Τσίπρας: Προτεραιότητα, ένα σχέδιο αλληλεγγύης

Τσίπρας: Προτεραιότητα, ένα σχέδιο αλληλεγγύης

Ολοκληρώθηκε στην αίθουσα του ΕΚΕ, η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΕΚΕ Στέφανος Μπασινάς, τον καλωσόρισε αναφέροντας:

«Καλωσορίζουμε τον κ. Τσίπρα στο σπίτι των εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο, στο Νομό της ανεργίας που άγγιξε το 34,5. Έγινε μια εκτενής ενημέρωση του προέδρου από όλα τα σωματεία του Νομού, τα κατέγραψε και δεσμεύτηκε όποιες παρεμβάσεις μπορέσει να κάνει, θα το κάνει».

Ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε:

«Ο τόπος ερημώνεται. Η ανεργία έχει φτάσει κοντά στο 40% αλλά, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους, τους άνεργους ως μια στατιστική. Έρχονται οι τρομοκράτες της τρόικα και ζητούν απολύσεις σα να ζητούν στραγάλια. Ζητάνε απολύσεις γιατί είναι δογματικοί σε μια φιλελεύθερη πολιτική, λες και είναι οι γκουρού της αποκατάστασης. Έχουμε έναν πρωθυπουργό, μαζί με τον κ. Βενιζέλο που ως άλλοι Νέρωνες, παρακολουθούν και δεν παρεμβαίνουν. Έχουν φτάσει σε ένα σημείο παραλογισμού. Άκουσα τον πρωθυπουργό να λέει πως φτάσαμε στο σημείο αυτό όχι από αυτούς που μας κυβέρνησαν αλλά αυτοί που δεν μας κυβέρνησαν! Αυτή η ατάκα πράγματι θα μείνει στην ιστορία! Σήμερα συνομίλησα με τους επικεφαλής των συνδικάτων των εργαζομένων που έχουν γίνει πια συνδικάτα της ανεργίας.

Τα αφεντικά παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, στην πλάτη των εργαζομένων. Το ερώτημα είναι: υπάρχει ελπίδα να αναπνεύσουμε ξανά; Ναι υπάρχει. Η λύση δεν θα έρθει ούτε από τον Βορρά, ούτε από την Ανατολή, ούτε από τη Δύση. Χρειάζεται να στείλουμε στο σπίτι τους αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα, αυτούς που ζητούν ανθρωποθυσίες. Ζητάει η τρόικα νέες θυσίες, από τον ελληνικό λαό που έχει γονατίσει. Ήρθαμε στην Εύβοια για να αναδείξουμε ότι η κατάσταση είναι τραγική αλλά και την τεράστια υποκρισία των ΜΜΕ που δεν προβάλλουν τα προβλήματα των απολυμένων.

Ο κατάλογος της καταστροφής, δεν έχει τελειωμό. Δεν ήρθαμε όμως μόνον να καταγγείλουμε το έγκλημα αυτό. Ήρθαμε για να σας πούμε ότι έχουμε σχέδιο. Το μόνο που σας ζητάμε είναι να κρατήσετε ανοιχτά τα εργοστάσια σα να είναι δική σας περιουσία. Εμείς σχεδιάζουμε έναν αναπτυξιακό, παραγωγικό πυλώνα για τη χώρα και θα αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο και θα απαιτήσουμε τα χρωστούμενα από το κράτος στους επιχειρηματίες και αν δεν γίνει, θα πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι. Αυτοί που προχωρούν σε ανθρωποθυσίες, δεν πρόκειται να κοιτάξουν πίσω τους ανθρώπους.

Το δικό μας σχέδιο είναι για να κερδίσουμε και πάλι την εργασία. Δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία ούτε ανάπτυξη της χώρας με 30 και 40% ανεργία. Το δικό μας όπλο, είναι η αλληλεγγύη. Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά την κοινωνία της Χαλκίδας, της Εύβοιας της ευρύτερης περιοχής. Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα ένα σχέδιο αλληλεγγύης. Στόχος να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, δέσμευση ότι θα επαναφέρουμε τους εργασιακούς νόμους, το εργασιακό πλαίσιο, που καταργήθηκε έπειτα από τόσα χρόνια. Ταυτόχρονα θα επιδιώξουμε μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, να δώσουμε ξανά ζωή στην ερειπωμένη βιομηχανική περιοχή της Εύβοιας. Έχει ενδιαφέρον να μας ρωτά ο απλός πολίτης που εξαπατήθηκε πριν λίγα χρόνια, όταν μας λέγανε «λεφτά υπάρχουν» που θα βρούμε τα λεφτά.

Για μας το πρώτο και κύριο χρέος που αναγνωρίζουμε, είναι το χρέος μας στην πολιτεία, στον άνεργο που φεύγει μετανάστης σε άλλες χώρες, στον συνταξιούχο, το χρέος να έχουμε δημόσια νοσοκομεία, στους συνανθρώπους μας που ψάχνουν να βρουν αποφάγια στα σκουπίδια. Αυτό είναι το χρέος. Βεβαίως υπάρχει και το δημόσιο χρέος. Παίρνουν δόσεις και μάλιστα κουρεμένες, για να ξεπληρώνουν τόκους και χρεολύσια. Εμείς το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε είναι απέναντι στο λαό που θέλει να ζει με αξιοπρέπεια και όχι απέναντι στους τόκους και τα χρεολύσια!

Το λέμε και στην κ. Μέρκελ που έχει τώρα εκλογές και δεν έχει απέναντί της αντίπαλο, όμως της λέμε πως έχει: τον ελληνικό λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ! Κοντοζυγώνει η ώρα που όλοι μαζί θα ξαναχτίσουμε την Ελλάδα. Με αξιοπρέπεια, με σχέδιο, με αυτοπεποίθηση. Αυτό που μας ενώνει, είναι η ανάγκη να σώσουμε τη χώρα και όχι την τράπεζα και τους τραπεζίτες. Θα είναι ένας δρόμος με αίσιο τέλος που θα μας οδηγήσει σε αξιοπρέπεια. Κρατήστε ανοιχτά τα εργοστάσια, είναι δική σας περιουσία, δεν θα αντέξουν πολύ όσοι σπέρνουν την ανεργία και τον τρόμο. Αυτή η χώρα ανήκει σε μας, δεν ανήκει στους τοκογλύφους».

Πηγή:eviatop.blogspot.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ