“Πέρασε” η τροπολογία για το ναυπηγείο Σύρου

“Πέρασε” η τροπολογία για το ναυπηγείο Σύρου

   

Με ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, υπερψηφίστηκε στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής τροπολογία του βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, με την οποία επιδιώκεται η υπέρβαση νομικών δυσχερειών, που αντιμετωπίζει το ναυπηγείο της Σύρου, για την επισκευή δύο πλωτών δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σχετικά δική του αντιπρόταση και ψήφισε “παρών”, όπως “παρών” δήλωσε και η ΔΗΜΑΡ – ενώ το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν την τροπολογία.

Ο Π. Ρήγας πρότεινε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, προκειμένου, όπως τόνισε, «να δοθεί το φιλί της ζωής» στο ναυπηγείο και «να μην μείνουν 500 οικογένειες της Σύρου στο δρόμο».

Από την άλλη, ωστόσο, η τροπολογία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ προτείνει την παράκαμψη του ελέγχου νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη συγκεκριμένη ανάθεση, ο οποίος έχει αποβεί αρνητικός. Παρ’ ότι δε, η διάταξη προτεινόταν ως «ειδική», που αφορά συμβάσεις που συνήφθησαν από τις αρχές του 2012 και μέχρι την δημοσίευσή της στο ΦΕΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλλαν αντιρρήσεις ως προς την αποδοχή της.

«Η τροπολογία είναι αντισυνταγματική, γιατί προβλέπει ακύρωση απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ανοίγει πρωτοφανή τρύπα στο δίκαιο των δημοσίων προμηθειών και δεν εξασφαλίζει και βιωσιμότητα», ανέφερε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Θ. Δρίτσας. «Εμείς επεξεργαστήκαμε νομικά έγκυρη πρόταση την οποία και καταθέτουμε – και θα έπρεπε να είχε δοθεί η δυνατότητα στη Βουλή να συζητήσει το ζήτημα και να μην έρχεται η τροπολογία σε τόσο έκτακτες συνθήκες», συμπλήρωσε ο βουλευτής, διευκρινίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται με “παρών”.

«Δεν υπάρχει η πρόθεση να ανοίξει παράθυρο, αλλά να αντιμετωπιστεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και ν’ αντέξει το ναυπηγείο για ορισμένο χρονικό διάστημα», απάντησε ο Π. Ρήγας.

«Καμία στήριξη δεν είναι η τροπολογία για τους επιχειρηματίες, που είναι οι τελευταίοι που χολοσκάνε αν οι εργαζόμενοι έχουν 4 και 5 μήνες να πληρωθούν. Το ναυπηγείο είναι θέμα ημερών να κλείσει και δεν μας παίρνει να πάμε πιο πέρα. Καλά κάνουν όσοι θέτουν ζητήματα νομιμότητας, αλλά αυτή τη στιγμή προέχει το να μην μείνουν 500 οικογένειες της Σύρου στο δρόμο», κατέληξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Η τροπολογία Ρήγ�� είναι φωτογραφική διάταξη υπέρ συγκεκριμένου επιχειρηματία. Το άρθρο μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί – όχι μόνον για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία, αλλά για κάθε επιχειρηματία. Μ’ αυτήν την έννοια, καταργείστε και το Ελεγκτικό Συνέδριο», σχολίασε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Κατά της διάταξης τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Αρτέμη Ματθαιόπουλο να εκτιμά πως «αποτελεί την απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη επίσκεψη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου γίναμε δεκτοί με ενθουσιασμό από τους εργαζομένους και το ΠΑΣΟΚ θέλει να δώσει ένα bonus σε άτομα γνωστά στους συνδικαλιστικούς κύκλους. Δεν πρόκειται να πληρωθεί ο εργαζόμενος, αλλά με την ένταξη της ζώνης στον ΤΑΙΠΕΔ, να δoθεί ένα κομμάτι στον COSCO για να γίνει μεταποιητικό κέντρο», ανέφερε ο βουλευτής.

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ