Βαρβιτσιώτης: Στόχος η θωράκιση των θαλασσών

Βαρβιτσιώτης: Στόχος η θωράκιση των θαλασσών

 

Στόχος μας είναι να θωρακίσουμε το Αιγαίο και τις ελληνικές θάλασσες γενικότερα από την λαθρομετανάστευση και ο λαθρεμπόριο, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα με θέμα τον απολογισμό της δραστηριότητας του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης, κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σε 33 περιπτώσεις που παρενέβη το ΛΣ– ΕΛ.ΑΚΤ κατασχέθηκαν 128.320.960 πακέτα τσιγάρα και τέσσερα φορτηγά πλοία, ένα ταχύπλοο, ένα αλιευτικό, δεκαοκτώ φορτηγά οχήματα και επτά ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ συνελήφθησαν 68 άτομα. Οι διαφυγόντες δασμοί από αυτή τη ποσότητα τσιγάρων είναι 19.669.151,14 ευρώ.

Τα προϊόντα καπνού που διακινούνται παράνομα προέρχονται κυρίως από την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ρωσία, η Ουκρανία κ.α.

Τα προϊόντα αυτά, τονίστηκε, δεν πληρούν τους κανόνες υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η ζημία από το λαθρεμπόριο καπνού είναι πάνω από 10 δισ. ευρώ το χρόνο.

Όπως τόνισε ο αρχηγός του ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ, Δημήτρης Μπαντιάς, οι λαθρέμποροι αλλάζουν συνεχώς τους τρόπους που δρουν και αυτό καθιστά ακόμη δυσκολότερο το έργο των διωκτικών αρχών.

Στη συνέντευξη μίλησε εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ, τονίζοντας κυρίως την πολύ καλή συνεργασία που έχει η υπηρεσία με το ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ