Ελληνική απόβαση στην Κίνα

Ελληνική απόβαση στην Κίνα

Ο Πρωθυπουργός είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Σκοπός του Αντώνη Σαμαρά είναι να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική σχέση της Ελλάδας με τη Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παράλληλα με την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων στη χώρα μας και την ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές.

Χαρακτηριστικό της σημασίας του ταξιδιού είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν Έλληνες επιχειρηματίες να πλαισιώσουν την επίσημη αποστολή. Περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δήλωσαν συμμετοχή για περίπου 60 θέσεις. 

Οι διακρατικές αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες που θα υπογραφούν, πέρα από το οικονομικό όφελος, έχουν και ευρύτερη σημασία, καθώς συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Θα συμβάλλουν στη διατήρηση του καλού κλίματος που ήδη έχει διαμορφωθεί διεθνώς από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και τις θετικές εκθέσεις διεθνών φορέων για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. 

Στο επίκεντρο της προσέγγισης είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά ως βασικής πύλης εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Παράλληλα οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε επανάληψη του επιτυχημένου παραδείγματος της COSCO και της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard και με άλλες πολυεθνικές εταιρίες. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά Καστοριάς και μάρμαρα. Ιδιαίτερος τομέας είναι ο τουρισμός.

Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί καθώς μάλιστα αυξάνεται και η μεσαία τάξη της χώρας λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης. 

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας είναι σε καλό επίπεδο και έχουν βελτιωθεί μετά την πρώτη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Πεκίνο, ενώ τη χώρα επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Από την άλλη πλευρά, την τελευταία πενταετία δύο φορές πρωθυπουργός της Κίνας επισκέφθηκε την Αθήνα. 

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού 

Ο πρωθυπουργός θα φθάσει στο Πεκίνο την Πέμπτη το πρωί και θα μιλήσει στην κινεζική Ακαδημία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ και την επόμενη ημέρα θα μιλήσει στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει το ελληνοκινεζικό επιμελητήριο. Το μεσημέρι της Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας. 

Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσκεψη στην απαγορευμένη πόλη και στο Σινικό Τείχος. Το Σάββατο το πρωί θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνεται στην πόλη Χαντ Τσόου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σαγκάη όπου και θα παραστεί σε επιχειρηματική συνάντηση με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες. 

Από κυβερνητικής πλευράς, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν στο ταξίδι ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Γιώργος Μουρούτης.

Ν.Μηταράκης: «Ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών» 

Μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας ανοίγει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο, τονίζει από την κινεζική πρωτεύουσα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Μηταράκης, που βρέθηκε στην κινεζική πρωτεύουσα ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα, τόνισε.

« Η Κίνα, ως γνωστόν, είναι μία από τις μεγαλύτερες υπερδυνάμεις του κόσμου. Είναι σημαντικό ότι επιλέχθηκε η πρόσκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό να είναι από τις πρώτες, που έκανε η νέα πολιτική ηγεσία της Κίνας» τόνισε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Αυτό αποδεικνύει την ιδιαίτερα καλή σχέση μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών, μια ιστορικά καλή σχέση, την οποία τώρα με αυτή την επίσκεψη ισχυροποιούμε ακόμη περισσότερο. Αυτό δίνει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα για τις σχέσεις, που επικρατούν, αυτή τη στιγμή, μεταξύ της Ελλάδος και της Κίνας.

 

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ