Επιμένει στο νομοσχέδιο ο Βενιζέλος

Επιμένει στο νομοσχέδιο ο Βενιζέλος

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

 

Θέμα λειτουργίας της κυβέρνησης έβαλε πίσω από το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που φάνηκε αποφασισμένος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα, εφόσον η κυβέρνηση δεν φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, έστω και για να βελτιωθεί μέσα από τη συζήτηση.

Για την ακρίβεια έχει ήδη δώσει εντολή στον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ εφόσον δεν έρθει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο, να ζητήσει συνάντηση από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και να του ζητήσει η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα να μπει στην κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μιλώντας μάλιστα αργά χθες το βράδυ στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι θα την στηρίξουν μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκείνοι της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι ίσως της ΝΔ. «Αν δεν ψηφιστεί, θα έχει καταγραφεί θρίαμβος της Χρυσής Αυγής και η Δημοκρατία θα έχει εμφανιστεί ασθενής», είπε, υποστηρίζοντας ότι θα είναι «ιστορικό λάθος» της ΝΔ, εφόσον δεν συμφωνήσει και πως το πρώτο πρόβλημα που τίθεται πια από τους εταίρους μας δεν είναι η οικονομία, αλλά η Χρυσή Αυγή.

 

 

Στο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αναφέρθηκε, την ανεργία, υποστήριξε ότι είναι πια τόσο μεγάλο το μέγεθός της που και θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης να υπάρξουν, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς γενναία παρέμβαση από την πλευρά του κράτους. Παράλληλα, κατηγόρησε το Μέγαρο Μαξίμου για καθυστερήσεις στην υιοθέτηση σωστών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου λίγο αργότερα να εμφανιστούν ως πρωτοβουλίες των υπουργών της ΝΔ.

Ερωτηθείς για την αποκάλυψη της Real News σχετικά με το μέλλον της ΕΡΤ, υποστήριξε ότι στους κόλπους της κυβέρνησης γίνεται συζήτηση για τη μείωση των εργαζομένων στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα κατά 2000 άτομα το επόμενο διάστημα και 4000 ως τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για την ΕΡΤ. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχει δημόσιο φορέα ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας η Ελλάδα», ήταν η προσεκτική φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου, υποστηρίζοντας ότι αυτή πρέπει να λειτουργεί θεσμικά, σύγχρονα και με υψηλή ποιότητα και πως δεν μπορεί να είναι αντίγραφο των ιδιωτικών συχνοτήτων.

Παραδέχθηκε πάντως πως πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να φέρουν ολοκληρωμένο σχέδιο προς συζήτηση, αλλά και τη διοίκηση, τους εργαζόμενους, τις ομοσπονδίες και τους δημοσιογράφους να είναι εκείνοι που θα ξεκινήσουν τη συζήτηση. «Δεν θέλουμε καμία παρέμβαση», είπε για τη δημόσια τηλεόραση, χαρακτηρίζοντας αστείο να νομίζει κανείς ότι κάνει κάτι επιχειρώντας να την επηρεάσει, δεδομένης της υπερπληροφόρησης που υπάρχει μέσω πολλών άλλων καναλιών και του διαδικτύου.

 

Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες- στα πρώην κορυφαία στελέχη του κόμματός του που τώρα αποχωρούν από αυτό, αναζητώντας αλλού πολιτική στέγη ή ιδρύοντας δικό τους φορέα. Υποστηρίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα, καθώς μπήκε στο ΠΑΣΟΚ το 1989 όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν στο Ειδικό Δικαστήριο, εξαπέλυσε πυρά κατά της Άννας Διαμαντοπούλου, θυμίζοντας ότι στα 25 της ήταν νομάρχης Καστοριάς.

«Το ΠΑΣΟΚ την έκανε πολιτική υπόσταση», είπε για την πρώην υπουργό. Αντιστοίχως, κατηγόρησε τον Ανδρέα Λοβέρδο ότι ενώ ομνύει στο μνημόνιο, δεν ψηφίζει αίφνης τα νομοσχέδια, επειδή «υπάρχουν τα θύματα» που θα το κάνουν, εννοώντας σαφώς το ΠΑΣΟΚ και κατά περίπτωση τη ΔΗΜΑΡ. Αναφέρθηκε ακόμα στην Λούκα Κατσέλη και το φλερτ της με τον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι ήταν βασικός συντελεστής στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και σε στελέχη που κατά τη διάρκεια της πολιτικής τους διαδρομής βρέθηκαν στο πλάι του Ακη Τσοχατζόπουλου και τώρα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θύμισε μάλιστα ότι μετά τις εκλογές έκανε πρόταση στον Ανδρέα Λοβέρδο να γίνει αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στην Αννα Διαμαντοπούλου να γίνει μέλος του Πολιτικού Γραφείου, ενώ υποστήριξε πως ρώτησε αν θα ήθελαν να είναι εκείνοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, ή υπουργοί Οικονομικών παίρνοντας τον «μουτζούρη» στα χέρια τους και εκείνοι δεν το επιχείρησαν, όπως για παράδειγμα έκανε διεκδικώντας εντίμως την προεδρία του κόμματος ο Χρήστος Παπουτσής. «Ο καθένας θέλει να κάνει ηγετική εμφάνιση», είπε, «γιατί να σηκώσουν το βάρος του Άκη και του Παπακωνσταντίνου;», προαναγγέλλοντας όμως ότι στην επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη φέτος το ΠΑΣΟΚ θα γιορτάσει με ένα μεγάλο πολιτικοεπιστημονικό συνέδριο για την Μεταπολίτευση, προκειμένου να αναδειχθεί η προσφορά του κόμματος όλες αυτές τις δεκαετίες.

Αναφερόμενος στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «κακώς βγήκε η ανακοίνωση» του Γιώργου Παπανδρέου, μετά την συνάντησή τους, ενώ εκτίμησε ότι δεν αναφερόταν σε εκείνον και το ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για ανήθικες διαρροές. Κάλεσε δε, για πολλοστή φορά τα άλλα κόμματα να προβούν σε αντίστοιχο έλεγχο των οικονομικών τους με εκείνον του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο πάντως παραδέχθηκε «αμέριμνη διαχείριση» στο παρελθόν, με αποτέλεσμα σήμερα το χρέος του να φτάνει στα 140 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε πως θα ήταν λάθος του χρόνου να γίνουν εθνικές εκλογές μαζί με τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας τις τελευταίες ως ωραία ευκαιρία για να αποδειχθεί τι σημαίνει συνεργασία μεταξύ διαφορετικών κομμάτων. Υποστήριξε άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ ανήκει στο ΕΣΚ που είναι ανοιχτό αν θέλουν κάποιοι να ενταχθούν σε αυτό…

Ως τώρα πάντως, υποστήριξε ότι η ΔΗΜΑΡ φέρθηκε αλαζονικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ αρνούμενο την συμπόρευση μαζί του με δικαιολογία το ότι δεν θέλει συμφωνίες κορυφής και μετά προέβη σε τέτοιες παίρνοντας στους κόλπους του τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου και προσεγγίζοντας τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο. Εκτίμησε πάντως ότι η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα θα συγκροτηθεί σε δύο φάσεις… Από αυτήν πάντως απέκλεισε τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν ανήκει στη σοσιαλδημοκρατία, αλλά στη ριζοσπαστική αριστερά και συνομιλεί με κομουνιστογενείς δυνάμεις. Απευθύνθηκε πάντως στην κοινωνική βάση που βρήκε σε αυτόν πολιτική στέγη στις εκλογές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ