O Βενιζέλος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

O Βενιζέλος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Σειρά διμερών συναντήσεων θα έχει στη Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εναρκτήριες εργασίες της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, ο κ. Βενιζέλος θα παραστεί και θα μιλήσει σε τρεις Συναντήσεις Υψηλού Επιπέδου, που θα πραγματοποιηθούν στην έδρα του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για το πρόγραμμα των επαφών του κ. Βενιζέλου, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης, ανέφερε ότι εκτός από τις διμερείς συναντήσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει σε συναντήσεις εργασίας και εκδηλώσεις κρατών, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης. Όπως είπε, «η φετινή Γενική Συνέλευση είναι εστιασμένη σε θέματα ανάπτυξης και υλοποίησης των Στόχων της Χιλιετίας, καθώς και για την πορεία μετά το 2015».

Ο κ. Σπινέλλης υπογράμμισε ότι σε αυτό το γενικότερο πλέγμα εντάσσονται και οι ειδικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου στις οποίες θα παραστεί και θα μιλήσει ο κ. Βενιζέλος: «Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας αναφορικά με τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες», στις 23 Σεπτεμβρίου, «Αναπτυξιακοί Στόχοι Χιλιετίας», στις 25 Σεπτεμβρίου και «Πυρηνικός αφοπλισμός», στις 26 Σεπτεμβρίου. Μία άλλη συνάντηση υψηλού επιπέδου, με θέμα «Παγκόσμια μετανάστευση και ανάπτυξη», θα πραγματοποιηθεί στις 3- 4 Οκτωβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να φθάσει στη Νέα Υόρκη το Σάββατο το βράδυ και την επομένη θα ξεκινήσει τις επαφές του στην έδρα του ΟΗΕ, με συνάντηση που θα έχει με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα συναντηθεί, κατά χρονολογική σειρά, με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, του Ιράν, του Κοσόβου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Τουρκίας, της Αλβανίας, της Ελβετίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ρωσίας, της Σερβίας, του Καζακστάν, του Παναμά, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, ενώ αναμένεται να οριστούν και άλλες συναντήσεις.

Προκειμένου να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, στο πλαίσιο όσων ανακοινώθηκαν κατά της διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Κάιρο. Την ερχόμενη Κυριακή, ο υπουργός θα παραστεί και σε δείπνο εργασίας με αρκετούς ομολόγους του, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το οποίο διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης.

Ο κ. Βενιζέλος ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι. Όπως σημειώνεται, θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λόγω της συριακής κρίσης. Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε πολυμερές επίπεδο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα λάβει μέρος στη συντονιστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Κάθριν Άστον, καθώς και στη συνάντηση των ΥΠΕΞ για τον πολιτικό διάλογο ΕΕ- ΗΠΑ. Επίσης, θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ ΕΕ- ΝΑΤΟ, ενώ θα λάβει μέρος και στις συναντήσεις των κρατών- μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος θα παραστεί στη δεξίωση που θα παραθέσει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα και στο γεύμα του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς και σε συζητήσεις, εκδηλώσεις και σε πολιτικά φόρουμ, όπως για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τη Διακήρυξη της Βιέννης και τη Συνθήκη Εμπορίας Όπλων.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με στελέχη ομογενειακών φορέων και με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων. Το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη θα ολοκληρωθεί με την εκφώνηση της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την Παρασκευή το βράδυ 27 Σεπτεμβρίου και την επομένη θα αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη.

Τον υπουργό Εξωτερικών θα συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, ο οποίος επίσης θα έχει συναντήσεις, στο πλαίσιο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι επίσημες εργασίες της οποίας ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, με τις καθιερωμένες ομιλίες του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν και των προέδρων Βραζιλίας και ΗΠΑ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ