O A. Λοβέρδος στο Real.gr

O A. Λοβέρδος στο Real.gr

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

«Εάν ζητηθεί, δεν πρόκειται να παράσχουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» δηλώνει στο real.gr ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ απαντά και στις διαρροές πηγών της Ιπποκράτους ότι θα επιστρέψει στο τέλος στο ΠΑΣΟΚ: «Αυτά λέγονται εδώ και καιρό, αλλά γίνονται τα ακριβώς αντίθετα. Δεν στέρεψαν ακόμα οι πηγές;».

Ο επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» εκπλήσσει λαμβάνοντας αποστάσεις από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δηλώνοντας πως χρειάζονται απλώς «κάποιες προσθήκες ή συμπληρώσεις» στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και εκτιμώντας πως «τελικό όφελος από αυτόν θα έχουν η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ». παράλληλα θεωρεί τυχόν επέκταση της έκτακτης εισφοράς για δυο χρόνια ακόμη, ως «νέο μέτρο» που ο ίδιος και ο Χρήστος Αηδόνης δεν θα ψηφίσουν.

Αίσθηση αναμένεται να προκαλέσει και η τοποθέτησή του ότι οι επιθέσεις κατά υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου οργανώνονταν από τμήματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Πού είναι όλοι εκείνοι που μας προπηλάκιζαν και μας έσπαγαν τα γραφεία, ή τα καταλάμβαναν για εβδομάδες ή και μήνες, όταν ήμασταν στην κυβέρνηση; Αφού οι ασκούμενες σήμερα πολιτικές είναι ίδιες ή και πιο σκληρές ακόμη! Μα είναι προφανές! Όλα οργανώνονταν από τμήματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. και οι μεν είναι στην εξουσία, οι δε είναι σε αναμονή εξουσίας. Σιγά-σιγά αποκαλύπτονται, ή προκύπτουν από μόνα τους, τα πάντα» τονίζει.

Η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο real.gr έχει ως εξής:

Συμμερίζεστε το success story της κυβέρνησης; Πιστεύετε ότι, όντως, το 2014 θα υπάρξει ανάπτυξη και θα σταματήσει η αύξηση της ανεργίας;

Ελλάς-success story-ΝΔ. Αυτό λογικά δεν προκύπτει. Η σειρά έχει αλλιώς: ή η Ελλάδα πάει καλά και άρα Παπανδρέου-Παπαδήμος-Σαμαράς καλά τα πήγαν, ή η Ελλάδα δεν πάει καλά, οπότε ανάθεμα αφού και οι τρεις ακολουθούν ίδια ακριβώς γραμμή. Κι αν δει κανείς την ομιλία του νυν πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2012, θα διαπιστώσει πως ήταν ίδια ακριβώς με την τελευταία ομιλία του Παπαδήμου. Πάντως είναι κωμικό να υποστηρίζουν κάποιοι, οι συνήθεις χαμελαίοντες, πως όλα έγιναν αλλιώς και καλώς από τον Ιούνιο του 2012. Όσο για την ύφεση και την ανάπτυξη, δεν χρειάζεται να πω κάτι εγώ. Τα είπε η Τράπεζα της Ελλάδας με την έκθεσή της: το 2014, δηλαδή το έτος των ευρωεκλογών, θα είναι έτος ύφεσης και πολύ υψηλής ανεργίας.

Τα επεισόδια στην Τουρκία σας ανησυχούν;

Ήταν αναμενόμενα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, για να διευθύνει τη χώρα του, επί έντεκα χρόνια, χρειάστηκε να ισοπεδώσει τις αντιστάσεις. Αυθόρμητες, αλλά και κατευθυνόμενες. Η πίεση που ασκείται στους πολίτες, ειδικά της ευρωπαϊκής Τουρκίας, θα ξεσπούσε κάποια στιγμή. Άλλωστε, αυτή η κατάσταση σε αυτή την αντιφατική χώρα, είναι ό,τι την απειλεί περισσότερο. Υπολόγιζαν πολλοί να συμβούν αυτά στην μετά Ερντογάν εποχή. Ζήσαμε, όμως, τα πρώτα συμπτώματα. Ανησυχία μεταφοράς δεν νομίζω πως στέκει. Έχουμε δικούς μας λόγους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση, δεν είναι αναγκαία η αφυπνιστική επιρροή. Όμως, έως τώρα οι πολίτες στην Ελλάδα λειτουργούν διαφορετικά. Επιτρέψτε μου όμως εδώ μια προσθήκη, με τη μορφή ρητορικού ερωτήματος: πού είναι όλοι εκείνοι που μας προπηλάκιζαν και μας έσπαγαν τα γραφεία, ή τα καταλάμβαναν για εβδομάδες ή και μήνες, όταν ήμασταν στην κυβέρνηση; Αφού οι ασκούμενες σήμερα πολιτικές είναι ίδιες, ή και πιο σκληρές ακόμη! Μα είναι προφανές! Όλα οργανώνονταν από τμήματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι μεν είναι στην εξουσία, οι δε είναι σε αναμονή εξουσίας. Σιγά-σιγά αποκαλύπτονται, ή προκύπτουν από μόνα τους, τα πάντα.

Εκτιμάτε ότι χρειάζεται νέος αντιρατσιστικός νόμος;

Κάποιες προσθήκες ή συμπληρώσεις ναι. Ο θόρυβος όμως γύρω από το θέμα είναι τεχνητός, σε σχέση με το ίδιο το θέμα. Τελικό όφελος από αυτόν θα έχουν η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντιπαράθεση των τριών αρχηγών για τον αντιρατσιστικό τι εξυπηρετεί;

Η ανυπαρξία υπουργικού συμβουλίου έχει παρενέργειες στο κυβερνητικό έργο. Υφυπουργοί λαμβάνουν αποφάσεις που αγνοούν οι υπουργοί! Προπηλακίζουν δημοσίως τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό. Σχέδια νόμου, όπως το αντιρατσιστικό, έρχονται στα κουτουρού και οδηγούν στα όσα οδήγησαν. Η ΝΔ άλλαξε δυο-τρεις φορές θέση! Το διευθυντήριο των πολιτικών αρχηγών, που αντικατέστησε την κυβέρνηση, και δεν έχει συνεδριάσει πχ για την καθυστέρηση εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων, συνεδριάζει μετά από ένταση αρκετών ημερών για τον αντιρατσιστικό νόμο! Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ICAP, επτά στις οκτώ επιχειρήσεις πάνε για κλείσιμο. Το 50% των αιτιών των πτωχεύσεων προκύπτουν από ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης. Τί να πούμε περισσότερο για το θέμα αυτό!

Οι πληροφορίες επιμένουν πως η έκτακτη εισφορά θα συνεχιστεί για δυο ακόμα χρόνια. Συμφωνείτε;

Η χρονική επέκταση εφαρμογής, αν γίνει, συνιστά νέο μέτρο. Κι όπως πολλοί είπαμε τον Νοέμβριο, όταν ψηφίζαμε τη νέα τότε δέσμη μέτρων, ήταν η τελευταία φορά. Με τον Χρ. Αηδόνη στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο αποδείξαμε πως σεβόμαστε το λόγο μας και καταψηφίσαμε. Αν έλθει στην Βουλή, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Είμαστε αντίθετοι με μέτρα που προκύπτουν από την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Πηγές της Ιπποκράτους, πάντως, προβλέπουν ότι «έως τις εκλογές ο Α. Λοβέρδος θα έχει επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ». Υπό ποιες προϋποθέσεις θα το συζητούσατε;

Αυτά λέγονται εδώ και καιρό, αλλά γίνονται τα ακριβώς αντίθετα. Δεν στέρεψαν ακόμη οι πηγές;

Με τα σημερινά δεδομένα, τις σημερινές πολιτικές και συσχετισμούς, ο Α. Λοβέρδος ανήκει στη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση;

Η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα ανήκει στην υπεύθυνη αντιπολίτευση. Καταθέτουμε δημιουργικές προτάσεις άμεσης εφαρμογής, που δεν προϋποθέτουν ρευστότητα στην αγορά, αλλά βοηθούν στον αγώνα κατά της ύφεσης και της ανεργίας. Οι πιο πολλές μας προτάσεις απευθύνονται στους υπουργούς Οικονομίας και Δικαιοσύνης. Ζητάμε από τους υπουργούς να τις εφαρμόσουν εδώ και τώρα. Ταυτόχρονα, είμαστε το μοναδικό ακραιφνώς φίλο-ευρωπαϊκό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Πιο απλά: Σήμερα θα δίνατε ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;

Δεν πρόκειται να παράσχουμε ψήφο εμπιστοσύνης, εάν αυτή ζητηθεί.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ