“Eκλογές” στον ΣΥΡΙΖΑ

“Eκλογές” στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Στον πολυχώρο Cine Κεραμεικός δίνουν ραντεβού σήμερα τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής που εξελέγη την προηγούμενη Κυριακή. Στην πρώτη του συνεδρίαση το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκλέξει Γραμματέα, τον Δημήτρη Βίτσα, τελευταίο γραμματέα του Συνασπισμού πριν από τη διάλυσή του προ δεκαημέρου.

Ως αργά χθες τη νύχτα άλλωστε, συνεδρίαζε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να αποφασίσει μεταξύ άλλων κατά πόσον θα «κατέβαζε» άλλον υποψήφιο, κόντρα στον εκλεκτό του προέδρου Αλέξη Τσίπρα. Παρά το γεγονός όμως ότι προτάθηκε ομόφωνα ο Αλέκος Καλύβης, αποφασίστηκε να μην κατέβει υποψήφιος και η τάση να επιλέξει το λευκό, υπό την προϋπόθεση όμως ο Δημήτρης Βίτσας «να λειτουργεί ως γραμματέας όλου του κόμματος και όχι ως αρχηγός τάσης», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αργότερα στελέχη της μειοψηφίας.

Πέραν τούτου, η Κεντρική Επιτροπή εκλέγει σήμερα και νέα Πολιτική Γραμματεία που όλες οι πληροφορίες επιμένουν ότι μαζί με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα θα αριθμεί 23 μέλη. Εφόσον το ψηφοδέλτιο που θα προταθεί θα είναι κλειστό, ούτε εδώ θα φέρει αντίρρηση η Αριστερή Πλατφόρμα, στον βαθμό όμως που θα αμφισβητηθεί έστω και από ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, θα κατεβάσει δική της λίστα. Από τα επτά συνολικά μέλη που της αντιστοιχούν, τα πέντε θα προέρχονται από το Αριστερό Ρεύμα και δύο από τους συμμάχους του (ΔΕΑ, ΑΠΟ, ΚΕΔΑ κ.ο.κ.), όπως αποφασίστηκε χθες, παρά το γεγονός ότι με βάση του συσχετισμούς του Συνεδρίου, μόνο ένα μέλος από τα επτά αντιστοιχούσε στις συμμαχικές του Ρεύματος δυνάμεις.

Το ενδιαφέρον εξάλλου στην εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας εστιάζεται στα πρόσωπα που θα εκλεγούν, καθώς θα δείξουν κατά πόσον αποτυπώνονται οι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν στο εσωτερικό του κόμματος κατά τη διάρκεια του πενθήμερου ιδρυτικού συνεδρίου του ή όχι, αν και κατά πόσον θα ενισχυθεί η εσωκομματική αντιπολίτευση περαιτέρω ή το αντίθετο, εάν τελικά κατεβάσει λίστα.

Στόχος είναι στην Πολιτική Γραμματεία να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη που δεν είναι βουλευτές, με την Ρένα Δούρου να κάνει την αρχή, μη θέτοντας υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι εξελέγη μόλις δέκατη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο αναμένεται να κάνουν ακόμα από την πλειοψηφία στελέχη με κεντρικό ρόλο όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Νίκος Βούτσης και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αλλά και από την πλευρά της μειοψηφίας στελέχη όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης, δίνοντας «τόπο» και ρόλο σε άλλους συντρόφους τους.

Τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ανοίξει με ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, που αναμένεται να εξαπολύσει νέα επίθεση στην κυβέρνηση, στον απόηχο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου την Τετάρτη και του νομοσχεδίου για την ΝΕΡΙΤ χθες, καθώς και της επίσκεψης Σόιμπλε στην Αθήνα την Πέμπτη. Θα επαναλάβει την πεποίθησή του ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει και πολύ γρήγορα ο λαός θα δώσει εντολή σε μία άλλη κυβέρνηση, εννοώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο «να σταματήσει την καταστροφή».

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ