Το παρασκήνιο της δίκης του Άκη

Το παρασκήνιο της δίκης του Άκη

Υψηλοί τόνοι και διακοπές επικράτησαν κατά την χθεσινή «πρεμιέρα» της δίκης για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έδωσαν μία πρώτη εικόνα του τι πρόκειται να επακολουθήσει στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί για την Τετάρτη 8 Μαΐου. 

Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε στα δικαστήρια λίγο πριν τις 9 το πρωί με κλούβα της αστυνομίας μαζί με άλλους συγκατηγορούμενους του, ανάμεσα τους και η σύζυγος του Βίκυ Σταμάτη. Οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν μοιρασμένες άλλοι επικροτούσαν και άλλοι αποδοκίμαζαν τον πρώην υπουργό. 

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που είναι ο πρώτος πρώην υπουργός που κάθεται στο εδώλιο της τακτικής Δικαιοσύνης για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, εμφανίστηκε στην αίθουσα ευδιάθετος και χαιρέτησε δια χειραψίας όσους παρευρίσκονταν στη δίκη. Στη συνέχεια είχε συνομιλία με τον πρώην στενό συνεργάτη του και πρώην γ.γ. Εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο που το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις τους φέρονταν να έχουν «παγώσει», καθώς ο πρώην υπουργός τον κατηγορεί ότι του χρωστά χρήματα. Σε ερώτηση δημοσιογράφων ο Γιάννης Σμπώκος απάντησε για το τετ-α-τετ ότι «σε κανέναν δεν κρατώ κακία. Δεν έχουμε ανταλλάξει όλο αυτό το διάστημα στη φυλακή ούτε μία άσχημη κουβέντα». 

Ιδιαίτερα χαρούμενος εμφανίστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος όταν είδε την πρώην λογίστρια του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου την οποία έσπευσε να φιλήσει και της είπε: «τα λέμε και από κοντά». 

Η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη εμφανίστηκε ταλαιπωρημένη και εισήλθε στην αίθουσα κρατώντας τον Άκη Τσοχατζόπουλο από το χέρι. Σε ερώτηση δημοσιογράφων πως αισθάνεται αρκέστηκε να απαντήσει: «Αγωνία». Και οι δύο δεν φορούσαν χειροπέδες, ενώ οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν. Έτσι μετά από διακοπή ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέστρεψε στην αίθουσα με χειροπέδες ενώ η Βίκυ Σταμάτη επικαλέστηκε αδιαθεσία και παρέμεινε σε μία διπλανή αίθουσα του δικαστηρίου. 

Όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση συνομιλούσαν μεταξύ τους πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ κανείς δεν ήρθε σε επαφή με τον εξάδερφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα, ο οποίος είναι και ο μόνος που παραδέχθηκε την ενοχή του στην υπόθεση. 

Η δίκη εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τρεις μήνες, καθώς οι μάρτυρες υπεράσπισης είναι πάνω από 50, οι μάρτυρες κατηγορητηρίου 18 και οι συνήγοροι υπεράσπισης είναι πάνω από 50. Η πρώτη διακοπή της συνεδρίασης προήλθε από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ακριβώς με τον αριθμό των δικηγόρων καθώς δεν χωρούσαν στα έδρανα που προορίζονταν για τους συνηγόρους. 

Παράλληλα δημιουργήθηκε ένταση στο δικαστήριο κατά την απαγγελία της κατηγορίας, από τον αναπληρωτή εισαγγελέα έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο. 

Η υπεράσπιση διαμαρτυρήθηκε ότι ο τόνος και οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν σε ύφος έντονο. Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης, δεν επρόκειτο για απαγγελία κατηγορίας αλλά για αγόρευση, ενώ έκαναν λόγο για οξύτητα χαρακτηρισμών που, όπως είπαν, δεν καθησυχάζει τους κατηγορούμενους ότι θα έχουν δίκαιη δίκη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε στο δικαστήριο ότι δεν ανέφερε τίποτε άλλο εκτός των λέξεων που χρησιμοποιούνται στο παραπεμπτικό βούλευμα και ζήτησε από την υπεράσπιση εάν έχει κάτι για τη στάση και τη δικαστική τιμή του να το πει ευθέως.

Άκης: Αρνούμαι απόλυτα τις κατηγορίες

Αρνούνται όλοι τις κατηγορίες πλην Ζήγρα 

«Αρνούμαι κατηγορηματικά και απόλυτα το κατηγορητήριο, με το οποίο επιχειρείται συστηματικά να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει μία παράνομη εγκληματική οργάνωση, μια συμμορία, που έχει σκοπό να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και ότι δήθεν πίσω από αυτήν κρύβεται ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, που επί έξι χρόνια κάναμε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει για τη χώρα» είπε ο Άκης Τσοχατζόπουλος στο δικαστήριο. 

Με ύφος αυστηρό και φανερά εκνευρισμένος ο Άκης Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε την κατηγορία. Όπως είπε ο πρώην υπουργός, θίγεται που είναι υποχρεωμένος να επισημαίνει διαρκώς τα ίδια πράγματα, καθώς, όπως είπε, «εδώ υπάρχει μία πορεία κεντρικά καθοδηγούμενη. Επί 12 μήνες είμαι προφυλακισμένος και εγώ και η γυναίκα μου και η κόρη μου, είναι άδικο, υπάρχει κρατική βία εναντίον μας».

Ζήτησε δε από το δικαστήριο να μεριμνήσει ώστε να αποφυλακιστεί η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας του. «Το βάζω (σ.σ. το θέμα της αποφυλάκισης) εγώ σε σας, διότι είναι μία υποχρέωση που μου επεβλήθη, γιατί εμένα θέλανε», είπε.

Στην τοποθέτησή του επί της κατηγορίας, ο εξάδελφος και επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας είπε στο δικαστήριο: «Δηλώνω την ενοχή μου για τις κατηγορίες που έχω ομολογήσει στον ανακριτή, στην υπόθεση που με έχει εμπλέξει ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ζητώ συγγνώμη απ’ όλο τον κόσμο και ζητώ την επιείκεια σας».

Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, δια του συνηγόρου της, δήλωσε ότι το μόνο που έκανε ήταν ότι παντρεύτηκε τον επί πολλά χρόνια αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό. Η Βίκυ Σταμάτη δήλωσε, όπως είπε ο συνήγορός της, ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους της και ότι έχει δει δύο φορές, σε κοινωνικό επίπεδο, τον Νίκο Ζήγρα.

Ο εκ των κατηγορουμένων Γιώργος Κωνσταντάτος δήλωσε αθώος και σε έντονο ύφος συνέχισε: «Παγιδεύτηκα από τον κ. Ζήγρα που λέει ψέματα και έχω καταστρέψει την οικογένειά μου. Περιμένω να αθωωθώ».

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους, ενώ ο συνήγορος της κόρης και της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο λόγος της απουσίας των δύο γυναικών είναι η άσχημη ψυχοσωματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε το ελληνικό Δημόσιο που ζητά 1 εκατ. ευρώ από κάθε κατηγορούμενο για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί το κράτος από τις δραστηριότητές τους. Η υπεράσπιση αντέδρασε έντονα και κατέθεσε αίτηση προκειμένου να αποβληθεί η πολιτική αγωγή το ελληνικό Δημόσιο. Το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να αποφανθεί για το αίτημα, ενώ η εισαγγελέας έδρας Γεωργία Αδιλήνη ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος. 

Η δίκη του Άκη μέσα από φωτογραφίες

Άκης και Βίκυ στη δικαστική αίθουσα – Οι πρώτες εικόνες

Πηγή: real.gr 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ