Νομοθετική ρύθμιση για τις διαδηλώσεις

Νομοθετική ρύθμιση για τις διαδηλώσεις

 

Με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συναντήθηκε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συζήτηση για την πραγματοποίηση των μικρών (σε αριθμό συμμετεχόντων) συγκεντρώσεων, κατά τρόπο που να γίνεται σεβαστό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαμαρτυρία αλλά χωρίς να παρακωλύεται η κυκλοφορία στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, οι δράσεις της Οικονομικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

“Ενημέρωσα την ηγεσία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ότι σύμφωνα με τα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2012 στο κέντρο της Αθήνας υπήρξαν 796 διαδηλώσεις με λιγότερα από 200 άτομα, οι οποίες έκλεισαν το κέντρο της πόλης. Είχαμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα αυτά.

Οφείλω να πω ότι κατανοώ τη μεγάλη δυσχέρεια που περνάνε μέσα στην κρίση οι συμπολίτες μας και σέβομαι απόλυτα, επαναλαμβάνω απόλυτα, το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στη διαδήλωση και στη διαμαρτυρία. Όμως, νομίζω, ότι κάθε διαμαρτυρία και κάθε δικαίωμα πρέπει να έχει ένα όριο. Και ποιο είναι αυτό το όριο; Είναι το δικαίωμα των συμπολιτών μας να ζουν, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να μετακινούνται, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να έχουν μία στοιχειώδη επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο νομίζω έχει υποφέρει πάρα πολύ.

Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί. Θα έχει όμως μία λογική κατάληξη, ώστε να μπορέσουμε τελικά να πετύχουμε ένα στόχο. Ποιος είναι ο στόχος: να βοηθήσουμε επιτέλους την πρωτεύουσα του κράτους να ανακάμψει”, δήλωσε ο κ. Δένδιας. 

 

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, προσανατολίζεται σε νομοθετική ρύθμιση που θα στοχεύει στην επιβολή περιορισμών σε πορείες κάτω των 200 διαδηλωτών, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κοινωνική και οικονομική ζωή των πόλεων.

“Η ρύθμιση για την οποία επιδιώκουμε να πετύχουμε μία ευρύτερη συναίνεση αφορά όλες τις μεγάλες πόλεις, τις πόλεις της χώρας που έχουν ένα πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους”, ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι θα ισχύει όλο τον χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο. “Μια νομοθετική ρύθμιση, όμως, δεν μπορεί να είναι τρίμηνη, τετράμηνη ή να λέει αφορά μόνο το καλοκαίρι και το χειμώνα δεν ισχύει. Είναι δυνατόν να υπάρξει μια ρύθμιση, με την αυτοδέσμευση όλων των εμπλεκομένων, που θα δούμε αν λειτουργεί και να ξανασκεφτούμε τι βελτιώσεις θα χρειάζονται μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όμως, ο στόχος βεβαίως αφορά όλο το χρόνο και όχι μόνο την τουριστική περίοδο. Και πρέπει να πω το εξής: Σέβομαι κάθε άποψη. Και σήμερα άκουσα πολλές και κρίσιμες απόψεις εδώ που ήρθα. Τελικά, όμως, τη νομοθετική πρωτοβουλία και τη νομοθετική ευθύνη την έχει η Πολιτεία. Η Κυβέρνηση, η Βουλή, ο αρμόδιος Υπουργός εάν χρειάζεται, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του. Και έχω δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μία ρύθμιση για αυτό το θέμα”, σημείωσε ο κ. Δένδιας.

 

“Φανταστείτε διακόσια άτομα, τα οποία διαμαρτύρονται για οποιοδήποτε λογικό και δίκαιο αίτημα, θα μπορούν να αποκλείσουν το κέντρο μιας πόλης πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων. Και φανταστείτε την παράλληλη ζημιά που δημιουργούν και στην οικονομική δραστηριότητα και στη ζωή και στο οτιδήποτε. Αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Δεν νομίζω τελικά ότι και οι ίδιοι αυτοί οι άνθρωποι που διαμαρτύρονται πετυχαίνουν το στόχο τους έτσι. Όταν εξοργίζεις εκατομμύρια συνανθρώπους σου και αθέλητα τους στρέφεις εναντίον σου, δεν επιτυγχάνεις το στόχο σου. Έχουμε μια ρύθμιση ακριβώς γι’ αυτό το πράγμα, για τις προκλητικά μικρές διαδηλώσεις που δημιουργούν μια δυσανάλογη ζημιά στο κοινωνικό σύνολο στην πατρίδα μας”, πρόσθεσε ο υπουργός Δημοσίας Τάξης. 

 

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

 

“Η ΓΣΕΕ τοποθετούμενη δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεση της σε όποια σκέψη για περιορισμό των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και συλλογικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών.  Άλλωστε οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων δεν περιορίζονται με νόμους και αστυνομικά μέτρα αλλά μόνο με αλλαγή πολιτικής η οποία δημιουργεί τα προβλήματα. Η ΓΣΕΕ αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τις δικές της μαχητικές και ειρηνικές συγκεντρώσεις και πορείες στο βαθμό που η σύνθεση αυτών επιτρέπει κάτι τέτοιο”, αναφέρει  η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ μετά τη συνάντηση.

 

“Οι εργαζόμενοι, τα σωματεία, οι Ομοσπονδίες και η ΓΣΕΕ χρησιμοποιούν τις απεργίες και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ως “έσχατο μέσο”, διότι πλήττονται βάναυσα από την εφαρμογή των επαχθών όρων των μνημονίων που καταργούν ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Κανείς εργαζόμενος δεν θέλει να χάνει το μεροκάματο και το ένσημό του.

Κανένα συνδικάτο δεν κλείνει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας από “χόμπι”.

Κανένα συνδικάτο δεν θέλει να δημιουργεί πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις και στους συναδέλφους μας που εργάζονται σ’ αυτές”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο γγ της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ι.Τ. Νίκος Κιουτσούκης, υπογραμμίζοντας ότι “κάθε σκέψη ή προσπάθεια απαγόρευσης των απεργιακών κινητοποιήσεων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους”.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ