Ολόκληρη η συνέντευξη του Σ. Κεδίκογλου στον Ν. Χατζηνικολάου

Η συνέντευξη του Σ. Κεδίκογλου στον Ν. Χατζηνικολάου

 

Ολόκληρη η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου στον REAL FM και τον Ν. Χατζηνικολάου.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κ. Σίμο Κεδίκογλου, κ. Υπουργέ καλημέρα.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Καλημέρα, καλημέρα και στους ακροατές μας.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με ένα προσωπικής υφής ερώτημα.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να σας ρωτήσω πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο ήταν για σας, που έχετε θητεύσει στη δημοσιογραφία και στην τηλεόραση και για ένα διάστημα στην κρατική τηλεόραση, να ανακοινώσετε το κατέβασμα του διακόπτη.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πάρα πολύ δύσκολο. Πάρα πολύ δύσκολο και δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη λύση.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν διαψεύδατε τα σχετικά δημοσιεύματα, το δημοσίευμα της REAL NEWS, γνωρίζατε ότι πρόκειται να κατέβει ο διακόπτης, ή όχι;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν το γνώριζα, είχα όμως προειδοποιήσει ότι με τις αλλεπάλληλες, συνεχείς ουσιαστικά απεργιακές κινητοποιήσεις, και απαξιωνόταν η δημόσια ραδιοτηλεόραση αλλά και η όποια πιθανότητα να μπορέσει να γίνει η μετάβαση στο νέο φορέα, διότι όλοι συμφωνούν ότι θέλει ριζική αναδιάρθρωση η δημόσια ραδιοτηλεόραση, δεν μπορούσε να γίνει εν λειτουργία.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς πότε μάθατε ότι θα κατέβει ο διακόπτης, το μάθατε την ίδια μέρα που το ανακοινώσατε ή μέρες πριν;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Λίγες μέρες πριν.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λίγες μέρες πριν. Επομένως δεν ήταν κάτι που το είχατε επεξεργαστεί εσείς ως αρμόδιος Υπουργός, ήταν απόφαση σε κεντρικό επίπεδο της Κυβέρνησης.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς, ήταν μία απόφαση η οποία έπρεπε να γίνει.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Του Μεγάρου Μαξίμου;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ήταν μία απόφαση του επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία ήταν και προϊόν της ανάγκης, δηλαδή ενώ υπήρχε ένας σχεδιασμός και με την τοποθέτηση του νέου Διευθύνοντος Συμβούλου βρισκόταν υπό επεξεργασία ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης, που αυτό αφενός δεν μπορούσε να προχωρήσει λόγω των καταστατικών, των δυσλειτουργιών, λόγω της όλης μορφής της δομής της ΕΡΤ Α.Ε., όπου δεν μπορούσες ούτε καν να μετακινήσεις έναν υπάλληλο της ίδιας ειδικότητας από την Κατεχάκη στην Αγία Παρασκευή και είχες το φαινόμενο να κάνουν υπερωρίες στην Αγία Παρασκευή και η ίδια ειδικότητα να είναι αδρανής στην Κατεχάκη.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ ξέρετε γιατί σας ρωτώ και επιμένω στα ερωτήματα αυτά; Διότι η βασική μου απορία είναι αφού το μάθατε λίγες μέρες πριν, γιατί εσείς δεν εισηγηθήκατε αρνητικά; Δηλαδή γιατί δεν είπατε ότι το μαύρο, το κατέβασμα του διακόπτη, είναι λάθος. Δηλαδή φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει δημοσιογράφος στον πλανήτη ολόκληρο, ο οποίος να δέχεται να ανακοινώσει κατέβασμα διακόπτη και μαύρο στις οθόνες.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το μαύρο θα μπορούσε να έχει κρατήσει ελάχιστα, γιατί εάν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά δεν ήσασταν έτοιμοι για τη νέα εκπομπή του νέου φορέα.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για τη νέα εκπομπή ήμασταν, αλλά ήταν το ζήτημα της κατάληψης του Ραδιομεγάρου και φαντάζομαι θα συμφωνείτε ότι μία δυναμική αντιμετώπιση θα ήταν λάθος εκείνη τη στιγμή.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, δεν μίλησε κανείς γι΄ αυτό, πάντως μια ανετοιμότητα και μία έλλειψη προεργασίας φάνηκε και από το γεγονός ότι όπως έχετε παραδεχθεί καθυστέρησε να υλοποιήσει την απόφασή της αυτή η Κυβέρνηση, διότι κατάλαβε ότι χρησιμοποιούνται οι πομποί της ΕΡΤ για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και όπως μπορείτε πολύ καλά να φανταστείτε δεν μπορούσε να διακυβευθεί…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι λέω ότι αυτό όμως δείχνει ότι δεν είχατε κάνει σοβαρή προεργασία για όλη αυτή την κίνηση που έγινε, αυτό λέω.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, έχετε γράψει ένα σχετικό άρθρο στην εφημερίδα σας…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι βεβαίως.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουμε υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, έχουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που πρέπει να πετύχουμε και αυτό που θα μπορούσε να γίνει με μία άνεση σχετική χρόνου στην περίπτωση της ΕΡΤ, για να μην υπάρξουν αυτές οι παράπλευρες απώλειες, εννοώ το μαύρο και η δυσμενείς εικόνα που εμφανίζεται…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, διότι υπάρχει και η απώλεια 2700 εργαζομένων που δεν είναι παράπλευρη, είναι κεντρική απώλεια αυτή.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είπαμε όμως εξ αρχής ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος τους, οι άξιοι και ικανοί που δεν είναι και λίγοι, γιατί δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα, έχουν σίγουρα θέση στον νέο φορέα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ, αφού την Κυριακή το βράδυ στη συνάντηση που είχαν με τον Πρωθυπουργό οι δύο άλλοι αρχηγοί είπαν ότι δεν συμφωνούν με αυτήν την κίνηση, δηλαδή με την επιθετική κίνηση του κατεβάσματος του διακόπτη, γιατί προχώρησε η Κυβέρνηση, δεν φαντάστηκε ότι αυτό θα προκαλέσει κρίση;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακριβώς πως έγιναν οι διάλογοι, αλλά θα συμφωνήσετε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία εναλλακτική πρόταση. Έχουμε αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις, το είπε και ο Πρωθυπουργός σε μία τοποθέτησή του, δεν υπήρξε εναλλακτική πρόταση, ούτε μπορούσαμε να πούμε ότι αθετούμε τις δεσμεύσεις μας.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, η κίνηση αυτή εκ των υστέρων κρινόμενη, ήταν κατά τη γνώμη σας μία επιτυχής κίνηση; Θέλω να πω, πολιτικά δεν αποδεικνύεται ότι ήταν μια κακή κίνηση; Μια κίνηση που έφερε την Κυβέρνηση στο πολύ δύσκολο σημείο που βρέθηκε χθες το βράδυ;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου, στην πολιτική όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Νομίζω το σημαντικότερο είναι να προχωρούμε οι μεταρρυθμίσεις και δεν μπορείς να προχωρήσεις αυτές τις βαθιές τολμηρές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στην Ελλάδα ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, χωρίς δραστικές τομές. Σίγουρα θα μπορούσαν κάποια πράγματα τις πρώτες ημέρες θα έχουν εξελιχθεί καλύτερα…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Άκουσα τον Πρωθυπουργό χθες να λέει ότι “η Κυβέρνηση επιμένει στο στόχο της εξάντλησης της τετραετίας”, θεωρείτε ότι είναι πλέον εφικτός αυτός ο στόχος μετά την αποχώρηση των Υπουργών της ΔΗΜΑΡ;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως και είναι εφικτός.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί το λέτε αυτό; Δεν έχει αποδυναμωθεί πολιτικά η Κυβέρνηση σε σχέση με πριν από λίγες μέρες;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η εκτίμησή μου είναι ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αντανακλά τη βούληση του κόσμου. Νομίζω ότι είναι σαφές πως οι Έλληνες δεν θέλουν εκλογές σε αυτή τη φάση, θέλουν να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας, θέλουν να εξαντληθεί η τετραετία και βέβαια δεν θέλουν να είναι σε ένα καθεστώς ακυβερνησίας ή στασιμότητας, πρέπει να προχωράμε. Και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας που να λέει ότι δεν έπρεπε να αλλάξει τίποτα στην ΕΡΤ, το αντίθετο ακούς από όλους, ακόμα και οι όψιμοι φανατικοί υποστηρικτές κ. Χατζηνικολάου θυμάστε ότι λέγανε για φασιστική ΕΡΤ.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά κ. Υπουργέ καμιά φορά ο τρόπος είναι σημαντικότερος από την ουσία και το ξέρετε αυτό. Στη δημοκρατία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και ο τρόπος με τον οποίον προσεγγίζουμε τα πράγματα. Θέλω να πω το κατέβασμα του διακόπτη και το μαύρο αφορούν την ουσία της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν υπήρξε κατέβασμα αιφνίδιο του διακόπτη, υπήρξε μία προαναγγελία.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Προαναγγέλθηκε και τα μεσάνυχτα κατέβηκε.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και από εκεί και πέρα επιτρέψαμε να ενεργήσουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ Α.Ε., όπως ενεργήσανε. Και ακούσατε το τι είχε να ειπωθεί από όλες τις πλευρές, έγινε μία μάλλον μονομερής παρουσίαση. Επίσης να σας σημειώσω και το επικοινωνιακό blackout, δηλαδή «κακό το μαύρο, κακός όμως και ο σκοταδισμός». Αυτή η σκοταδιστική αντίληψη της επιβολής ενημερωτικού blackout στα media νομίζω ότι δεν βοηθάει τη δημοκρατία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δε διαφωνεί κανείς μαζί σας σε αυτό. Τώρα πείτε μου σας παρακαλώ, ποια είναι τα επόμενα βήματα, θα έχουμε μία νέα Κυβέρνηση, θα σχεδιαστεί εξ αρχής η Κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ; 

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι αναμένουμε να ολοκληρώσει, και δε γνωρίζω αν έχουν ολοκληρωθεί, οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η εισήγηση του Προέδρου της, όπως ο ίδιος μου είπε το πρωί που μίλησα μαζί του, είναι μία στάση ανοχής. Εγώ τη λέω τη λέξη δεν την είπε εκείνος, εκείνος είπε ότι “δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την Κυβέρνηση και θα ψηφίζει κατά περίπτωση”.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ωραία, εμείς θα προχωρήσουμε και ελπίζουμε να έχουμε τη στήριξη, γιατί μιλάμε για μεταρρυθμίσεις και για αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να αλλάξουμε στην Ελλάδα, δυστυχώς λόγω της αβελτηρίας αρκετών ετών στο παρελθόν, βρισκόμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μεγάλες αλλαγές σε ελάχιστο χρονικό διάστημα με τις αντίστοιχες συνέπειες.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δε μου απαντήσατε, θα υπάρξει νέα Κυβέρνηση επομένως; Ή απλώς θα αντικατασταθούν οι Υπουργοί που θα φύγουν από τη ΔΗΜΑΡ;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να αφήσουμε τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να το συζητήσουν αυτό. Σίγουρα θα υπάρξουν αντικαταστάσεις αν αποχωρήσουν οι Υπουργοί της ΔΗΜΑΡ, αλλά από κει και πέρα το σημαντικό είναι ότι υπάρχει το πλαίσιο και συμφωνίας και διαμόρφωσης μίας αποτελεσματικότερης μελλοντικής λειτουργίας.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι η κίνηση στην ΕΡΤ έγινε λόγω της ανικανότητας Μανιτάκη να εφαρμόσει τη συμφωνία που ο ίδιος είχε διαπραγματευθεί με την τρόικα, αλλά και για να επικαλύψει επικοινωνιακά το ναυάγιο της ιστορίας της ΔΕΠΑ με τους Ρώσους;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Για το δεύτερο μπορώ να σας το διαψεύσω κατηγορηματικά, δεν έχει καμία σχέση. Γι΄ αυτό που μου λέτε για τον κ. Μανιτάκη, το γεγονός είναι ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και γιατί τον κρατούσατε στην Κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα, γιατί το Μέγαρο Μαξίμου δηλαδή βλέποντας ότι δεν προχωράει σε αυτά που θα έπρεπε να κάνει δεν τον έστειλε σπίτι του, δε φώναξε τον κ. Κουβέλη να του πει ο Υπουργός σου εδώ δεν εφαρμόζει τα συμφωνημένα;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εξ όσων γνωρίζω υπήρχε διαρκής συνεννόηση και μία συνεχής προσπάθεια να υπάρξουν αποτελέσματα, έστω και την τελευταία στιγμή. Δυστυχώς με μία σειρά, γιατί θα πρέπει να πούμε ότι υπήρξαν προτάσεις οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από άλλους Υπουργούς, οπότε θα πρέπει να δούμε ευρύτερα το όλο ζήτημα. Η ουσία είναι ότι, προκειμένου να είναι η Ελλάδα συνεπής στις δεσμεύσεις της, να κρατήσει την αξιοπιστία της που ξέρετε πόσο πολύ έχουμε παλέψει για να την ξανακερδίσουμε, δεν υπήρχε κάποιο εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό είχε πει και ο Πρωθυπουργός στους δύο αρχηγούς, ότι εάν έχετε αντιρρήσεις παρακαλώ υποδείξτε μου μία εναλλακτική λύση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τι μας διαβεβαιώνει ότι δε θα έχουμε και άλλα τέτοια φαινόμενα το επόμενο διάστημα στην Κυβέρνησή σας;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Γιατί διδασκόμαστε από τα όσα έχουν προηγηθεί.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εδώ ένας φίλος μου λέει “να επιμείνεις Νίκο στο ερώτημα που έθεσες πριν στον κ. Κεδίκογλου και δεν κατάλαβα την απάντησή του, αν εισηγήθηκε στο Μαξίμου, αν τους είπε ότι είναι λάθος το μαύρο και το κατέβασμα του διακόπτη, εκείνος με τη δημοσιογραφική εμπειρία που είχε, όπως θα όφειλε”.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Έγινε συζήτηση, εξέφρασα τις απόψεις μου, αλλά είμαστε μία ομάδα και από τη στιγμή που θα ληφθεί μία απόφαση ξέρετε πολύ καλά ότι ο καθένας έχει το ρόλο του…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όταν σας ζητήθηκε να ανακοινώσετε αυτή την απόφαση, κάνατε σκέψεις παραίτησης; Θέλω να πω, όταν καλείς έναν δημοσιογράφο να ανακοινώσει το κλείσιμο τριών καναλιών και πέντε ραδιοφώνων, δεν ξέρω, σας μιλώ τώρα ανθρώπινα και φιλικά σαν δημοσιογράφος, εγώ δε θα δεχόμουν να κάνω μία ανακοίνωση.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Χατζηνικολάου συγγνώμη, αλλά όταν έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους και μιλάμε για μία απαραίτητη αλλαγή, που γίνεται απότομα…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και τι εμπόδιζε να γίνει η αναδιάρθρωση εν λειτουργία κ. Υπουργέ;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πέστε μου κ. Χατζηνικολάου από την εμπειρία σας…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κι είναι αυτό που σας είπε και το Συμβούλιο της Επικρατείας κατ΄ ουσίαν.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Όχι καθίστε τώρα, εδώ πέρα να βάλουμε μερικά πράγματα…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα αυτό σας είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, να κάνετε την αναδιάρθρωση εν λειτουργία.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Εν λειτουργία! Και σας ρωτώ: Τους τελευταίους μήνες ουσιαστικά…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Διότι κόβοντας, κόψατε και την επικοινωνία των αποδήμων Ελλήνων ουσιαστικά με τη χώρα, όπως επίσης κόψατε και τα ξένα μεγάλα ενημερωτικά κανάλια, τα οποία προβάλλονται στη χώρα από τους πομπούς της ΕΡΤ.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και τα οποία αποκαθίστανται τάχιστα, σε ότι αφορά το δορυφορικό πρόγραμμα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ελπίζω.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγγνώμη, να το δούμε, δέχομαι την κριτική, αν θέλετε να ακούσετε και τον αντίλογο, έτσι; Εσείς είσαστε ικανοποιημένος από το επίπεδο του δορυφορικού προγράμματος που εξέπεμπε η ΕΡΤ; Έχει τύχει ποτέ να το δείτε στο εξωτερικό; Ένα αυτό. Δεύτερον, μου λέτε “γιατί δεν το κάνατε εν λειτουργία”. Πρώτον, δραστική εξυγίανση εν λειτουργία, δηλαδή όταν μιλάς για μία σημαντική μείωση προσωπικού, που μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί, γνωρίζετε πολύ καλά ότι εν λειτουργία…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα μέχρι προχθές κάνατε προσλήψεις κ. Υπουργέ, με συγχωρείτε πολύ, όλα τα κόμματα. Εδώ αποτυχημένοι πολιτευτές σας της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ “πάρκαραν” σε θέσεις ειδικού προσωπικού στην ΕΡΤ με τεράστιους μισθούς. Έβλεπα τον κ. Λιάρο να εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ σε συζητήσεις σε άλλα κανάλια, ενώ ήταν μισθοδοτούμενος από την ΕΡΤ ως Σύμβουλος, απίθανα πράγματα. 

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ναι μιλάμε συνολικά για 30 άτομα…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επομένως ο πόνος σας έπιασε ξαφνικά, γιατί το προηγούμενο διάστημα κάνατε προσλήψεις στην ΕΡΤ.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συνολικά, στον ένα χρόνο, προσελήφθησαν 30 άτομα σε αυτές τις θέσεις που γνωρίζετε ότι υπάρχουν, που είναι στο πλαίσιο του οργανογράμματος της ΕΡΤ, προβλέπονται αυτές οι θέσεις του προσωπικού ειδικών θέσεων και των ειδικών Συμβούλων. Για την ακρίβεια, μείνανε και κενές θέσεις και ήταν λιγότερες από ότι στο παρελθόν, έγινε μία αντικατάσταση προηγούμενων, δεν ήταν επιπλέον. Από κει και πέρα αυτός ο τρόπος λειτουργίας υπήρχε, αυτός συνεχίστηκε και είμαι ο πρώτος που θα πω ότι αυτό το καθεστώς θα έπρεπε να έχει τερματιστεί νωρίτερα, ήταν όμως ένα καθεστώς…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευθύνες για το μαύρο στην ΕΡΤ υπάρχουν; Γιατί εγώ αυτό το «είμαστε ομάδα» δεν το ακούω.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ορίστε; Δεν σας κατάλαβα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λέω, ευθύνες για το μαύρο που έπεσε στην ΕΡΤ υπάρχουν και σε ποιον υπάρχουν; Γιατί αυτό το «είμαστε ομάδα» δεν το καταλαβαίνω τι θα πει. Αυτό είναι διάχυση της ευθύνης.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δεν είναι διάχυση της ευθύνης.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, πώς δεν είναι;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι μια απόφαση η οποία ελήφθη συλλογικά και στην οποία νομίζω ότι θα συμφωνήσετε, όταν συμμετέχεις σε ένα επιτελείο και λαμβάνεται μια απόφαση και έχεις ένα συγκεκριμένο ρόλο, πρέπει να τον εκτελέσεις. Θέλω όμως να ολοκληρώσω την απάντηση ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι εάν διαφωνείς.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγγνώμη κ. Χατζηνικολάου…

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εάν διαφωνείς υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η ύψιστη προτεραιότητα ήταν η Ελλάδα να μην εκτροχιαστεί.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχουμε διαφωνία. Δεν δέχομαι ότι ο μόνος τρόπος να εκσυγχρονιστεί η ΕΡΤ είναι να την κλείσεις. Δεν το δέχομαι.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να σας θέσω υπόψη σας μερικές λεπτομέρειες που ίσως σας έχουν διαφύγει. Όταν στην ΕΡΤ δεν μπορούσαμε να απομακρύνουμε ούτε καν τους επίορκους, ούτε καν υπαλλήλους που είχαν καταδικαστεί για σοβαρότατα αδικήματα, για εκβιασμούς…

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα, όταν προσλαμβάνεις την ίδια στιγμή και «παρκάρεις» εκεί πρώην πολιτευτές σου…

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συνολικά αυτές οι προσλήψεις ….

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μα, το σήμα έχει… κύριε Κεδίκογλου ξέρετε καλύτερα από εμένα τους πολιτικούς συμβολισμούς. Το σήμα που δίνεις έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν είναι αριθμητικό το θέμα, είναι ποιοτικό.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας λέω ότι έχεις κάποιες θέσεις που πρέπει να στελεχωθούν, όπως του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης, όπως του Γενικού Διευθυντή Προγράμματος. Δεν είναι όλες τέτοια «παρκαρίσματα», όπως αναφέρατε. Υπήρξαν και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά αυτό ήταν το καθεστώς λειτουργίας της ΕΡΤ.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα τι θα κάνετε με την ΕΡΤ; Θέλω να πω έφυγε ο κ. Κουβέλης και τελείωσε η υπόθεση;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θέλω να υπενθυμίσω δυο τρία πράγματα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά να μου απαντήσετε και για την επόμενη μέρα σας παρακαλώ.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα πούμε την επόμενη μέρα, αλλά να θυμηθούμε και λίγα πράγματα για το χθες που ξαφνικά όλοι ηρωοποιήσανε και όλοι ωραιοποιήσανε.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ δεν το έκανα αυτό. Αντιθέτως είπα ότι η μόνη ενδιαφέρουσα περίοδος ενημερωτικά της ΕΡΤ είναι η τελευταία περίοδος που τους ανάγκασε η ζωή να απομακρυνθούν από τις κομματικές επιταγές.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είχατε διαπιστώσει ότι τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες είχαν ουσιαστικά στερηθεί την ενημέρωση από τη δημόσια τηλεόραση γιατί; Γιατί κήρυττε συνεχώς απεργίες η ΕΣΗΕΑ. Με ποια αιτία; Το ειδικό μισθολόγιο για τους δημοσιογράφους, το οποίο καθιστούσε τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ από τους πλέον προνομιούχους στο δημόσιο τομέα και παρ’ όλα αυτά απεργούσαν με αιτήματα του είδους να μονιμοποιηθούν στην ΕΡΤ, όλοι οι δημοσιογράφοι που δεν είχαν δουλέψει ποτέ στην ΕΡΤ. Όταν έχεις μια τέτοια προσέγγιση, όταν ταυτόχρονα έχεις δομικές της λειτουργίες, σας είπα ένα παράδειγμα που δεν συνερχόταν το Πειθαρχικό Συμβούλιο για να διώξει υπαλλήλους οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για σοβαρότατα αδικήματα.

Όταν το πιο καραμπινάτο σκάνδαλο του champions league, το οποίο το είχαμε καταγγείλει ως αντιπολίτευση, γιατί μου λένε ότι άλλα έκανες ως αντιπολίτευση και άλλα βρίσκεσαι να πράττεις ως κυβέρνηση… Γιατί δυστυχώς μαθαίνεις και πράγματα, όπως για παράδειγμα το σκάνδαλο του Champions League, καραμπινάτο σκάνδαλο. Έδωσε η ΕΡΤ 31 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που η επόμενη προσφορά άλλου καναλιού ήταν στα 6 εκατομμύρια και οι υπόλοιπες ακόμη παρακάτω.

 Και όταν ζήτησα μόλις αναλάβαμε την κυβέρνηση, αυτή η αμαρτωλή σύμβαση να διακοπεί, αποδείχτηκε αδύνατο. Γιατί; Γιατί τη σύμβαση θα έπρεπε να την καταγγείλει η νομική υπηρεσία.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχω καμία αντίρρηση σε αυτά που λέτε. Αντίρρηση έχω στον τρόπο με τον οποίο αντιδράσατε σε όλα αυτά. Τι θα γίνει τώρα με την ΕΡΤ;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα υπάρξει ένα μεταβατικό σχήμα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πότε θα φύγει αυτό το μαύρο που πλακώνει τις ψυχές μας από τις οθόνες;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το μαύρο έχει φύγει. Υπάρχουν οι μπάρες. Θα μεταδοθεί πρόγραμμα μόλις ….

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οι μπάρες υπάρχουν στο ένα από τα τρία κανάλια. Στα άλλα δυο έχει μαύρο ακόμη.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στις δικές μου οθόνες βλέπω μπάρες και στα τρία, αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι να εκπέμψει πρόγραμμα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ε, βέβαια αυτό είναι το ζητούμενο.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Το πρόγραμμα μπορούμε να το εκπέμψουμε πάρα πολύ γρήγορα σε μια δυο ημέρες υπό τον όρο να απελευθερωθούν οι εγκαταστάσεις.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Λογιστικός έλεγχος θα γίνει στην ΕΡΤ για όλα αυτά που μου είπατε;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Βεβαίως.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να πω, δεν την κλείνετε για να τα κουκουλώσετε;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, είσαστε ….

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ρωτήστε αν είμαι σοβαρός για να σας απαντήσω. Βεβαίως είμαι σοβαρός.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Φυσικά και θα γίνει.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πρέπει να γίνει λογιστικός έλεγχος.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι απευθυνθήκαμε ως κυβέρνηση στον οικονομικό εισαγγελέα, διότι πρέπει οπωσδήποτε όλα αυτά να διαλευκανθούν.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και πάντως για να κλείσουμε, επειδή σας ακούω όλους τελευταία και εσάς και το ΠΑΣΟΚ να μιλάτε για την δημόσια τηλεόραση και να κάνετε μάλιστα ορισμένοι εξ υμών και αναφορές στο ΒΒC, 40 χρόνια τώρα την υποτιθέμενη δημόσια τηλεόραση εσείς την κάνατε κρατική και κομματική. Τα δυο κόμματα που κυβερνούν από το ’74 μέχρι τώρα. Δεν το λέω προσωπικά. Το λέω πολιτικά και σε σχέση με την πρόσφατη ιστορία του…

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να μπω στο δικό σας το σκεπτικό και να σας το θέσω ως εξής: εάν είχαμε όντως αυτή τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε, να εκμεταλλευόμαστε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ως κυβερνητικό φερέφωνο, αφαιρούμε από τον εαυτό μας αυτή τη δυνατότητα.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα το δούμε αυτό.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θα το δείτε.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτά αποδεικνύονται στην πράξη. Όχι με δηλώσεις.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Και ο τρόπος στελέχωσης θα είναι τελείως διάφανος και αξιοκρατικός και από τη συχνότητά σας να απευθύνω μια που δεν θα είμαι εγώ αρμόδιος γι’ αυτό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας είπαμε να εκχωρήσω αυτή την αρμοδιότητα, δηλαδή της επίβλεψης, της μετάβασης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, το νέο φορέα σε άλλο υφυπουργό, αλλά επειδή έχω ασχοληθεί, θέλω πραγματικά η ΕΣΗΕΑ να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής των δημοσιογράφων.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένας ακροατής μου λέει, να πεις στον υπουργό ότι το Champions League κακώς το επικαλείται διότι είναι στη δικαιοσύνη και έπρεπε να αναμείνει με σεβασμό τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται και ότι όταν ένας υπουργός ….

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: ………. Για τη διακοπή εκτέλεσης μιας σύμβασης η οποία επιβάρυνε το δημόσιο ….

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε αυτό συμφωνώ μαζί σας. Και ότι όταν ένας υπουργός επί ένα χρόνο δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στην ΕΡΤ, θεωρεί τον εαυτό του επιτυχημένο;

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σας είπα ότι θεωρώ πως προσπάθησα στο πλαίσιο που υπήρχε διαμορφωμένο. Δεν ήταν δυνατόν ούτε την παραμικρή αλλαγή να προχωρήσεις λόγω του πλαισίου που υπήρχε. Και αλλάζουμε το πλαίσιο.

 

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ κ. Υπουργέ. Καλημέρα.

 

Σ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά. Γεια σας.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ