Μοναδικό “αγκάθι” το δημόσιο

Μοναδικό “αγκάθι” το δημόσιο 

 

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Νομικό «παράθυρο» προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξόδου από το δημόσιο επίορκων υπαλλήλων αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί ο «γόρδιος» δεσμός του δημοσίου και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με την τρόικα. 

Στις 11:30 ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει νέα συνάντηση με την τρόικα και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων κράτησε συνολικά 11 ώρες με το οικονομικό επιτελείο και την τρόικα να προσπαθούν να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα και να αφήνουν ανοιχτό το θέμα του δημοσίου. 

«Υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο το θέμα του δημοσίου παραμένει ανοιχτό» τόνισε μετά το τέλος της συνάντησης στις 02:30 το πρωί ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα η ίδια πηγή ανέφερε ότι «πιθανότατα μέχρι την Τρίτη να υπάρξει οριστική συμφωνία». 

Ο Αντώνης Μανιτάκης είχε στείλει στην τρόικα μεταφρασμένο το απόσπασμα του Συντάγματοςπροκειμένου να τους εξηγήσει για ποιο λόγο δεν μπορούν να αποχωρήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με «διαδικασίες εξπρές» και οι νομικές υπηρεσίες έπιασαν αμέσως δουλειά προκειμένου να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί αυτός ο σκόπελος. 

Εκτός όμως από το θέμα του δημοσίου οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και για την πορεία των εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για επιβολή νέων μέτρων. 

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2014 και δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα» τόνισε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά το τέλος της μαραθώνιας σύσκεψης. 

Χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως βρέθηκε και στην μείωση 15% για το «χαράτσι» το οποίο θα μετονομαστεί σε ενιαίο φόρο. 

Με την επιστροφή του Γ. Στουρνάρα από το Eurogroup πιθανότατα το Σάββατο θα ξεκινήσουν και πάλι οι συσκέψεις με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο αυτές τις ημέρες θα συνεχίζονται οι συνομιλίες καθώς το τεχνικό κλιμάκιο των εκπροσώπων των δανειστών θα συνεχίσει τους ελέγχους. 

Οι δραματικές διαβουλεύσεις, η «εμπλοκή» και η συνάντηση με τον Σαμαρά

Με το «καλημέρα» φάνηκε ότι η συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με την τρόικα, δεν θα τελείωνε μέσα σε λίγες ώρες , ωστόσο κανείς δεν πίστευε ότι θα είχε τόση μεγάλη διάρκεια. Η πρώτη σύσκεψη ξεκίνησε χθες στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε στις 18:30 το απόγευμα. 

Οι πρώτες πληροφορίες που έφταναν από το υπουργείο Οικονομικών έκαναν λόγο ότι υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, ωστόσο υψηλόβαθμο στέλεχος βγαίνοντας από την σύσκεψη το μεσημέρι απάντησε με ένα μονολεκτικό «όχι» στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων περί εμπλοκής. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ για να λύνουμε όποιες εμπλοκές υπάρχουν» σημείωσε η ίδια πηγή. 

Οι διαπραγματεύσεις σταματούν και ο υπουργός Οικονομικών αναχωρεί για το Μάξιμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό ενώ δίνεται και νέο ραντεβού με την τρόικα στις 20:30 το βράδυ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr στην συνάντηση Α. Σαμαράς και Γ. Στουρνάρας συμφώνησαν ότι θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει κλείσει όσα περισσότερα θέματα μπορεί πριν από το Eurogroup στο Δουβλίνο. 

Στις 20:00 ο υπουργός Οικονομικών βγαίνει από το Μαξίμου και δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία εμπλοκή με την τρόικα και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ανησυχία για την δόση. Ο Γ. Στουρνάρας επιστρέφει στο υπουργείο όμως οι εκπρόσωποι των δανειστών φτάνουν με μία ώρα καθυστέρηση και η σύσκεψη αρχίσει στις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 02:30 το πρωί της Πέμπτης.

Στο Μαξίμου ο Σαμαράς 

Στο γραφείο του παρέμεινε μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός. Μάλιστα τις πρώτες πρωινές ώρες υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να τον ενημερώσει διεξοδικά για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες και συζήτησαν όλα τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι εκείνη την ώρα από τις πληροφορίες που έρχονταν από το υπουργείο Οικονομικών και τα όσα είχε συζητήσει λίγη ώρα νωρίτερα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών. 

Τα φρούτα και οι καφέδες 

Περίπου από έξι ώρες κράτησε ο κάθε γύρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ωστόσο παρά τις πολύωρες συνομιλίες, με τους τόνους να ανεβαίνουν επικίνδυνα ορισμένες φορές λόγω του παζαριού που γίνονταν και της κούρασης που υπήρχε και οι δύο πλευρές την …έβγαλαν ουσιαστικά με φρούτα, καφέδες και χυμούς.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ