Επιστολή-κόλαφος στον Σαμαρά

Επιστολή-κόλαφος στον Σαμαρά

Σοκ και δέος προκάλεσαν στον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, οι εικόνες από την παράνομη χωματερή της Τρίπολης, για την οποία εδώ και πάνω από μια δεκαετία έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το κλείσιμό της.

Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώνεται μάλιστα από το γεγονός ότι ο κ. Χαν έστειλε τη σχετική επιστολή απευθείας στον Αντώνη Σαμαρά.

«Η επικίνδυνη κατάσταση με τις παράνομες χωματερές και η αποτυχία ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς και οι καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για νέες υποδομές θέτουν εν αμφιβόλω την ικανότητα και αποδοτικότητα της διοίκησης στον τομέα διαχείρισης απορριμάτων» σημειώνει ο κ. Χαν.

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίζεται ο επίτροπος ως προς τη διάχυση των αρμοδιοτήτων στον τομέα διαχείρισης απορριμάτων. «Μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος εξαιτίας της έλλειψης συντονισμού, των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων, καθώς και της απουσίας πολιτικής βούλησης για τη λήψη μέτρων» υπογραμμίζει.

«Η εμπλοκή τόσο πολλών φορέων οδηγεί σε περίπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργεί καθυστερήσεις» επισημαίνει ο επίτροπος σχολιάζοντας ότι στη διαχείριση εμπλέκονται, μεταξύ άλλων, τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, οι περιφέρειες, οι δήμοι, αλλά και οι αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Ο Γιοχάνες Χαν υπενθυμίζει στην επιστολή του ότι το καταληκτικό έτος υλοποίησης των κοινοτικών οδηγιών είναι το 2015, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει επίσης ότι για όλα τα έργα που αφορούν υποδομές διαχείρισης απορριμάτων θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις έως το τέλος του 2013.

 

Πηγή: Τα Νέα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ