιάζει ως άνεργους μόνο όσους ζητούν εργασία.

Μία απλή ανάγνωση των πινάκων που δημοσιεύουν οι φορείς, οδηγεί σε συμπεράσματα αντίθετα από του υπουργείου. Σύμφωνα με το ΕΡΓΑΝΗ, έως και τον μήνα Αύγουστο του 2013, οι προσλήψεις υπερτερούν σε σχέση με το 2012.

Όμως, σε άλλο πίνακα φαίνεται ότι σε όλα τα πρώτα εξάμηνα υπερτερούν οι προσλήψεις, ενώ στα δεύτερα ακολουθούν οι απολύσεις. Τα στοιχεία, επίσης, δείχνουν ότι η μερική απασχόληση, το Σεπτέμβριο του 2012, έφτανε το 19,9%, ενώ, σήμερα, μαζί με την εκ περιτροπής εργασία, υπερδιπλασιάστηκαν και τρέχουν με 41,76%.

Από το σύνολο των προσλήψεων του 2013, δηλαδή, το 42% μοιράζεται την ίδια θέση, 22% περισσότεροι από το 2012. Αυτό σε νούμερα μεταφράζεται στο 11% λιγότερες θέσεις εργασίας, σε σχέση με τις προσλήψεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι, εάν και στο τέλος του έτους υπάρξουν θετικά αποτελέσματα, αυτό θα είναι αποτέλεσμα βίαιων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και όχι της ανάπτυξης.

Με βάση τους πίνακες, αποκαλύπτονται και «ύποπτες» διαφορές μεταξύ των συστημάτων: Ο ΟΑΕΔ, τους τρεις πρώτους μήνες του 2013, καταγράφει 100.000 περισσότερους ανέργους, σε σχέση με το 2012, ενώ στο ΕΡΓΑΝΗ, στο διάστημα αυτό, εμφανίζει 38.288 νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΚΑ, μόνο έως το Σεπτέμβριο του 2012, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν προσωπικό, μειώθηκαν κατά 117.399 και οι θέσεις εργασίας κατά 495.400, ενώ η μερική απασχόληση αυξήθηκε, σε σχέση με την πλήρη, κατά 50%.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι 300.000 οικιοθελείς αποχωρήσει, σε περίοδο κρίσης και με την ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη που εμφανίζονται από τον ΟΑΕΔ είναι εικονικές, όταν, μάλιστα, οι ετήσιες αποχωρήσεις, λόγω συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το ΙΚΑ, κυμαίνονται στις 60.000.

Στην ουσία πρόκειται για παράνομες απολύσεις από επιχειρήσεις οι οποίες, ενώ ροκανίζουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, δεν τηρούν τους όρους περί διατήρησης των θέσεων εργασίας, απολύουν παράνομα, και τις απολύσεις αυτές τις εμφανίζουν ως οικιοθελείς αποχωρήσεις.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. υπουργός:

1) Πώς απαντά στις αντιφάσεις μεταξύ των στοιχείων του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ, με αυτά που προκύπτουν από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ;

2) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για την έγκαιρη, ολοκληρωμένη συλλογή στοιχείων από τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και τον ΟΑΕΔ;

3) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να συμπεριληφθούν στο ΕΡΓΑΝΗ όλοι οι εργασιακοί κλάδοι;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Τσουκαλάς Δημήτρης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα»

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ