Κεδίκογλου: Υπέρ των μαθητών

Κεδίκογλου: Υπέρ των μαθητών

Ρεπορτάζ: Τριανταφύλλου Αντώνης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διεξαχθούν ομαλά οι πανελλαδικές εξετάσεις – χωρίς συγκρουσιακό πνεύμα έναντι των εκπαιδευτικών – μεταφέρει μέσα από αποκλειστική δήλωσή του στο Real.gr ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν είμαστε κατά των καθηγητών. Είμαστε υπέρ των μαθητών και των οικογενειών τους. Είμαστε υπέρ της κοινωνίας», αναφέρει ο Σίμος Κεδίκογλου.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο «πόλεμος νεύρων» στις πλάτες των χιλιάδων υποψηφίων των πανελλαδικών, στην κυριολεξία στο «παρά ένα» των εξετάσεων με την πλήρη ευθύνη της ΟΛΜΕ. Από χθες η ομοσπονδία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης αδυνατεί να πάρει οριστική απόφαση υπέρ ή κατά της απεργίας. Μια απόφαση η οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ουσιαστικά κενή περιεχομένου -λόγω της πολιτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών- αλλά συμβολικού χαρακτήρα.

«Κανονικά θα διεξαχθούν από αύριο οι πανελλαδικές εξετάσεις» διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας, που παρακολουθεί διακριτικά αλλά στενά τις εξελίξεις.

Από αναβολή σε αναβολή η απόφαση για την απεργία

Η ΟΛΜΕ αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο. Ενώ προηγήθηκε μαραθώνια πολύωρη συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ και όλα έδειχναν ότι η πρόταση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές θα εγκρίνονταν, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, αιφνιδιαστικά, ανέτρεψαν όλα τα δεδομένα.

Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που πρόσκεινται στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα έθεσαν προς τους προέδρους των τοπικών ΕΛΜΕ το ερώτημα: «υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για να διεξαχθεί η απεργία;».

Με τη πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών σε ισχύ από χθες το μεσημέρι η υπερψήφιση της απεργίας είναι άνευ σημασίας. Οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να παράσχουν τις υπηρεσίες τους για την ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών.

Σε αντίθετη περίπτωση ο νόμος είναι σκληρός. Σε περίπτωση παράβλεψης της απόφασης για επιστράτευση προβλέπεται αυτόφωρη σύλληψη, παραπομπή σε ποινικό δικαστήριο με ποινή τουλάχιστον τριών μηνών και στο πειθαρχικό σκέλος απόλυση.

Ύστερα από ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν 85 πρόεδροι ΕΛΜΕ βρέθηκαν 18 ψηφοδέλτια υπέρ της απεργίας, 9 κατά και 57 λευκά και αποφασίστηκε η συνεδρίαση να επαναληφθεί σήμερα το πρωί.

«Εμφύλιος πόλεμος»

Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στην πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ, υπό το βάρος των παραπάνω πειθαρχικών και νομικών δεδομένων, αλλά και της κοινωνικής δυσαρέσκειας που προκάλεσε η πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας στην ΟΛΜΕ θέλησαν να προστατεύσουν το κύρος του κλάδου των καθηγητών από αψυχολόγητες και άνευ θετικού αντικρίσματος για τα αιτήματα των εκπαιδευτικών ενέργειες. Αντιθέτως, πρότειναν να παραπέμψουν τις κινητοποιήσεις τους με δυναμικό τρόπο σε μελλοντικό χρόνο, που το κλίμα θα θεωρείται ευνοϊκότερο για τους ίδιους προκειμένου να αποσπάσουν το μέγιστο δυνατό των αιτημάτων τους.

Από την άλλη πλευρά κύκλοι της μειοψηφίας στρέφουν τα βέλη τους κατά των άλλων παρατάξεων υποστηρίζοντας ότι αγνόησαν επιδεικτικά την απόφαση χιλιάδων συναδέλφων τους που ψήφισαν υπέρ της απεργίας, αλλά και τις εισηγήσεις των προέδρων των τοπικών ΕΛΜΕ για την υπερψήφιση της απεργίας με οποιοδήποτε κόστος…

Ενδεικτικά μόνο θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τους περίπου 88.000 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης που είναι διορισμένοι πανελλαδικά, στις κάλπες προσήλθαν και ψήφισαν περίπου 22.000, η πλειοψηφία των οποίων ήταν τελικά αυτή που τάχθηκε υπέρ της απεργίας.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ