ΒΙΝΤΕΟ-Σαμαράς:Δεν θα ζούμε πάντα με μνημόνια

ΒΙΝΤΕΟ-Σαμαράς:Δεν θα ζούμε πάντα με μνημόνια

 

«Πριν ένα χρόνο η Ελλάδα θεωρούνταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Σήμερα η χώρα δεν θεωρείται Ιφιγένεια από κανέναν», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Σήμερα ακόμα περισσότεροι τρίβουν τα μάτια τους. Ποντάρουν στην επιτυχία μας», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα δεν ξεπέρασε την κρίση, αλλά «το φως αρχίζει πια να φαίνεται στην άκρη του τούνελ». «Δεν θα ζούμε πάντα με μνημόνια, δεν θα ζούμε πάντα με δανεικά», ανέφερε. 

Αντίστοιχη σύγκριση έκανε και με το ευρώ : « Πριν από λίγους μήνες πολλοί προέβλεπαν την απόλυτη καταστροφή του ευρώ. Σήμερα το ευρώ μοιάζει σταθερότερο».

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η ύφεση που κυριολεκτικά γονάτισε την ελληνική κοινωνία, είχε τρία βασικά αίτια: Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν σε τεράστια κλίμακα, η στάση πληρωμών και η έλλειψη ρευστότητας.

« Εξασφαλίσαμε τις προϋποθέσεις για να εξουδετερώσουμε και τα τρία αίτια. Δεν έχουμε μόνο λιτότητα, έχουμε και μέτρα που εξισορροπούν τις περικοπές», είπε, τονίζοντας ότι  εξυγίανση και ανάκαμψη μπορούν και πρέπει να πάνε μαζί.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την προσαρμογή μεταβατικό στάδιο και επεσήμανε ότι προκαλεί δύο ειδών αντιδράσεις: «Εκείνους που διαμαρτύρονται δικαίως γιατί δεν αντέχουν την απότομη κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Αυτούς πρέπει να τους κατανοήσουμε. Και από την άλλοι εκείνοι που αντιδρούν γιατί είχαν βολευτεί σε ένα σύστημα παρασιτικό, αυτοί που ξεβολεύονται και πολεμάνε κάθε αλλαγή, ακόμα και την πιο απαραίτητη. Με αυτούς δεν μπορεί παρά να συγκρουστούμε».

« Δεν πολεμάμε την ύφεση κλείνοντας τους δρόμους. Είναι ένας παραλογισμός που πρέπει να σταματήσει», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο επίμαχο θέμα των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε :  «Όταν διώχνεις 15.000 ακατάλληλους από το Δημόσιο για να προσλάβουμε ικανά παιδιά, αυτό είναι ποιοτική αναβάθμιση του κράτους. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν και κολλημένοι είναι οι ίδιοι και κολλημένη θέλουν την Ελλάδα στο χθες». Επίσης, είπε ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουμε φορολογικό μας σύστημα γιατί είχε καταρρεύσει.

 

Τέλος, ο Πρωθυπουργός, ευχήθηκε τέτοια καταστροφικά γεγονότα, όπως οι επιθέσεις στη Βοστόνη, να μην επαναληφθούν ποτέ.

 

Δείτε το βίντεο από το MEGA

 

 

Δείτε το βίντεο από τη ΝΕΤ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ