ΣΥΡΙΖΑ:Ρεσιτάλ ανορθολογισμού από το υπ.Τουρισμού

ΣΥΡΙΖΑ:Ρεσιτάλ ανορθολογισμού από το υπ.Τουρισμού

 

Για ρεσιτάλ ανορθολογισμού από το υπουργείο Τουρισμού σχετικά με τα ταχύρρυθμα προγράμματα επιμόρφωσης ξεναγών κάνει λόγο το τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. 

 

“Στο προ ημερών ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, εισάγεται η καταβολή διδάκτρων από τους επιμορφούμενους για τη συμμετοχή τους στα ταχύρρυθμα προγράμματα επιμόρφωσης ξεναγών (ν. 4093/2012 και ν. 4114/2013). Επιπλέον, επεκτείνεται η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης από το υπουργείο Τουρισμού της υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών, εκτός από τα δημόσια εκπαιδευτικά Ιδρύματα και σε ιδιωτικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου Δύο, δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μάλιστα, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, “το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στη σκανδαλώδη κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της επαγγελματικής εκπαίδευσης: σε δυο πρότερες διαφορετικές χρονικές στιγμές (29/03 και 25/04), η υπουργός Τουρισμού έσπευσε να προκηρύξει δίμηνα σεμινάριο επιμόρφωσης ξεναγών που θα διεξαχθούν από το Ιόνιο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αντίστοιχα και να ορίσει δίδακτρα! Με άλλα λόγια, ήδη πριν την εσπευσμένη εισαγωγή των διατάξεων περί διδάκτρων στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο, η υπουργός εξέδωσε κανονιστική πράξη και εκ των υστέρων επιχείρησε να καλύψει το σχετικό θεσμικό κενό!”

 

“Βεβαίως, αυτή η ανορθολογική αντίληψη περί αρχής της νομιμότητας της διοικητικής δράσης εμπνέεται από τις θεσμικές παρεκκλίσεις και διαδικασίες πολιτικού fast – track, στις οποίες επιδίδονται επαίσχυντα οι μνημονιακές κυβερνήσεις κατά τα τελευταία τρία χρόνια.

 

Από την άλλη πλευρά, η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης της υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών σε ΚΕΚ από το υπουργείο, χωρίς σύναψη σύμβασης ή καθορισμό ποιοτικών κριτηρίων των σεμιναρίων, βάζει επί της ουσίας «ταφόπλακα» στη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση. Πλέον, η τελευταία θα πωλείται ως εμπόρευμα είτε από τους ιδιώτες είτε από το ίδιο το κράτος, έναντι πάντοτε του ανάλογου αντιτίμου.

 

Το Τμήμα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ καταγγέλλει τις ενέργειες αυτές και δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε άκυρη ή αδιαφανή διαδικασία που οδηγεί στη συνολική υποβάθμιση, στην εμπορευματοποίηση και στην ακύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με στόχο την παραγωγή φτηνού εργατικού δυναμικού”, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ