Κόντρες στην επιτροπή για το πολυνομοσχέδιο

Κόντρες στην επιτροπή για το πολυνομοσχέδιο 

 

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα 

 

Με κόντρα για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία συζητείται και ψηφίζεται αύριο στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Οικονομικών, ξεκίνησε η συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Από την μία πλευρά οι «εξηγήσεις» του Γιάννη Στουρνάρα για τους λόγους που επιβάλουν την κατεπείγουσα διαδικασία και από την άλλη οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για ‘επιβολή μνημονιακής τροϊκανής δικτατορίας’…

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως ο κατεπείγον χαρακτήρας της συζήτησης είναι απαραίτητος λόγω της συνεδρίασης του Euroworking Group τη Δευτέρα, προκειμένου να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 2,8 δις ευρώ. Την κρισιμότητα των διατάξεων επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στη διάταξη για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, και τονίζοντας ότι «δεν αμφισβητεί κανείς την αναγκαιότητα ψήφισής» της, καθώς θα ανακουφίσει χιλιάδες νοικοκυριά. 

Στον αντίποδα, για «περιορισμό στη Δημοκρατίας» μίλησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στον Γιάννη Στουρνάρα ότι μπορεί ο Θεός να έβαλε το Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά δεν είπε να το φέρει η κυβέρνηση το απόγευμα της Παρασκευής… «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για το κατεπείγον», είπε.

Σε ακόμα ψηλότερους τόνους, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «γράφει στα παλιά της παπούτσια το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», μιλώντας για ‘θλιβερό’ θέαμα των τριών παριστάμενων υπουργών και για «μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία».

Το γάντι σήκωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, θυμίζοντας πως η διαδικασία του κατεπείγοντος προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής. Χαρακτήρισε δε ‘κωμικό’ το να ακούγονται στη Βουλή αιτιάσεις περί αναίρεσης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Τη διαδικασία του κατεπείγοντος αποδέχθηκε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προκειμένου η χώρα να μην χάσει χρόνο, ενώ ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος» είπε η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας όμως ότι ενόψει των προθεσμιών δέχεται την διαδικασία, με το αίτημα να διορθωθούν οι ρυθμίσεις όπου χρειάζεται. 

Για απαξίωση της Βουλής μίλησε από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Νότης Μαριάς, ενώ για υπακοή στις επιταγές της τρόικα έκανε λόγο ο Ηλίας Παναγιώταρος από την Χρυσή Αυγή. Τη διαδικασία κατήγγειλε τέλος το ΚΚΕ δια του Νίκου Καραθανασόπουλου, που έκανε λόγο για κλιμάκωση βάρβαρης και αντιλαϊκής επίθεσης.

 

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ