ΠΑΣΟΚ: Μόνο το ΚΚΕ δεν έχει καταθέσει πρόταση

 ΠΑΣΟΚ: Μόνο το ΚΚΕ δεν έχει καταθέσει πρόταση

«Μέχρι χθες κάποιοι έλεγαν ότι δεν χρειάζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του νεοναζισμού. Σήμερα, μόνο το ΚΚΕ δεν έχει ανακοινώσει ότι θα καταθέσει δική του πρόταση», σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Στο κείμενο που εξέδωσαν νωρίτερα, γίνεται λόγος για την πρόταση νόμου της ΝΔ για τον ρατσισμό: «Η πρόταση που παρουσίασε όμως μας γυρίζει στις αρχές της συζήτησης. Η πρόταση νόμου έχει αιτιολογική έκθεση την επιστολή του Πρωθυπουργού προς το ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη. Κάτι σαν: ‘Εμείς δεν είμαστε ρατσιστές. Αυτοί είναι μαύροι’» και συνεχίζουν:  

«Η πρόταση της ΝΔ είναι πρόχειρη γιατί είναι προσχηματική. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί εξαιρεί το κράτος και τα όργανα του από την υποχρέωση τήρησης του νόμου που η ίδια προτείνει. Δηλαδή ένας Υπουργός, ένας δάσκαλος κι ένας παπάς δικαιούνται να υποκινούν τη ρατσιστική βία κάτι που απαγορεύεται στον απλό πολίτη; Τι είναι ο ρατσισμός; Έγκλημα ή δικαίωμα για λίγους;».

Ακολούθως γίνεται μια αναφορά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ:

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ευρωπαϊκό κόμμα γιατί μοιράζεται τις ίδιες αξίες με την υπόλοιπη Ευρώπη. Τις αξίες του Ευρωπαϊκού αλλά και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν νιώθουμε άβολα με αυτό.

Το ΠΑΣΟΚ είναι δημοκρατικό κόμμα και για αυτό, ανεξάρτητα από την υποχρέωση για την ενσωμάτωση της Απόφασης – Πλαισίου του Συμβουλίου Υπουργών (για την οποία είχε συμφωνήσει και η Ελλάδα), θεωρεί την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της νεοναζιστικής βίας ηθική του υποχρέωση.

Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα που σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου. Οι μετανάστες με ή χωρίς χαρτιά δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κανέναν νεοναζί ή μη. Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο (3907/11) για να απελαθούν αυτοί που δεν δικαιούνται να διαμένουν στη χώρα αλλά και να διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων. Πρέπει να εφαρμοστεί.

Τα θύματα και οι ουσιώδεις μάρτυρες της ρατσιστικής βίας αλλά και οποιασδήποτε μορφής βαριάς εγκληματικότητας πρέπει να προστατεύονται γιατί αυτό είναι ηθικό και δίκαιο. Πρέπει να προστατεύονται για έναν ακόμη πολύ σημαντικό λόγο. Χωρίς την προστασία τους δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα όποια μορφή κι αν έχει.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι αποφασισμένο για την προώθηση και ψήφιση στη Βουλή ενός νομοσχεδίου «Για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» που να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και να έχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση από τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Για αυτό το λόγο δεν επέμεινε στη δική του πρόταση νόμου που κατατέθηκε στις 21/3 στη Βουλή και το περιεχόμενό της ήταν ήδη γνωστό από τον Δεκέμβριο του 2012. Κατέθεσε από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ στη Βουλή την πρόταση Ρουπακιώτη χωρίς να συμμετέχει σε κανένα μικροκομματικό παιχνίδι. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι οι αρχές και αξίες που υπηρετούν και οι δυο προαναφερθείσες προτάσεις νόμου είναι αυτονόητες για κάθε δημοκρατική κοινωνία.

Σε θέματα εθνικής σημασίας ο διάλογος και η διάθεση για συνεργασία είναι προαπαιτούμενα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας παρουσιάσει τη δική του πρόταση νόμου τη Δευτέρα και όπως δηλώνει δεν περιμένει να ψηφιστεί. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να διαβάσουμε για πρώτη φορά τις θέσεις του.  

Παρά τα όσα διαδραματίζονται και προσβάλλουν την αισθητική των σκεπτόμενων πολιτών διαπιστώνουμε ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό συζητάμε στην Ελλάδα για την ουσία της πολιτικής. Περιμένουμε να ακούσουμε τις προτάσεις όλων στη Βουλή όπως αρμόζει σε μια δημοκρατία. Εκεί θα αποδειχθεί ποιος πράγματι ενδιαφέρεται για την κοινωνική ειρήνη και συνοχή. Εκεί θα κριθούμε όλοι».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ