“Θερμό” το καλοκαίρι στη Βουλή

“Θερμό” το καλοκαίρι στη Βουλή

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Με… φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται μάλιστα με την μορφή κατεπείγοντος κάνουν πρεμιέρα τα θερινά τμήματα της Βουλής, που λειτουργούν ξανά μετά από τρία χρόνια, δίνοντας την αίσθηση μίας επίπλαστης ομαλότητας στην πολιτικοοικονομική ζωή της χώρας.

Τόσο όμως αυτό το νομοσχέδιο, που αφορά στον κώδικα φορολογικών διαδικασιών και μπαίνει σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή προς συζήτηση και αναμένεται αύριο να συζητηθεί στην Ολομέλεια, όσο το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που έχει ουκ ολίγο συζητηθεί λόγω της λειτουργίας των καταστημάτων κάποιες Κυριακές, η τροπολογία για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων στην ΕΡΤ κ.α., προμηνύουν… θερμό κλίμα και στη Βουλή το καλοκαίρι, καθώς κάθε θερινό τμήμα έχει και τους εν δυνάμει… αντάρτες του.

Το Α’ τμήμα ξεκίνησε χθες και κλείνει τον κύκλο του στις 23 Αυγούστου. Μία πρώτη ματιά στους συμμετέχοντες, αρκεί για να γίνει κατανοητό ότι η θερινή λειτουργία του Σώματος, δεν αποκλείει απρόοπτα. Μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στο τμήμα, φιγουράρουν βουλευτές όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, γνωστός από τις αντιρρήσεις του στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από το κλείσιμο της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Κοντογεώργος που είχε απειλήσει με καταψήφιση εφόσον δεν άλλαζαν οι διατάξεις για τις τρίτεκνες οικογένειες (που εν τέλει άλλαξαν, «πείθοντάς» τον να υπερψηφίσει), ο Δημήτριος Κυριαζίδης που δεν έχει εκφραστεί λόγω της απουσίας του κατά την ψήφιση εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του την ίδια μέρα και η Φεβρωνία Πατριανάκου, που ουκ ολίγες φορές έχει ταχθεί κατά των οριζόντιων πολιτικών.

Αντιστοίχως, η παρουσία στο πρώτο θερινό τμήμα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, βουλευτών όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, που συχνά επιτίθεται στην κυβέρνηση για τις πολιτικές της ενώ έχει προκρίνει ακόμα και τη διέξοδο των εκλογών, ο Μιχάλης Κασσής, επίφοβος για καταψήφιση σειράς μέτρων μέχρι σήμερα, ο Αχμέτ Χατζηοσμάν γνωστός για την «ευαισθησία» του σε θέματα ιθαγένειας και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, που αν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δεν δίστασε να καταψηφίσει τη διάταξη για την δημοτική αστυνομία, κάθε άλλο παρά καθησυχάζει την κυβέρνηση για την υπερψήφιση όποιου νόμου και αν επιχειρήσει να περάσει…

Αντιστοίχως, ιδιαίτερη είναι η ευαισθησία σε θέματα διαθεσιμότητας του πρώην υφυπουργού Μανούσου Βολουδάκη από τη ΝΔ, που μετέχει στο Β’ θερινό τμήμα, το οποίο ξεκινά τις εργασίες του στις 27 Αυγούστου και τις ολοκληρώνει στις 13 Σεπτεμβρίου. Γνωστός για τις αντιρρήσεις του στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο είναι από τη ΝΔ ακόμα ο Κώστας Κουκοδήμος, ενώ στην «ομάδα των δέκα» βουλευτών που έβαλαν βέτο σε όλα το προηγούμενο διάστημα λογίζεται ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Μεγάλη πίεση για διορθώσεις άσκησε το τελευταίο διάστημα ακόμα ο Μιχάλης Ταμήλος, ενώ ψηλά διατηρεί τους τόνους η Ντόρα Μπακογιάννη και έντονη κριτική στο πολυνομοσχέδιο άσκησε ο Ανδρέας Ψυχάρης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στο Β’ τμήμα μετέχουν και πάλι ο Μιχάλης Κασσής, ο Αχμέτ Χατζηοσμάν και η Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ προστίθεται ακόμα ο Γιάννης Κουτσούκος που δεν δίστασε στο παρελθόν να καταψηφίσει μέτρα γνωρίζοντας ότι θα διαγραφόταν από την «πράσινη» ΚΟ.

Το τμήμα όμως που θα «βράζει» στην κυριολεξία είναι το Γ’ θερινό, που μόνο κατ’ ευφημισμόν λέγεται έτσι, αφού ξεκινά στις 17 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 4 Οκτωβρίου. Ο Ηλίας Βλαχογιάννης λογίζεται στους δυσαρεστημένους του ανασχηματισμού, ενώ δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη ρύθμιση που αφορά στη δημοτική αστυνομία. Τη «σιωπηρή διαμαρτυρία» έχει επιλέξει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, που κανείς δεν ξέρει πότε θα «απασφαλίσει», ενώ τον προβληματισμό της στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο δεν έκρυψε η Άννα Καραμανλή, σε βαθμό που μπορεί βασίμως να εικάσει κανείς ότι δεν θα «αντέξει» εύκολα νέα παρόμοια νομοθετήματα.

Χωρίς να έχει μετάσχει σε κάποιο «αντάρτικο», αίσθηση προκάλεσε και η καταψήφιση του άρθρου που προβλέπει την ύπαρξη μεσολαβητή στη δημόσια ραδιοτηλεόραση από την Φωτεινή Πιπιλή, ενώ περίπου ως «κινούμενη βόμβα» περιγράφεται ο Βύρων Πολύδωρας που δεν δίστασε εσχάτως να καταφερθεί κατά των αποφάσεων του Μεγάρου Μαξίμου. Επίφοβος για καταψήφιση νέου «δυσάρεστου» μέτρου φέρεται και ο Παύλος Σιούφας που έπνεε τα μένεα κατά των φορολογικών και οικονομικών διατάξεων του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, ενώ δια της αποχής εκφράζει τη δυσφορία του ο Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, στο Γ’ θερινό τμήμα, η παρουσία του Απόστολου Κακλαμάνη δεν παρέχει καμία απολύτως εγγύηση για… πειθαρχία, αφού ακόμα και στα δύο τελευταία νομοσχέδια επέλεξε να μην πάει καν να ψηφίσει. Τη δυσφορία του με τις κυβερνητικές πολιτικές ουκ ολίγες φορές έχει εκφράσει ακόμα ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ ποτέ κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η «σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι» για τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Από την άλλη πλευρά πάντως, δεν θα πρέπει να υποτιμάται και η επιλογή της σύνθεσης των τμημάτων κάθε φορά, αφού η κυβέρνηση δεν θα «έπαιζε κορόνα γράμματα» την επιβίωσή της. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα το γεγονός ότι ο Ιορδάνης Τζαμτζής, που ξεκίνησε τον χορό των αντιδράσεων στη ΝΔ για την ρύθμιση για την ΕΡΤ, βρέθηκε να μετάσχει στο Γ’ θερινό τμήμα όταν η ψήφιση για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες. Το ίδιο και ο Απόστολος Κακλαμάνης από το ΠΑΣΟΚ που απουσίασε από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση. Και αυτά δεν είναι τα μόνα παραδείγματα…

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ