Στρατηγικής σημασίας η κοινή πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Στρατηγικής σημασίας η κοινή πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

 

Κίνηση στρατηγικής σημασίας αποτελεί η απόφαση των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να καταθέσουν ως κοινή πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Αντώνη Ρουπακιώτη, την κατάθεση του οποίου απέρριψε την προηγουμένη ο Αντώνης Σαμαράς.

Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου φέρονται αποφασισμένες να καταψηφίζουν στο εξής και προτάσεις της κυβέρνησης στην οικονομία, εφόσον δεν συμφωνούν, όπως π.χ. –όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- το άνοιγμα των καταστημάτων για επτά και επιπλέον Κυριακές!

Η συνέχιση της λειτουργίας της κυβέρνησης βέβαια στην παρούσα τουλάχιστον φάση δεν απειλείται. Τα προβλήματα συνοχής, όμως, θα ενταθούν και μάλιστα σε θέματα που άπτονται ακόμα και των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Η κατάθεση κοινής πρότασης νόμου -και μάλιστα, επαναλαμβάνουμε, της ίδιας πρότασης νόμου που απέρριψε προηγουμένως ο πρωθυπουργός (και άρα δεν πρόκειται η ΝΔ να υπερψηφίσει)- από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σηματοδοτούν αν όχι την πρόθεση απαρχής ευρύτερης συνεργασίας των δυο κομμάτων, τουλάχιστον την ύπαρξη ανοιχτού διαύλου μεταξύ τους.

Επιπλέον, καθιστά δυσκολότερο πλέον -ίσως όμως και αναπόφευκτο- τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, καθώς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζητά ήδη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με περισσότερα απ’ ότι τώρα στελέχη στην κυβέρνηση, αλλά και επικαιροποίηση της Προγραμματικής Συμφωνίας.

Ανοιχτό θέμα

Η συζήτηση της πρότασης νόμου στη Βουλή θα θέσει ανοιχτά και το θέμα της στάσης του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν μπορεί παρά να υπερασπιστεί την πρότασή του που την καταθέτουν στη Βουλή ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με μια τέτοια ενέργεια ωστόσο να είναι αντίθετη με τη στάση του πρωθυπουργού.

Ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν πως βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Φώτη Κουβέλη και ότι πράξει θα το πράξει σε συνεννόηση μαζί του.

Ο χρόνος κατάθεσης

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αν ο πρόεδρος της Βουλής θα δεχθεί να προωθήσει γρήγορα την πρόταση νόμου ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, όπως θα ζητήσουν τα δύο κόμματα ή θα προτιμήσει τις συνήθεις καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να έρθει το φθινόπωρο.

Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου επιμένουν πως αν ο Πρόεδρος της Βουλής δεν επισπεύσει, θα δημιουργηθεί και άλλη εστία έντασης, ενώ αν έρθει το φθινόπωρο θα είναι χειρότερα, καθώς θα προκληθεί μια σύγκρουση πολύ πιο κοντά στις ευρωεκλογές και την κάλπη για την Αυτοδιοίκηση.

Μαζεύουν υπογραφές

Από σήμερα θα υπάρξουν επαφές ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ στη Βουλή, με αποτέλεσμα να οριστικοποιηθεί η πρόταση νόμου και να συγκεντρωθούν οι υπογραφές των μελών των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Επαφές με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Τα δυο κόμματα θα έχουν επαφές και με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι ουσιαστικά που συμβαίνει για πρώτη φορά, κυρίως από πλευράς του ΠΑΣΟΚ. Επαφές φέρεται να έχουν γίνει και με τον Περισσό, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ανησυχία για κάλπες

Η ένταση των προβλημάτων συνεπώς, δημιουργεί ανησυχία μήπως στρατηγική του πρωθυπουργού είναι το στήσιμο κάλπης μετά τις γερμανικές εκλογές.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ