Η συνάντηση που θα κρίνει τη δόση

 Η συνάντηση που θα κρίνει τη δόση

 

Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Καθοριστικής σημασίας είναι η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την τρόικα την Κυριακή στις 11:00 το πρωί. Εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η συμφωνία «πακέτο» που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Θα έχει προηγηθεί μία ακόμα σύσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους των δανειστών σήμερα στις 18:00 το απόγευμα. 

Ωστόσο όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Από την μία η τρόικα παραμένει αμετακίνητη και δεν δείχνει να βιάζεται και από την άλλη η κυβέρνηση θέλει να έρθει σε συμφωνία μήπως και προλάβει το Eurogroup στις 12 Απριλίου για  να πάρει την δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου κάτι που φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο. Το πιο πιθανό είναι να πάρουμε μαζί τις δύο τελευταίες δόσεις τον Μάιο.  

Χαμηλούς τόνους κρατάει ακόμα και ο μέχρι τώρα «αισιόδοξος» Γ. Στουρνάρας ο οποίος έχει καθημερινές συσκέψεις με την τρόικα. «Υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα που δεν έχουν κλείσει», δήλωσε ο υπουργός βγαίνοντας από το Μέγαρο Μάξιμου.

Η τρόικα δεν εμφανίζεται αρνητική στην κυβερνητική πρόταση για μείωση του ειδικού τέλους και την μετονομασία του σε ενιαίο φόρο. «Δεν έχουν ακόμη απαντήσει», ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εννοώντας ότι και αυτό το «αγκάθι» παραμένει στο τραπέζι. Παράλληλα φαίνεται να κλείνει και το μέτωπο των τραπεζών, αρκεί να μην δοθεί παράταση για την ανακεφαλαιοποίηση και το μεγαλύτερο «αγκάθι» παραμένουν οι απολύσεις στο δημόσιο κάτι που ζητά επιτακτικά η τρόικα. 

Πάντως για πρώτη φορά καμία από τις δύο πλευρές δεν ανοίγει τα χαρτιά της πριν από την κρίσιμη συνάντηση στο Μέγαρο Μάξιμου. Το «παζάρι» αναμένεται να είναι σκληρό καθώς θα τεθούν και θέματα που αφορούν την πραγματική οικονομία.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει την τρόικα ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Παράλληλα ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πάρει και την σύμφωνη γνώμη της τρόικας για μια σειρά από αιτήματα που θέτει διαρκώς το τελευταίο διάστημα η ελληνική πλευρά. 

Οι ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια, η μεταφορά κοινοτικών κονδυλίων για την ενίσχυση της απασχόλησης, η μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή των ασφαλιστικών ταμείων και των εφοριών είναι μερικά από αυτά. 

 

Πηγή: real.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ