«Μύλος» για το αντιρατσιστικό

«Μύλος» για το αντιρατσιστικό

Ασαφής η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη βουλή για τις προτάσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό. Μουρμούρα Ρουπακιώτη για τις «επιθέσεις που δέχεται». Διαβάστε αναλυτικά τα σημεία στα οποία διαφέρουν οι δυο προτάσεις.

Στη βουλή μεταφέρεται πλέον η ένταση με φόντο τον αντιρατσιστικό νόμο αφού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπαίνουν σε μία ιδιότυπη μάχη χαρακωμάτων για το ποια από τις προτάσεις θα συζητηθεί πρώτη με την Ιπποκράτους να έχει ζητήσει δια του Γ. Μανιάτη να συζητηθεί με σειρά προτεραιότητας η πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αφού κατατέθηκε νωρίτερα από τα τέσσερα άρθρα που προτείνει η Λ. Συγγρού για εισαγωγή στην ισχύουσα νομοθεσία.

Και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν καλέσει αλλήλους να στηρίξουν τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί ξεχωριστά με τη ΝΔ πάντως να έχει ως «αβαντάζ» ότι προτείνει μόνο τροποποιήσεις στην ισχύουσα νομοθεσία και δεν κατεβάζει αυτόνομα ένα νέο σχέδιο νόμου που πρέπει να περάσει και από επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία παραμένει ασαφής ως προς πως θα προωθηθούν για συζήτηση οι δυο προτάσεις ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να μπει στο τραπέζι μία ακόμη- εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θέλω να κάνω “θύματα” τους νεοναζί» έγραψε ο Πρωθυπουργός στην απαντητική επιστολή που έστειλε στον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη ο οποίος και χθες εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της ακροδεξιάς λέγοντας μάλιστα πως ο Αντώνης Σαμαράς με τη συμπεριφορά του καλύπτει τη Χρυσή Αυγή…

Σε αυτήν ακριβώς τη φράση του κ. Σαμαρά περικλείεται και η βασική διαφορά στη φιλοσοφία αντιμετώπισης των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας όπως αυτή αποτυπώνεται στην πρόταση της ΝΔ σε σχέση με το σχέδιο Ρουπακιώτη ο οποίος χθες βράδυ μιλώντας στα εγκαίνια του Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών επανέλαβε ότι «το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δεχθεί έντονη επίθεση…»

Σε τι διαφέρουν οι δυο προτάσεις

Η βασικότερη διαφορά των δυο πρωτοβουλιών είναι κατ’ αρχήν ότι η ΝΔ προτείνει μόνο τροποποιήσεις-βελτιώσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία και όχι έναν καινούργιο νόμο όπως ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Επίσης:

– Η πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προβλέπουν ποινές για νομικά πρόσωπα (πχ κόμματα) που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας εκτός των οικονομικών περιορισμών.

– Η πρόταση της ΝΔ περιγράφει ως ποινικό αδίκημα τη μη αναγνώριση των ναζιστικών εγκλημάτων με ρητή αναφορά στις γενοκτονίες που έχει αναγνωρίσει η ελληνική βουλή.

– Στην περιγραφή της προτροπής βίας, η πρόταση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συμπεριλαμβάνει και το φύλο κάτι το οποίο δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ –στην οποία ωστόσο υπάρχει ρητή αναφορά και για τις οργανώσεις που επιχειρούν να υποκινήσουν ρατσιστικές επιθέσεις.

Παντού μουρμούρα

Σε Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου υπάρχει μουρμούρα για τη γενικότερη εικόνα που δημιουργείται στη βουλή αφού για πρώτη φορά υπάρχουν προτάσεις νόμων που δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «κυβερνητικές».

Ο κ. Σαμαράς μέσω της επιστολής του προς τον κ. Βαλαωρίτη επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας εντός και εκτός της κυβέρνησης απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στα φαινόμενα ναζισμού και ξενοφοβίας. Επί της ουσίας έγραψε για όλα αυτά τα οποία δεν μπορεί να δηλώσει δημοσίως για τους κυρίους Κουβέλη και Βενιζέλο αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες περί αντισυνταγματικότητας του σχεδίου Ρουπακιώτη.

Σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ υπάρχει έντονη δυσφορία για τη ρελάνς της ΝΔ η οποία μάλιστα χθες απάντησε και στα δυο κόμματα αφήνοντας αιχμές για «μικροκομματικές σκοπιμότητες». Και στα τρία κόμματα επιμένουν ωστόσο ότι το αντιρατσιστικό δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω ρήξη στην κυβέρνηση αν και πλέον είναι εξόφθαλμο πως υπάρχει νευρικότητα στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών.

Ο κ. Σαμαράς πάντως, μετά το ναυάγιο της τελευταίας συνάντησης των αρχηγών, κάλεσε τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη σήμερα στο Μαξίμου και στο γεύμα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Νταϊσελμπλουμ αν και το πιθανότερο είναι πως στο τραπέζι θα είναι μόνον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθώς ο κ. Κουβέλης έχει ενημερώσει ότι δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί λόγω μίας προσωπικής του υποχρέωσης.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ