Προγραμματική συμφωνία… «λάιτ»

Προγραμματική συμφωνία… «λάιτ»

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Προς μια «λάιτ» προγραμματική συμφωνία φαίνεται να οδηγείται η κυβέρνηση, μετά την εμμονή του Ευ. Βενιζέλου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θέλει να παρουσιάσει τη συμφωνία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, κυρίως όμως να την χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό του κόμματός του, ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις των βουλευτών του.

Ο Ευ. Βενιζέλος συζήτησε το θέμα της προγραμματικής συμφωνίας με τον Αντ. Σαμαρά κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του κατέθεσε και σχετική γραπτή πρόταση. Ο πρωθυπουργός υπήρξε αρνητικός, αλλά δεν αποκλείεται να συμφωνήσει σε ένα «λάιτ» κείμενο. Άλλωστε, δεν πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση, άρα δεν πρόκειται να προκαλέσει εσωκομματικές αντιδράσεις, πλην όμως δεν αποκλείεται στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως «πήχυς» από το ΠΑΣΟΚ για να ασκείται κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πολιτικό Συμβούλιο

Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τον τρόπο που αντέδρασαν βουλευτές του στο θέμα των πλειστηριασμών και κυρίως για τις απόψεις που ακούστηκαν, κάποιες εκ των οποίων υποστήριζαν ότι «δεν έχει σημασία αν πέσει η κυβέρνηση». Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, πρόκειται να συγκαλέσει σε συνεδρίαση εντός της εβδομάδας το Πολιτικό Συμβούλιο ώστε να συμφωνηθεί εκ νέου η στρατηγική του κόμματος.

Τι λέει η Χαριλάου Τρικούπη: Προγραμματικό Πλαίσιο Κυβερνητικής Συνεργασίας

Προχωρά επίσης η συνεννόηση μεταξύ του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την επικαιροποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας, με βάση την οποία θα δουλέψει η κυβέρνηση για όλο το επόμενο διάστημα μέχρι την εξάντληση της 4ετίας.

Το νέο προγραμματικό πλαίσιο θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση και την σταθερή πορεία της στη ζώνη του ευρώ, αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας, ώστε να προχωρήσει η ανάπτυξη, να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες δράσεις για την διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων, και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα για τις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Η πολιτική και η κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα και η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου στην βάση συγκεκριμένων στόχων, είναι η κύρια προϋπόθεση για την επιτυχία των εθνικών μας στόχων και την διασφάλιση του μέλλοντος για τους Έλληνες πολίτες.

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ