Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε αποικία

Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε αποικία

Μείωση του χρέους και «πάγωμα» των τόκων για 4 χρόνια είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα που δεσμεύεται για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων και αποκλείει μονομερείς ενέργειες. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο όπου τα χρήματα των δανείων της τρόικας καλύπτουν παλαιότερα δάνεια και δεν κατευθύνονται για την ικανοποίηση ζωτικών κοινωνικών αναγκών. «Γι’ αυτό απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης με πυλώνες την διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, ρήτρα ανάπτυξης και «πάγωμα» στην αποπληρωμή των τόκων. Μια τέτοια συμφωνία θα μας απάλλασσε, τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία, από την υποχρέωση καταβολής τόκων ύψους πάνω από 25δισ. ευρώ» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε έτοιμος να διαπραγματευθεί με τους εταίρους της Ελλάδας προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. «Αυτό το σχέδιο θα επιχειρήσουμε να γίνει κατανοητό από τους εταίρους μας. Αν, όμως, από τη πλευρά τους δεν υπάρχει επιθυμία η Ελλάδα να βγει από τη κρίση, αλλά να παραμείνει βυθισμένη σε αυτή, ώστε μετατραπεί σε δική τους αποικία χρέους, τότε είναι προφανές ότι εμείς δεν θα συναινέσουμε» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι εμείς δεν έχουμε στόχο να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν μας αναγκάσουν να οδηγηθούμε σε αυτές. Και τότε ας το γνωρίζουν: Για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού μας και όχι οι απαιτήσεις της διεθνούς τοκογλυφίας».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη ημέρα, όμως, θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα για την ανακούφιση της κοινωνίας. «Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού. Η επαναφορά της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις. Τα μέτρα ανακούφισης για ανθρώπους και νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όλα αυτά είναι πράγματα που πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως, πάντα στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εξόδου από την κρίση και κοινωνικής ανασυγκρότησης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Ο κ. Σαμαράς θα έχει το τέλος Παπανδρέου»

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του πρωθυπουργού και υποστήριξε ότι η νέα κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη. «Σήμερα έχουμε μια νέα κυβέρνηση με πολύ πιο αδύναμη κοινοβουλευτική στήριξη, με σοβαρότατες εσωτερικές αντιφάσεις και με την υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κοινωνικής καταστροφής χωρίς αντίκρισμα. Η στήριξη της κ. Μέρκελ και των διαπλεκόμενων ΜΜΕ δεν θα αποδειχτεί αρκετή για να τους στηρίξει μια ετοιμόρροπη κυβέρνηση» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Αφού ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε το βήμα της ηρωικής πλην τίμιας εξόδου προς τη κάλπη και αναγκάστηκε να χρεωθεί ως συγκυβερνήτη τον κ. Βενιζέλο, δεν μπορεί παρά να έχει – και μάλιστα σύντομα- το τέλος του κ. Παπανδρέου». 

Αναφορικά με ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ-Χρυσής Αυγής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι θα θεωρούσε δεδομένη μία κυβερνητική συνεργασία εάν «τους έβγαιναν τα κουκιά». «Το είπε και ο κ. Πολύδωρας, αλλά και στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι κ.κ. Μπαλτάκος και Φαήλος Κρανιδιώτης. Δυστυχώς, η ηγεσία Σαμαρά έχει πάει την κοινοβουλευτική Δεξιά δεκαετίες πίσω, πιο κοντά στον μετεμφυλιακό της εαυτό, παρά στη ΝΔ της μεταπολίτευσης. Ελπίζω, όμως, ότι ο δημοκρατικός κόσμος και τα δημοκρατικά στελέχη που βρίσκονται στη Νέα Δημοκρατία, κάποια στιγμή θα αντιδράσουν και θα εκφραστούν ανοιχτά» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Για την συζήτηση, που έχει ανοίξει με αφορμή την ομιλία του Μάκη Βορίδη που «έδειξε» τον Ανδρέα Παπανδρέου ως υπεύθυνο για την κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι είχε στόχο το πιο δεξιό τμήμα της Δεξιάς. «Είναι προφανές ότι η ομιλία του κ. Βορίδη στο Συνέδριο της ΝΔ δεν αφορούσε το σήμερα, αλλά τη μετά Σαμαρά περίοδο στη δεξιά πολυκατοικία. Είναι φανερό ότι έχει βλέψεις να διαδραματίσει αρχηγικό ρόλο συσπειρώνοντας το πιο δεξιό τμήμα της δεξιάς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Από πολιτικής άποψης βέβαια, προέβη σε μια τουλάχιστον γελοία αποτίμηση των αιτιών της κρίσης. Τα φόρτωσε όλα στη δεκαετία του 80, αφήνοντας απέξω τους εξοπλισμούς, τις μίζες, τον εκσυγχρονισμό, την Ολυμπιάδα, το χρηματιστήριο, τα υπέρογκα δάνεια, τα δομημένα ομόλογα και την θηριώδη κερδοφορία των τραπεζών, -τις οποίες σήμερα έχουμε φορτωθεί στην πλάτη μας. Αλλά ο στόχος του δεν ήταν η αποτίμηση των αιτιών. Ούτε καν η αποδόμηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το κάνει με μεγαλύτερη επιτυχία η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Ο στόχος του ήταν η περίοδος της αλλαγής, δηλαδή η περίοδος της ηγεμονίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα. Ανεξάρτητα από την πολιτική εκτίμηση που κάνει η αριστερά για εκείνη την εποχή, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο: ότι τότε τελείωσε ουσιαστικά ο εμφύλιος και σταμάτησε ο φόβος του χωροφύλακα και του φακελώματος. Οι συνθήκες, βέβαια, ήταν ήδη ώριμες, και αυτό το πιστώνουμε και στη μεταπολιτευτική θητεία του Κ. Καραμανλή».

Την Τετάρτη το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ