Βορίδης:Ρητορική μίσους από τον ΣΥΡΙΖΑ

Βορίδης:Ρητορική μίσους από τον ΣΥΡΙΖΑ

 

“Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – και το έχω πει πολλές φορές εντός Κοινοβουλίου – πολλές φορές με τη στάση του απέναντι σε πράξεις βίας τις έχει ενθαρρύνει, έχει ξεφύγει από ένα πλαίσιο κοινωνιολογικής ανάλυσης για να τις δικαιολογήσει και έχει ενθαρρύνει μια κοινοβουλευτική ρητορική που είναι εμπρηστική”, τόνισε ο Μάκης Βορίδης. 

“Τι σημαίνει «θα ανατρέψουμε την κυβέρνηση» και καλούμε τους μαθητές να αναλάβουν πρωτοβουλίες; Καλούνται οι μαθητές να δημιουργήσουν αναταραχή στα σχολεία, να κάνουν καταλήψεις που είναι παράνομη πράξη και καλούνται να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία για να επιτύχουν κοινωνική αναταραχή και να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Η ρητορική αυτή είναι εμπρηστική, ξεφεύγει από αυτό που πρέπει να είναι η πολιτική αντιπαράθεση”, επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ μιλώντας στο Βήμα Fm.

“Δεν υιοθετώ την αντίληψη του συνταγματικού τόξου. Τι σημαίνει; Ότι υπάρχουν τα κόμματα που είναι προσηλωμένα στο Σύνταγμα και άλλα που δεν είναι; Αυτό εννοεί το συνταγματικό τόξο; Εκεί λοιπόν θα ανοίξει μια συζήτηση για το ΚΚΕ, το οποίο απεριφράστως δηλώνει ότι στόχος είναι η ανατροπή του συγκεκριμένου αστικού Συντάγματος όταν και όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες. Είναι εντός ή εκτός συνταγματικού τόξου; Θα ανοίξουμε μια δύσκολη συζήτηση. Γι’ αυτό και δεν συζητώ για τα συνταγματικά τόξα, αλλά για τα κόμματα και τις ιδεολογίες τους και να κρίνονται ως τέτοιες”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βορίδης αφήνοντας αιχμές για το ΚΚΕ. 

 

“Το θέμα της νομιμότητας με απασχολεί και θεωρώ ότι όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως του ποια προοπτική βλέπουν και αν βλέπουν επαναστατική προοπτική, έχουν ευθύνη τηρήσεως της νομιμότητας. Αυτό είναι για μένα το μέτρο της κρίσης και εκεί κατ’ επανάληψη έχω στηλιτεύσει μια ολόκληρη αντίληψη της Αριστεράς, η οποία θέλει να εμφανίζεται ως ριζοσπαστική και επαναστατική δύναμη και καταλήγει να αμφισβητεί η ρητορική της τη νομιμότητα. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη; Δεν είναι νόμος στο πολίτευμά μας. Νόμος είναι ό,τι ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ανοίγει μια συζήτηση στην οποία κανείς οφείλει να είναι ξεκάθαρος. Κι εγώ λέω ότι πράγματι υπήρξε συστηματική παραβίαση της έννομης τάξης από τη Χ.Α. και – εκφράζω την άποψή μου – στο πλαίσιο ενός οργανωμένου πολιτικού πλαισίου με πολιτικό συμβολισμό. Αλλά και από την άλλη πλευρά, βλέπω σε μια σειρά από τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποίηση παράνομων ενεργειών, παρακίνηση σε αυτές και μία ρητορική του μίσους που την έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές”, υπογράμμισε.

 

Aναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή και στις τελευταίες εξελίξεις ο κ. Βορίδης, είπε ότι η πολιτική καταδίκη δεν αρκεί και ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το δικό της έργο. Ενώ, ερωτηθείς εάν πρέπει να τεθεί η Χ.Α. εκτός νομου: απάντησε :”Εάν με ρωτήσετε εάν θα πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α. ως ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, όσο απεχθής μπορεί να είναι η συγκεκριμένη ιδεολογία – που είναι – προσωπικά έχω τεθεί εναντίον αυτού. Αλλά είναι διαφορετικό εάν είναι μια εγκληματική οργάνωση, που τελεί εγκληματικές πράξεις κατά σύστημα και ενταγμένες σε ένα πολιτικό σχέδιο που στην πραγματικότητα λέει ότι μπορούν να υποκαταστήσουν την έννομη τάξη. Είναι τόσο ισχυρή δε που προσβάλλουν τον πυρήνα της έννομης τάξης μπροστά στις κάμερες και το Δίκαιο, ακριβώς για να δείξουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους αγγίξει. Αυτή η πράξη εξελίχθηκε με πλημμεληματικές πράξεις, αλλά ξέφυγε. Και έτσι έγιναν οι βαριά σκοπούμενες σωματικές βλάβες και οδηγηθήκαμε στην ανθρωποκτονία. Πέρασε το κατώφλι”.

 

Παράλληλα, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι η Χ.Α. δεν είναι μόνη μέσα στη βουλή που όπως είπε προχωρά σε “αντικοινοβουλευτικές, αντικανονιστικές και προσβλητικές για το κοινοβουλευτικό ήθος συμπεριφορές” . “Μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ… Εννοώ για συναδέλφους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι πολλές φορές μιλάνε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, με απαράδεκτες εκφράσεις, με τόνο προσβλητικό και υβριστικό, εντελώς εμπρηστικό και διαλυτικό οποιασδήποτε προσπάθειας κοινοβουλευτικού διαλόγου. Αν τα πάρεις στα σοβαρά όλα αυτά, θα πρέπει να διαλυθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία”.

 

Για τη θεωρία των δύο άκρων, ο κ. Βορίδης είπε ότι είναι μια θεωρία που την αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Αυτό που λέει η Ν.Δ. είναι ότι εμείς έχουμε μια πολύ σταθερή θέση απέναντι στις πράξεις πολιτικής βίας, απ’ όπου και αν προέρχονται. Δεν θα γυρίσουμε να πούμε ότι η ανθρωποκτονία που έγινε από το συγκεκριμένο μέλος της Χ.Α. είναι κακή, αλλά θα γυρίσουμε να πούμε ότι οι απόπειρες ανθρωποκτονίας που έγιναν στις Σκουριές είναι καλές, επειδή εντάσσονται στα πλαίσια μιας κοινωνικής αντίστασης για να μη γίνει μια επένδυση. Θα πει η Ν.Δ. ότι θα πρέπει να γίνουν εισαγγελικές πράξεις για να διακριβωθούν τα αδικήματα που φέρονται να τέλεσαν τα στελέχη της Χ.Α., αλλά όταν γίνονται ανακριτικές πράξεις για να διακριβωθούν τα εγκλήματα που έγιναν στις Σκουριές, θα έρθει τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει τις ανακριτικές πράξεις”.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ