Έντονες διεργασίες στην Αριστερά

Έντονες διεργασίες στην Αριστερά

Έντονες διεργασίες συντελούνται από την Παρασκευή έως και την Κυριακή στο χώρο της Αριστεράς, καθώς υπάρχουν συνεδριάσεις σε όλους σχεδόν τους χώρους.

Η ΔΗΜΑΡ και η Κοππά

Την Παρασκευή, στις 7.30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του «9,84» στο γκάζι, η ΔΗΜΑΡ οργανώνει συζήτηση με θέμα «Ποιος δρόμος για την Ευρώπη; Κίνδυνοι, προκλήσεις και προοπτικές για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Πέραν της ομιλίας του Προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη και της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττας Γιαννάκου, στο πάνελ συμμετέχει και η έως την εκλογή του Ευ. Βενιζέλου από το Συνέδριο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.

Η Μαριλένα Κοππά αποτελεί πλέον «κόκκινο πανί» για την Ιπποκράτους, καθώς θεωρείται ότι έχει «ανοιχτή γραμμή» με τη ΔΗΜΑΡ και μάλιστα συνέβαλε τα μέγιστα στο ιδιαίτερα επιτυχές ταξίδι του Φώτη Κουβέλη στις Βρυξέλλες και στο «κλείσιμο» των συναντήσεών του με κορυφαία πρόσωπα, όπως οι Μπαρόζο, Σουλτς, Ρομπάι, Σβόμποντα κ.ά. Οι πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως μεταξύ των συνομιλητών του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ είναι και άλλοι «πράσινοι» ευρωβουλευτές, όπως η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά και ο προερχόμενος από την ανανεωτική Αριστερά Σπύρος Δανέλλης. Η Μαριλένα Κοππά, πάντως, διαψεύδει κατηγορηματικά μεταγραφή της στη ΔΗΜΑΡ και δηλώνει πως θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ έως τη λήξη της θητείας της.

Η δοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο και Κυριακή θα συνέλθει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εγκρίνει κάποια εκ των προσυνεδριακών κειμένων του κόμματος, πρωτίστως του Καταστατικού. Παρότι καταβάλλονται προσπάθειες για χαμηλούς τόνους καθίσταται σαφές πως πολλά καυτά θέματα θα τεθούν στο τραπέζι, μεταξύ αυτών και το «φλερτ» του Προέδρου με τον ΣΕΒ. Σημειώνεται πως το «Αριστερό Ρεύμα» του Παν. Λαφαζάνη και συνιστώσες όπως η ΔΕΑ του Αντ. Νταβανέλλου υπήρξαν αντίθετες ακόμα και με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα με τη θεσμική του ιδιότητα ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Συνέδριο του ΣΕΒ.

Κατ’ ουσίαν εκείνο που θα κρίνει η συνεδρίαση της ΚΠΕ είναι αφενός το ηγετικό προφίλ του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο προς τα έξω αλλά και προς τα μέσα, αλλά και τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριό του. Αν, δηλαδή, ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πράγματι ενιαίο κόμμα ή αν θα αλλάξει ο Μανωλιός βάζοντας τα ρούχα του αλλιώς, με τις «συνιστώσες» να μετατρέπονται απλώς σε «τάσεις»…

Και… επίσημα το «Σχέδιο Β’» του Αλέκου Αλαβάνου

Το Σάββατο πραγματοποιείται στο Περιστέρι η ιδρυτική Συνδιάσκεψη του «Σχεδίου Β΄» του Αλέκου Αλαβάνου, που έχει ως στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή και που, ασφαλώς, θα επηρεάσει τους συσχετισμούς, τουλάχιστον όσον αφορά στις ευρωεκλογές.

Το πρόγραμμα της Συνδιάσκεψης έχει ως εξής:

7.00 μ.μ.: Άνοιγμα

7.15 μ.μ.: «Το Σχέδιο Β», εισήγηση του Τάσου Σταυρόπουλου, μέχρι τώρα γραμματέα της Πολιτικής

Επιτροπής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.

7.45 μ.μ.: Χαιρετισμοί από συλλογικότητες της αριστεράς.

8.00μ.μ.: «(Δι-)έξοδος» από τον Θόδωρο Μαριόλη, αναπληρωτή καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου, εκ μέρους της Οικονομικής Επιτροπής του ΜΑΑ.

8.15μ.μ.: «Σχέδιο Β για το Κοινοβούλιο», συλλογική επεξεργασία της Πολιτικής Επιτροπής και μελών του ΜΑΑ, παρουσίαση από τη Σοφία Κουκίδου, φοιτήτρια Ιατρικής.

8.30μ.μ.:«Ξεκινώντας ένα Σχέδιο Β για τη νεολαία», από τον Λεωνίδα Μωραΐτη, φοιτητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

8.45μ.μ.: «Αναζητώντας την πατρίδα των παιδιών μας», παρέμβαση από τον Αλέκο Αλαβάνο.

Η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ και η «σύγκρουση» Τσίπρα-Κουβέλη

Η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη ξεκινά το Σάββατο και συνεχίζεται και την Κυριακή η συνεδρίαση της ΚΠΕ της ΔΗΜΑΡ. Με δεδομένη και τη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξελιχθεί το Σαββατοκύριακο ένα ιδιότυπο ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει και η κριτική του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

 

Πηγή: Real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ