ΣΥΡΙΖΑ-Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

ΣΥΡΙΖΑ-Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Δια εγέρσεως των βουλευτών έγινε η ψηφοφορία επί την ένστασης αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για σειρά άρθρων του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Με δεδομένη όμως την αποτύπωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή (και το πρώτο θερινό τμήμα της), η ένσταση απορρίφθηκε.

Νωρίτερα, την ένσταση είχε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ εισηγηθεί ο Σταύρος Κοντονής επικαλούμενος την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής και κατηγορώντας την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για «βίαιο τρόπο παραβίασης συγκεκριμένων διατάξεων του Συντάγματος».

Αναφέρθηκε στα άρθρα 5, 15, 26, 27, 36, 48 και 63 του νομοσχεδίου, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον όρο «κατοχή» που χρησιμοποιείται για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, διερωτηθείς από πότε η κατοχή αποτελεί τεκμήριο φορολόγησης και όχι η κυριότητα…

Αναφέρθηκε ακόμα στο τεκμήριο στην επίδοση εγγράφων, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα με τη νέα ρύθμιση δεν υπάρχει προθεσμία, στην δημιουργία σώματος «πληροφοριοδοτών του κράτους», μέσω σειράς κατηγοριών επαγγελματιών και επιστημόνων κτλ.

Την επιχειρηματολογία του κ.Κοντονή απέκρουσαν ο Γιάννης Κεφαλογιάννης εκ μέρους της ΝΔ και ο Κώστας Τριαντάφυλλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «κοινοβουλευτικό ακτιβισμό» ο πρώτος και «συνταγματολογίας αντί ουσίας» και «ιδιότυπο λεγκαλισμό» ο δεύτερος.

Την ένσταση αντισυνταγματικότητας υπερασπίστηκε ο Νότης Μαριάς εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ για «διατάξεις της τελευταίας στιγμής» μίλησε ο Βασίλης Οικονόμου εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ.

Το γεγονός ότι η όλη συζήτηση γίνεται απουσία του αρμόδιου υπουργού που παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου δεν πήγε ούτε στην Επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια της Βουλής, στηλίτευσε σε παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

 

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ