Το ιστορικό… Σόιμπλε-Ελλάδας

Το ιστορικό… Σόιμπλε-Ελλάδας

Βερολίνο: Της Φαίης Καραβίτη

 

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι συνηθισμένος πολιτικός – και όχι τόσο επειδή ο προσωπικός κωδικός πρόσβασής του στον υπολογιστή ήταν η λέξη «Νικητής» ή επειδή βρήκε τη δύναμη να συνεχίσει την καριέρα του και μετά την επίθεση που τον καθήλωσε στην αναπηρική καρέκλα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι από τους λίγους πολιτικούς που αναλαμβάνουν ευχαρίστως τον ρόλο του «κακού» – πιθανότατα επειδή, απλώς, μπορεί…

Στην διάρκεια των τελευταίων τριών ετών ο κ. Σόιμπλε είχε την ευκαιρία να εξαντλήσει το διαθέσιμο ρεπερτόριο νουθεσιών, παρατηρήσεων, απειλών, ακόμη και εκβιαστικών διλημμάτων προς την Ελλάδα. «Εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να πληρώνουμε για τα προβλήματα της Ελλάδας», δήλωνε ήδη τον Δεκέμβριο του 2009, όταν είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τότε ακόμη απέκλειε κάθε ενδεχόμενο να δοθεί πακέτο βοήθειας. Δύο μήνες αργότερα υποστήριζε ότι «αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα είναι σαν την χρεοκοπία της Hypo Real Estate και της Lehman Brothers μαζί» και κατόπιν τόνιζε ότι, «αν μια χώρα δεν καταφέρνει να περιορίσει το χρέος της, πρέπει να μπορεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».

Τα σκαμπανεβάσματα συνεχίστηκαν για πολλούς μήνες και η ρητορική κλιμακωνόταν κάθε φορά λίγο πριν από τις τοπικές εκλογές στα γερμανικά κρατίδια. Τον Ιούνιο του 2011 επανήλθε με την απειλή για άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Η σχέση του με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Όχι επειδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν εκτιμούσε ή δεν συμπαθούσε τον Έλληνα ομόλογό του.

Αντιθέτως, η συνεργασία τους είχε ξεκινήσει με εξαιρετικούς οιωνούς. Οι ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις των δανειστών όμως προκαλούσαν δυσκολίες στην Αθήνα, με αποτέλεσμα την αδυναμία συνεννόησης.

Τα χειρότερα έμελλε να ακολουθήσουν, όταν συνομιλητής του κ. Σόιμπλε έγινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η σύγκρουσή του με την τρόικα το καλοκαίρι του 2011 προκάλεσε την οργή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εξευμενίστηκε μόνο έπειτα από την επιβολή του γνωστού μας πια «χαρατσιού». Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε τηλεφώνημα αβροφροσύνης από τον ομόλογό του, όταν εισήχθη σε κλινική με ελαφρά αδιαθεσία. Στους διαδρόμους του γερμανικού υπουργείου μιλούσαν ήδη για «διπλωματική» ασθένεια, καθώς εκκρεμούσε η τοποθέτηση του Έλληνα πολιτικού στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

Η εγκατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών έγινε δεκτή με ικανοποίηση. «Επιτέλους, κάποιος που δεν είναι πολιτικός και μιλάει την γλώσσα των αγορών και των τραπεζών», έλεγαν οι Γερμανοί. Η προφανής διάθεση του Έλληνα υπουργού να συνεννοηθεί με τους δανειστές δημιούργησε προϋποθέσεις καλής συνεργασίας, οι οποίες κλονίστηκαν όταν ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στην Βουλή, αναφέρθηκε σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, υπονοώντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί. Την επόμενη μέρα ο κ. Σόιμπλε «άδειασε» τον ομόλογό του με δηλώσεις του στο γερμανικό ραδιόφωνο, ενώ προηγουμένως είχε εκφράσει σε… άπταιστα «γαλλικά» την δυσαρέσκειά του στον ίδιο τον κ. Στουρνάρα.

Τα τελευταία «επεισόδια» έχουν να κάνουν με τις ελληνικές διεκδικήσεις των πολεμικών αποζημιώσεων. Τον περασμένο Απρίλιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «καμιά πιθανότητα» καταβολής αποζημιώσεων, χαρακτήρισε «ανεύθυνες» και «αποπροσανατολιστικές» τις δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών και πρόσθεσε ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να εξηγήσουν στους πολίτες τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις.

Το επεισόδιο με τον Κ. Παπούλια

Πονοκέφαλο στα διπλωματικά γραφεία Αθήνας και Βερολίνου έχει προκαλέσει η «προϊστορία» μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Κάρολος Παπούλιας τον Φεβρουάριο του 2012 είχε πει «Ποιος είναι αυτός ο κ. Σόιμπλε που λοιδορεί την πατρίδα μου;», απαντώντας στις απαιτήσεις του Γερμανού πολιτικού για συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στα μέτρα που λαμβάνονταν και στα σχόλια περί «κωλυσιεργίας» των ελληνικών κομμάτων στις μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Σόιμπλε απάντησε στον κ. Παπούλια λέγοντας: «Δεν γνωρίζω κανέναν τέτοιον κ. Σόιμπλε. Ο Έλληνας Πρόεδρος μάλλον κάτι κατάλαβε λάθος».

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ