Εμπλοκές μετά το αντιρατσιστικό

Εμπλοκές μετά το αντιρατσιστικό

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Χαμηλοί τόνοι από το Μαξίμου για το κοινό μέτωπο Βενιζέλου – Κουβέλη με αφορμή τον αντιρατσιστικό αλλά και φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει «επιδημία» εμπλοκών σε κρίσιμες αποφάσεις που έχει λάβει ο Σαμαράς. 

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού επέλεξαν να μην σηκώσουν τους τόνους όταν ενημερώθηκαν ότι Βενιζέλος και Κουβέλης τηλεφωνήθηκαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν από κοινού στην κατάθεση του σχεδίου Ρουπακιώτη στη Βουλή – ενός σχεδίου που για το Μαξίμου είναι «νεκρό».

Η κίνηση των δυο εταίρων του κ. Σαμαρά δεν προκάλεσε κανέναν αιφνιδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Από το επιτελείο του πρωθυπουργού αποδραματοποιούν τη σημασία της απόφασης που έλαβαν καθώς τη θεωρούσαν αναμενόμενη έπειτα από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας. Και οι περισσότεροι «γαλάζιοι» αναγνωρίζουν την ανάγκη των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη να δείξουν ότι δεν ταυτίζονται σε τίποτα με τη ΝΔ του Σαμαρά πέραν της πολιτικής απόφασης να στηριχθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο έχουν ήδη αρχίσει να εκφράζονται προβληματισμοί για μία πιθανή «επιδημία» εμπλοκών σε σοβαρές πολιτικές αποφάσεις που θέλει να προωθήσει ο πρωθυπουργός. Ουδείς, για παράδειγμα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν απόνερα στη συζήτηση για τη φορολογία των ακινήτων που συνεχίζεται σήμερα το μεσημέρι μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων. Καθώς ήδη έχουν εκφραστεί σημαντικές διαφωνίες στο κομμάτι της φορολόγησης των αγροτεμαχίων ακόμη και από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν είναι όμως μόνον αυτό: Ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης θέλει να προχωρήσει τη συζήτηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη ρύθμιση της αγοράς και τη λειτουργία των καταστημάτων της Κυριακές. Οι κύριοι Χατζηδάκης και Σκορδάς μέχρι την περασμένη εβδομάδα δήλωναν στο παρασκήνιο αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθεί μία «χρυσή τομή» για να προχωρήσει η ρύθμιση παρά τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί αρχικά από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Ερωτηματικό επίσης αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι στην απόφαση Σαμαρά να ανοίξει τώρα, δια του Νίκου Δένδια, θέμα συγκεντρώσεων και κλειστών δρόμων στις μεγάλες πόλεις για όλο το χρόνο και όχι μόνον για την τουριστική περίοδο. Σημειώνεται πως χθες που έγινε η συνάντηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο για το θέμα που άνοιξε ο κ. Δένδιας προκαλώντας τις αντιδράσεις των συνδικάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ.

Στη ΝΔ ακούγονται ήδη φωνές υπέρ της κατάθεσης του νέου νόμου για την ιθαγένεια που έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου κατ΄ εντολή του Αντώνη Σαμαρά έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το νόμο Ραγκούση. Η κίνηση αυτή θεωρείται από τις θιασώτες της ιδέας ως μία «πολιτική απάντηση» στην απόφαση των κυρίων Βενιζέλου και Κουβέλη να προχωρήσουν μόνοι τους το σχέδιο Ρουπακιώτη παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως δεν έχει τις απαιραίτητες ψήφους για να γίνει νόμος του κράτους. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως επί του παρόντος ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» για μία τέτοια πρωτοβουλία που σίγουρα θα έριχνε λάδι στη φωτιά που άναψε στην κυβέρνησή του ο κ. Ρουπακιώτης.

Το Μαξίμου για τη Μάλμστομ

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επένδυσαν στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν χθες από την Σεσίλια Μάλμστρομ αλλά και από τον Μάρτιν Σουλτς για την ψήφιση ενός αντιρατσιστικού νόμου από την Ελλάδα υπενθυμίζοντας μάλιστα τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα στην Ελλάδα η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων για τη δέσμευση που έλαβε από την κυβέρνηση για την προώθησή του.

Από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν ωστόσο ότι οι Βρυξέλλες ως προς το θέμα των κοινοτικών οδηγιών θέτουν ένα γενικό πλαίσιο αρχών και εναπόκειται στις εθνικές κυβερνήσεις να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις για τη νομοθεσία τους υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα οδηγεί στην πρόβλεψη της συμβατικής ευρωπαϊκής υποχρέωσης.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά, πριν τη δημοσιοποίηση της απόφασης Βενιζέλου και Κουβέλη να κινηθούν αυτόνομα με βάση το σχέδιο Ρουπακιώτη σημείωναν χαρακτηριστικά: «Η ΝΔ από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι τυχόν τροποποιήσεις ή βελτιώσεις στο ισχύον νομικό πλαίσιο είναι καλοδεχούμενες και αν πρέπει να γίνουν θα γίνουν».

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ