Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κληθεί ο Βενιζέλος

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να κληθεί ο Βενιζέλος

 

Επίθεση στην κυβερνητική πλειοψηφία που απέρριψε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί να καταθέσει εκ νέου στην Προανακριτική Επιτροπή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπέλυσαν οι τρεις εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες για την διερεύνηση της λίστας «Λαγκάρντ», σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν.

 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας και ο Σταύρος Κοντονής έκαναν λόγο για ακατανόητη υπόθαλψη του κ. Βενιζέλου, υποστήριξαν ότι «ως προεξάρχον πρόσωπο πρέπει να κληθεί εκ νέου για να δώσει εξηγήσεις» στην Προανακριτική, ενώ παράλληλα, επέκριναν έντονα τη στάση του Βασίλη Οικονόμου που «έδωσε χέρι βοηθείας» – όπως είπαν – και συντάχθηκε με τη θέση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καταψηφίζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσαν την ΔΗΜΑΡ να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει την απόφαση του βουλευτή της.

 

Οι τρεις βουλευτές, δήλωσαν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η διερεύνηση της υπόθεσης μένει ανοικτή, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Υπήρξε μια από τις μελανότερες, αναλγηνότερες εμπειρίες. Με τον πλέον απροσχημάτιστο τρόπο επανασυστάθηκε η τρικομματική συνεταιρία που λειτουργεί προς συσκότιση και συγκάλυψη της υπόθεσης όταν είναι πασίδηλο ότι στην υπόθεση δεν είναι εμπλεκόμενο ένα μόνο πρόσωπο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ταυτόχρονα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως «προεξάρχον πρόσωπο που πρέπει να κληθεί για να δώσει εξηγήσεις στην Προανακριτική» καθώς όπως υποστήριξε, η πραγματογνωμοσύνη της Ειδικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ δείχνει εμπλοκή και ανάμειξή του στο άνοιγμα του επίμαχου usb.

 

Έντονα επικριτική ήταν η κ. Κωνσταντοπούλου και για τη στάση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου που με την ψήφο του, όπως είπε, απορρίφθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι ακατανόητο για ποιο λόγο υποθάλπτεται ο κ. Βενιζέλος. Είναι ακατανόητη η στάση της ΔΗΜΑΡ που σε αυτή την πρώτη ευκαιρία που είχε, έσπευσε να δώσει χείρα βοηθείας στον κ Βενιζέλο.

Δεν υπάρχει δύο ταχυτήτων ελεγχομένων. Αυτό που έχει συμβεί είναι ένα αυτοτελές σκάνδαλο που θα συνοδεύει την πλειοψηφία και την πρόθυμη ΔΗΜΑΡ στο μέλλον. Γιατί αυτή τη στιγμή εξασφαλίστηκε να ανασχεθεί η διερεύνηση της υπόθεσης σε ποινικό επίπεδο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Δυστυχώς η λειτουργία της κυβερνητικής πλειοψηφίας παραβιάζει ευθέως και το σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».

Στο ερώτημα αν προτίθεται το κόμμα της να καταθέσει πρόταση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου για να ελεγχθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του Ευάγγελου Βενιζέλου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανένα, ούτε θα κάνει τα στραβά μάτια».

«Με την ίδια συνέπεια όσα προσχώματα και τρικλοποδιές και να υπάρξουν από την πλευρά μιας επίορκης πλειοψηφίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να χαριστεί σε κανένα. Θα πράξει όλα όσα του υπαγορεύει το κοινοβουλευτικό του καθήκον και η δημοκρατική νομιμότητα.

Αυτό που βιώσαμε τον τελευταίο καιρό είναι κυβερνητική αναβάθμιση όλων των εμπλεκομένων στη λίστα Λαγκάρντ και δεν εννοώ μόνο του κ. Βενιζέλου», ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου.

 

Ο Θοδωρής Δρίτσας, έδωσε έμφαση στο τελευταίο πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της ΕΛΑΣ, τονίζοντας ότι βασικό πειστήριο αλλά και στοιχείο στο αίτημα να καταθέσει ο κ. Βενιζέλος, ήταν ο εντοπισμός του user v.

«Δεν συνιστά στοιχείο ευθέως κατά του κ. Βενιζέλου αλλά είναι σοβαρότατος λόγος για περαιτέρω διερεύνηση. Δεν είναι τόσο εύκολο να κλείσει το θέμα. Είναι αυταπόδεικτη, αναντήρητη ανάγκη διερεύνησης των νέων δεδομένων», υπογράμμισε ο κ. Δρίτσας.

Παράλληλα, επέκρινε τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής Χρήστο Μαρκογιαννάκη καθώς όπως υποστήριξε ανέφερε ότι η συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση είναι «μια σαβούρα».

 

«Πρόκειται για προφανή ταραχή στην προσπάθεια να κρατηθεί όμηρος ο κ. Βενιζέλος από την ΝΔ και ταυτόχρονα να προστατευθεί.

Ο κ. Βενιζέλος ελέγχεται με πολλά ερωτήματα γιατί δεν συνεισέφερε στο έργο της Επιτροπής. Απέκρυψε; Παραπλάνησε; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δικαίωμα να κάνει τα στραβά μάτια», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Επιβεβαιώνεται με την διαχείριση της πλειοψηφίας όπως διαμορφώθηκε ότι διαχρονικά η κυβέρνηση συναποφάσισε να μην χρησιμοποιηθεί η Λίστα Λαγκάρντ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι χειρισμοί της».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Σταύρος Κοντονής, που υποστήριξε ότι το αίτημα να καταθέσει ο κ. Βενιζέλος βασίζεται στην διαπίστωση της πραγματογνωμοσύνης της ΕΛΑΣ ότι «το βράδυ 8 Ιουλίου 2011 το στικάκι ανοίχτηκε για σύντομο διάστημα και ελέγχθηκαν τρία ονόματα».

 

«Είναι ένα κρίσιμο στοιχείο και πρέπει να διασταυρωθούν οι αντικρουόμενες καταθέσεις του κ. Βενιζέλου και του κ. Διώτη για το χρόνο παράδοσης του usb» τόνισε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε:

«Είναι νομικά απαράδεκτος και ηθικά ανέντιμος ο ισχυρισμός ότι η Επιτροπή διερευνά μόνο ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου. Μεγαλύτερη ανακρίβεια από αυτήν δεν υπάρχει. Είναι υπεκφυγή και καθαρή υποκρισία». Και ο κ. Κοντονής συμπλήρωσε:

«Δυστυχώς από την πλειοψηφία υπάρχει δίχτυ προστασίας για ορισμένα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία διαφαίνεται ότι έχουν σοβαρότατες ευθύνες. Εκκρεμεί η απάντηση του Ιρλανδικού δημοσίου για τον λογαριασμό των 550 εκ δολαρίων. Αν διανοηθεί η Επιτροπή να κλείσει τις εργασίες της και να καταθέσει το πόρισμα της χωρίς την απάντηση του Ιρλανδικού δημοσίου για αυτό το περιβόητο fund θα παραμείνει στον αέρα ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας. Γι αυτό για εμάς τα ζητήματα είναι ανοικτά».

 

Αιχμηρός επίσης εμφανίστηκε ο κ. Κοντονής και για τη στάση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι θα πρέπει «σήμερα να μιλήσει καθαρά ως κόμμα για τη στάση του κ. Οικονόμου και κατά πόσο έχει αφεθεί να ψηφίσει κατά συνείδηση», αλλά να απαντήσει καθαρά και στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την νέα κλήτευση του κ. Βενιζέλου.

 

Νωρίτερα, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, ζήτησε να μείνει ανοικτή η Βουλή για να διεκπεραιωθούν με άνεση όλα τα μεγάλα ζητήματα που προέκυψαν και είναι ανοικτά, όπως για παράδειγμα οι συνέπειες από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο κ. Βούτσης, έκανε λόγο για προσχήματα και υποκρισία της κυβέρνησης ενώ τόνισε ότι «στο θέμα της ΕΡΤ ο ΣΥΡΙΖΑ θα επανέλθει με όλους τους τρόπους που μπορεί για να μην κλείσει το θέμα ανάμεσα στη διαπλοκή και στην αδιαφάνεια».

 

Πηγή:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ