Οριζόντια κριτήρια διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ

Οριζόντια κριτήρια διαθεσιμότητας στα ΑΕΙ

Με ποσοτικά και γεωγραφικά κριτήρια, αλλά και με βάση τις αναλογίες διοικητικών υπαλλήλων/φοιτητών που εφαρμόζονται διεθνώς, θα αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τον αριθμό των διοικητικών υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από κάθε πανεπιστήμιο και ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας θα αποφασίσει μονομερώς, ερήμην των ίδιων των ιδρυμάτων, τα οποία υποστηρίζουν ότι έχουν έλλειμμα και όχι πλεόνασμα διοικητικού προσωπικού. Στην άρνηση, επί της ουσίας, των ΑΕΙ να συνεργαστούν προστίθεται -ως επιβαρυντικός παράγοντας, ώστε να μη βρεθεί συναινετική λύση- το γεγονός ότι οι προθεσμίες που όρισε το υπ. Παιδείας στα ΑΕΙ για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία είναι ασφυκτικές.

Ενδεικτικά, ενώ στις 23 Ιουλίου πηγές του υπ. Παιδείας ανέφεραν ότι τα ιδρύματα πρέπει να κάνουν Οργανισμούς Λειτουργίας ώστε να κατανείμουν αρμοδιότητες στους διοικητικούς υπαλλήλους και κατόπιν να προκύψουν οι πλεονάζοντες έως τις 15 Οκτωβρίου, σε έγγραφο προς τα ιδρύματα στις αρχές Αυγούστου η προθεσμία ορίστηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας από τις 16 Αυγούστου. Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά τους πλεονάζοντες διοικητικούς υπαλλήλους σε 1.500 από τους περίπου 10.200 σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι διοικητικοί υπάλληλοι υπηρετούν στα μεγάλα ιδρύματα της χώρας, όπως τα Παν. Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ και τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο κριτήριο για την απόφαση πόσοι θα κριθούν πλεονάζοντες θα είναι ο αριθμός του διοικητικού προσωπικού κάθε ΑΕΙ. Βέβαια, θα μετρήσει και η διασπορά των τμημάτων του. Για παράδειγμα, τα «εξακτινισμένα» περιφερειακά πανεπιστήμια δεν μπορεί παρά να απασχολούν διοικητικούς υπαλλήλους σε κάθε πόλη όπου έχουν τμήμα.

Ταυτόχρονα, θα μετρήσουν και οι διεθνείς αναλογίες διοικητικών υπαλλήλων/διδασκόντων. Χαρακτηριστικά, χθες στέλεχος του υπ. Παιδείας ανέφερε στην «Κ» ότι η κεντρική και οι περιφερειακές υπηρεσίες έχουν περίπου 4.000 διοικητικούς υπαλλήλους για 165.000 εκπαιδευτικούς και 1,5 εκατ. μαθητές, ενώ στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ υπάρχουν συνολικά 10.200 διοικητικοί υπάλληλοι για 15.000 διδάσκοντες και 350.000 φοιτητές.

Αφού βρεθεί ο αριθμός των πλεοναζόντων σε κάθε ίδρυμα, για το ποιοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα η αξιολόγηση θα γίνει με τα κριτήρια που όρισε το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων θα είναι το κεντρικό στη συνεδρίαση της Συνόδου Πρυτάνεων που αρχίζει αύριο. Το ένα μετά το άλλο τα ιδρύματα δηλώνουν ότι έχουν ανάγκη επιπλέον διοικητικών υπαλλήλων και όχι πλεόνασμα. Ενδεικτικά, χθες η Σύγκλητος του Παν. Αθηνών ανέφερε ότι «το μέτρο θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και τελική αδυναμία ουσιαστικής λειτουργίας των πανεπιστημίων».

Από την άλλη, τα ΑΕΙ κάνουν λόγο για προσχηματικές διαδικασίες εστιάζοντας στο έγγραφο του υπ. Παιδείας που ορίζει τα βήματα για την αξιολόγηση των διοικητικών δομών. Το υπουργείο ζήτησε από τα ΑΕΙ τα εξής τρία βήματα:

• Από τις 19 Αυγούστου έως τις 31 Αυγούστου να αξιολογήσουν ποιες μονάδες πλεονάζουν και αν μπορεί να γίνει ανακατανομή θέσεων μεταξύ υπηρεσιακών μονάδων.

• Από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου να συντάξουν νέα οργανογράμματα ανά υπηρεσιακή μονάδα και την κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιακών μονάδων με περιορισμένο αντικείμενο ή λειτουργικότητα.

• Στις 16 Σεπτεμβρίου να γίνει η κατάργηση των οργανικών θέσεων που πλεονάζουν.

Πηγή: Kαθημερινή

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ