Ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος

Ο ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος

 

«Απόδειξη της αποτυχίας της νεοφιλελεύθερης δημοσιονομικής πολιτικής» αποτελεί, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανακοίνωση της Eurostat για το ύψος του δημόσιου χρέους στις χώρες της Ευρώπης.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, «στην Ευρωζώνη ο μέσος όρος του δημοσίου χρέους για το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 92,2%, σημείωνοντας άνοδο κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και κατά 1,6 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο».

«Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, της αποτυχίας και του αδιεξόδου της επιβαλλόμενης περιοριστικής πολιτικής της λιτότητας μέσω μνημονιακών δεσμεύσεων αποτελούν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι οποίες εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά (160,5%, 127,2% και 125,1% αντίστοιχα), ενώ παραλληλα καταγράφουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο (+24,1%, +14,9% και +18,3% αντίστοιχα) σε ποσοστά χρέους προς ΑΕΠ» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει:

«Όσον αφορά την Ελλάδα, κατέχει τα θλιβερά ρεκόρ του υψηλότερου ποσοστού δημόσιου χρέους στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. και της  μεγαλύτερης ετήσιας ανόδου. Αναλυτικά, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας (305,3 δις.€) ανήλθε στο 160,5% του ΑΕΠ από 156,9% το 4ο τρίμηνο του 2012 και 136,5% του ΑΕΠ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι «κατά διάρκεια του 2012 έλαβαν χώρα δυο παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους», για να γίνει «αντιληπτό», όπως τονίζει «το μέγεθος της αποτυχίας των μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλονται στην Ελλάδα».

«Η πρώτη παρέμβαση έγινε τον Μάρτιο του 2012, με τη διαδικασία του PSI, η οποία διαφημίσθηκε από τους κυβερνώντες ώς η οριστική απάντηση στο πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους και η  δεύτερη τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, μέσω της διαδικασίας της επαναγοράς ομολόγων (buy back)», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ «σήμερα αποδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα των δύο παρεμβάσεων, που μοναδικό αποτέλεσμα είχαν τη σημαντικότατη απομείωση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, την πρόκληση σημαντικών ζημιών στον τραπεζικό και ασφαλιστικό τομέα της χώρας και την καταστροφή χιλιάδων μικροομολογιούχων».

«Τα τελευταία στοιχεία δικαιώνουν απόλυτα την ανάλυση, τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης είχε εγκαίρως επισημάνει την ευρωπαϊκή της διάσταση» τονίζει η ανακοίνωση.

«Για την ελληνική περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει την πιο ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία συμπεριλαμβάνει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, με moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και την εξυπηρέτηση του υπολοίπου χρέους με ρήτρα ανάπτυξης, στα πρότυπα της Συμφωνίας του Λονδίνου το 1953 για την Γερμανία. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, με αφορμή τις επισκέψεις των Υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και των ΗΠΑ, για πιστή εφαρμογή των μνημονίων, δεν αφήνουν καμία αχτίδα αισιοδοξίας» αναφέρει και καταλήγει:

«Μοναδική λύση αποτελεί η αλλαγή του πολιτικού τοπίου και ο σχηματισμός κυβέρνησης της Αριστεράς, που προτεραιότητά της θα έχει την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια». 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ