Η σπατάλη στην υγεία “ζει και βασιλεύει”

Η σπατάλη στην υγεία “ζει και βασιλεύει”

 

Ραδιοσκεύασμα που εισάγεται στην Ελλάδα στην τιμή των 623 ευρώ, χρεώνεται στα ασφαλιστικά ταμεία για 3.300 ευρώ, ενώ στη Γαλλία διατίθεται προς 1.087 ευρώ. Η αντίστοιχα, ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ, το προμηθεύουν στην Ελλάδα έναντι 3.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό διατίθεται προς 1.000 ευρώ. 

Τα παραπάνω δυστυχώς συνεχίζουν και σήμερα να συμβαίνουν, όπως ανέφερε σε ημερίδα με θέμα «Διαφάνεια και δεοντολογία στο χώρο της Υγείας» ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, ο οποίος προ εξαμήνου διαβίβασε στις αρμόδιες αρχές φάκελο με τα στοιχεία αυτά.

“Διαφάνεια δεν σημαίνει πως μερικοί μπορούν να κερδοσκοπούν αδίστακτα, τη στιγμή που γίνονται περικοπές και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε ο κ. Σούρλας σημειώνοντας, ότι «επιβάλλεται να θωρακίσουμε το χώρο της υγείας και να τον προστατεύσουμε από τους επίορκους, τους ασυνείδητους και τα πάσης φύσεως κυκλώματα που δεν ορρωδούν προ ουδενός, ακόμα και αν πρόκειται για θέματα ζωής και θανάτου”. Ο κ. Σούρλας πρότεινε ως λύση και απάντηση στην κερδοσκοπία και στην εκμετάλλευση, την ανάρτηση στο διαδίκτυο των τιμών των φαρμάκων, εμφυτευμάτων, ορθοπεδικών, καρδιολογικών και άλλων συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα στο δημόσιο τομέα και των αντίστοιχων τιμών στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό.

 

 

“Χρειάζεται να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας, να μην ακρωτηριάσουμε το εθνικό σύστημα υγείας. Δεν στρεφόμαστε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Όμως, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία με μόνο έσοδα από τους δημόσιους πόρους. Και για αυτό ακριβώς χρειάζεται να επεμβαίνει η Πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις ούτως ώστε να αποκρούει τις όποιες κατεστημένες καταστάσεις ή ότι πάει να δημιουργηθεί είτε ως εναρμονισμένη πρακτική είτε ως προνόμιο”, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Στη συνέχεια ο κ. Λυκουρέντζος γνωστοποίησε ότι προς αυτή την κατεύθυνση «Θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές σε νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός αυτής της εβδομάδας στη Βουλή για όλους. Θα υπάρξουν αυστηρότερες ποινές για εναρμονισμένες πρακτικές και θα υπάρξει ενίσχυση των κωδίκων δεοντολογίας και συμπεριφοράς», προσθέτοντας ότι «η επιτυχία του όλου εγχειρήματος τόσο των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για τη χώρα, για την επιβίωση του εθνικού συστήματος υγείας όσο και της  πάταξης των νοσηρών φαινομένων, προϋποθέτει τη σύναψη της έντιμης, ειλικρινούς, αλληλοδεσμευτικής κοινωνικής συμφωνίας όλων των εταίρων που εμπλεκόμεθα στην υπόθεση αυτή. Πολιτική ηγεσία και εταίροι της υγειονομικής κοινότητας».

«Αυτό είναι το συμβόλαιο το οποίο πρέπει να μας δεσμεύει για να μπορέσουμε να πούμε ότι απαλλάξαμε πρώτα τον τομέα της υγείας από το βαρύ στίγμα που επιχειρούν κάποιοι να μας να μας συνοδεύει αλλά και τη χώρα γενικότερα», επισήμανε ο Υπουργός Υγείας.

 

 

Για ένα γραφειοκρατικό και κακώς σχεδιασμένο συστήμα προμηθειών στο χώρο της υγείας, έκανε λόγο από την πλευρά τουο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθείων Υγείας Χρήστος Γιάνναρης. Ένα σύστημα προμηθειών που, μεταξύ άλλων-όπως είπε- δημιουργεί καθυστερήσεις και αρρυθμίες, αυξάνει αντί να μειώνει το κόστος, που “τελικά αντί να παράγει διαφάνεια και να είναι θωρακισμένο, είναι ανοιχτό σε διαβλητές συμπεριφορές, είναι δαιδαλώδες, είναι γραφειοκρατικό, πολύπλοκο, διέπεται από ένα τεράστιο νομικό καθεστώς και πάνω από όλα είναι αυστηρά προσωποκεντρικό”.

Αναφερόμενος στη λειτουργία της  της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας ο κ. Γιάνναρης είπε ότι “από τους μέχρι σήμερα κεντρικούς διαγωνισμούς και ειδικότερα μέσα από τις Συμφωνίες Πλαίσιο που αποτελούν βέβαια ένα μικρό ποσοστό περίπου 6% του συνόλου ενός ετήσιου Προγράμματος Προμηθειών και παρά τις μεγάλες καθυστερήσεις (ένας διαγωνισμός για να ολοκληρωθεί μπορεί να διαρκέσει και τρία χρόνια) επιτυγχάνονται μειώσεις τιμών έως και 70% χαμηλότερα”.

“Ήδη σχεδιάζουμε εντός του 2013 να προχωρήσουμε σε προκηρύξεις κεντρικών διαγωνισμών με ενιαίες προδιαγραφές ιατροτεχνολογικών προϊόντων που θα αντιστοιχούν στο 25% περίπου επί του προϋπολογισμού ενός ετήσιου προγράμματος προμηθειών”, υπογράμμισε. 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ