Διαφωνίες στη ΔΗΜΑΡ

Διαφωνίες στη ΔΗΜΑΡ

 

Κριτική, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις προσδιορίζουν το κλίμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, με θέμα την έγκριση των Θέσεων του κόμματος για το 2ο Συνέδριο, στα μέσα Δεκεμβρίου. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η υπόθεση της συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, αλλά και η πορεία του κόμματος το τελευταίο τετράμηνο, μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, για την οποία αρκετά στελέχη, όχι όμως η πλειοψηφία, έχει σοβαρές αντιρρήσεις.

Μετά την εισήγηση του Φώτη Κουβέλη, το ενδιαφέρον στράφηκε στην ομιλία του γραμματέα της ΚΕ, Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, συνέστησε ψυχραιμία σε όλους, ξεκαθάρισε ότι στηρίζει απολύτως τον Φώτη Κουβέλη και επανέλαβε πως η προγραμματική συνεργασία των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει να είναι ο μεγάλος στόχος της ΔΗΜΑΡ. «Είναι το πολιτισμικό και πολιτικό στίγμα της Ανανεωτικής Αριστεράς… δεν ήταν και δεν είναι η δική μας Αριστερά ετεροκαθοριζόμενη και φοβισμένη. Είναι αυτόφωτη, τολμηρή, με λόγο αλήθειας, κι ας είναι δυσάρεστος. Εγώ επιμένω στις απόψεις και τη στρατηγική, που είχαμε απ΄ τη γέννησή μας» είπε.

Ο κ. Λυκούδης υπερασπίστηκε της απόφασης για συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση γιατί «προσέφερε στον τόπο, πολύ περισσότερα απ΄όσα αναλογούσαν στο εκλογικό μας μπόι». Άσκησε κριτική στο κείμενο των Θέσεων μιλώντας για αντιφάσεις της πολιτικής της ΔΗΜΑΡ τόσο για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα όσο και για τις σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. «Όποιος θέλει να ψιθυρίζει δεξιά και αριστερά διάφορες κακοήθειες, ας έρθει να μου πει τι κερδίσαμε (εκτός από την ησυχία μας) κι εμείς και ο λαός μας, όταν φύγαμε, όπως φύγαμε από την κυβέρνηση», υποστήριξε ο κ. Λυκούδης. Υπερασπίστηκε επίσης και την ανάγκη ανοιχτού διαλόγου με την κίνηση των 58 τονίζοντας ότι «­η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς δεν είναι αντίπαλο σχέδιο. Είναι το δικό μας σχέδιο. Από χρόνια πολλά. Από τα χρόνια που ασφυκτιούσαμε στον Συνασπισμό με τους ναρκισσιστές της επανάστασης».

Την γραμμή του κόμματος εξέφρασαν ο Δημήτρης Χατζησωκράτης και ο Θόδωρος Μαργαρίτης. Ο κ. Χατζησωκράτης τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για την Κεντροαριστερά αλλά «με το σημερινό ΠΑΣΟΚ και την πολιτική που εφαρμόζεται δεν είναι δυνατή η σύμπλευση», είπε, ενώ αντέκρουσε και την κριτική ότι η ΔΗΜΑΡ με τους όρους που θέτει συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Θόδωρος Μαργαρίτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως αν έμενε η ΔΗΜΑΡ στη κυβέρνηση θα φορτωνόταν το χαράτσι και τους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία. Τάχθηκε υπέρ ενός σαφούς πολιτικού διαχωρισμού με τη λογική του νεοφιλελευθερισμού και υπέρ της ανάδειξης των παραδόσεων της σοσιαλιστικής παράταξης.

Τα στελέχη που υποστηρίζουν την αποδοχή της πρόσκλησης των 58 για διάλογο και συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, κατέθεσαν κείμενο με 19 υπογραφές, στο οποίο ασκούν έντονη κριτική για την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Εκ μέρους τους, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Δώρα Τσικαρδάνη, τόνισε ότι η ΔΗΜΑΡ αποστασιοποιείται από τις ιδρυτικές αρχές και αποκλίνει από τη συμφωνία όσων την ίδρυσαν.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώνεται αύριο και αναμένεται με ενδιαφέρον η δευτερολογία του Φώτη Κουβέλη.

 

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ